Στο θέμα του χρέους κρίσιμες θα είναι οι επαφές που θα γίνουν μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7) που θα γίνει από τις 31/5 ως τις 2/6 στον Καναδά.
Καταλύτης η Ιταλία
Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Γερμανών για το μέγεθος και το χρόνο της παρέμβασης στο ελληνικό χρέος παραμένουν «αγεφύρωτες», ωστόσο θεωρούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση κοινού τόπου. Ειδικότερα, κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα ανέφερε χθες ότι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία αποτελεί απειλή για το σύνολο της Ευρώπης, αφού πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος. Η επικέντρωση στο ιταλικό πρόβλημα επιβάλλει την προηγούμενη επίλυση όλων των άλλων ζητημάτων, όπως το ελληνικό, ώστε να μην υπάρχουν περισσότερες εστίες κρίσης σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία, τόνιζε η ίδια πηγή.
Η διαδικασία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, επειδή θα κάνει και δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, θέλει να γνωρίζει μέχρι το τέλος Μαΐου την τελική θέση των Ευρωπαίων για τις ακριβείς παρεμβάσεις σε σχέση με την ελάφρυνση, ώστε να τη λάβει υπόψη στην ανάλυση. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσει την έγκριση ενεργοποίησης του προγράμματος για την Ελλάδα, να κάνει σε λίγες μέρες την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματός του που εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να προχωρήσει (με βάση τα μέτρα που θα έχουν εγκριθεί/ποσοστικοποιηθεί και τα οποία θα έχει προσυπογράψει) και να δώσει στη δημοσιότητα την ολοκλήρωση της δικής του αξιολόγησης και μια έκθεση βιωσιμότητας που θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσυπογράψει και την κοινή έκθεση βιωσιμότητας (DSA) που έχει παραγγελθεί και θα είναι κοινή για όλους τους θεσμούς ώστε να υπάρξει η συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου.
Τέταρτη αξιολόγηση
Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός είναι στα μέσα Ιουνίου η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που περνάει με το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας και το οποίο ενδεχομένως να περιλαμβάνει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 με τα μέτρα και αντίμετρα για τη διετία 2019-2020.
Ευρωπαίος αξιωματούχος με εμπλοκή στη διαδικασία του ελληνικού προγράμματος κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τις 14 Ιουνίου, ώστε το ΕWG να προετοιμάσει στη συνέχεια τις τελικές αποφάσεις του Εurogroup. Την παραπάνω ημερομηνία το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών (Κομισιόν-ΕΚΤ-ΕΜΣ) θα έχει έτοιμη τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στα 88 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης διευκρίνισε ότι 10 έχουν νομοθετηθεί, πολλά είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 50 απαιτούν νομοθέτηση.
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι αυτά που τον ανησυχούν έχουν σχέση με τρίτους παράγοντες και μ εκείνα που αφορούν εφαρμοστικές πράξεις. Ως παράδειγμα έφερε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις νέες αντικειμενικές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά στο θέμα των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ η τεχνική συμφωνία είναι εξαιρετικά ασαφής, καθώς έκλεισε με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εργασίας της δευτεροβάθμιας επιτροπής του ΥΠΟΙΚ για μια σειρά από περιοχές όπου οι ιδιώτες εκτιμητές έδωσαν μεγάλες αυξήσεις ή οι τιμές είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Κατά συνέπεια θα είναι ένα θέμα που θα κλείσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε.
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Πάντως η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι δεν είναι στο τραπέζι ούτε έχει ζητηθεί από τους δανειστές (Ευρωπαίους και ΔΝΤ) η μετάθεση για το 2019 της μείωσης του αφορολογήτου που είναι προγραμματισμένη για το 2020.
Ερωτηθείς σε σχέση με το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι οι θεσμοί εξετάζουν τον τρόπο ώστε η επαναφορά τους να μην εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη.
Ως βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα έθεσε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, το διορισμό διευθυντικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Η υποδόση
Σχετικά με το 1 δισ. ευρώ που απομένει να εκταμιευθεί από την τρίτη αξιολόγηση στάθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις, λέγοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου δεν εκκαθαρίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν στείλει τα απαραίτητα στοιχεία μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες που να πιστοποιούν τις προηγούμενες αποπληρωμές μετά τις 15 Ιουνίου τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα αλλά θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα για δοθούν υπό νέες προϋποθέσεις πριν ή μετά το πρόγραμμα μέσα στο μαξιλάρι ρευστότητας.
Σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση της επόμενης μέρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν θα είναι ένα νέα Μνημόνιο, αλλά ούτε και λευκή επιταγή.
Για τον κατώτατο μισθό διευκρίνισε ότι ο καθορισμός του θα γίνει από την κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος, προσδιορίζοντας χρονικά τις αποφάσεις για τον Ιανουάριο. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως θα προκύψουν αυξήσεις, αλλά θα συζητηθεί το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]