Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια συνάντηση των τριών που πραγματοποιείται στη Βιέννη, καθώς είχαν προηγηθεί δύο άλλες, στις 13 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου.
Ως «ατυχείς» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών, τις δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, αναφορικά με το Σκοπιανό., μέσω ανακοίνωσης του.
Το υπουργείο Εξωτερικών, στην σχετική ανακοίνωση, μόλις δυόμιση σειρών καλεί τον Επίτροπο Χαν «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει», σημειώνει το ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ευρωπαίος Επίτροπος, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το Σκοπιανό «τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει μια λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας -ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Χαν δήλωσε «είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την FYROM. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων
Η ΠΓΔΜ έχει ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση και σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για αυταρέσκεια. Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία, ανέφερε: «Φοβάμαι ότι η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στους τομείς του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κομισιόν έχει καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να ανατρέψει επειγόντως αυτή την αρνητική πορεία επειγόντως και στην Εκθεση (σσ: για την ενταξιακή πορεία χωρών) κάναμε μια πολύ σαφή σύσταση προς το σκοπό αυτό».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Θυμίζουμε ότι συνάντηση στη Βιέννη το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας της ΠΓΔΜ είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στην Aχρίδα, όπου οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανήγγειλαν ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, το προσεχές διάστημα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Ζάεφ: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις Χαν για λύση – Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό
Επιφυλακτικός στις δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, για λύση στο όνομα της ονομασίας εντός δύο εβδομάδων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
«Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της «Μακεδονίας» και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.
Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στο θέμα της ονόματος, κατά την ομιλία του σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι σχηματίστηκε μία άτυπη ομάδα που ονομάζεται «Aχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.
Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην οποία, εκτός του Τζορτζ Ρόμπερτσον, συμμετέχουν ακόμη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον ανέφερε ότι η ονομασία «Aχρίδα» που φέρει αυτή η άτυπη ομάδα έχει συμβολική σημασία, καθώς, όπως είπε, στην πόλη αυτή υπογράφηκε το 2002 η ειρηνευτική συμφωνία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]