Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τελευταίο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία στην κυβέρνηση, η οποία κρατιόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ότι θα υπήρχαν θετικές εξελίξεις που θα οδηγούσαν στην εκτόνωση και την απεμπλοκή της υπόθεσης. Οπως όμως υποστηρίζουν, το γεγονός ότι με τη συμβολή μίας μερίδας της τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, οι τόνοι σηκώθηκαν πάλι και «άλλαξε το κλίμα προς το χειρότερο, καθώς η ένταση δεν βοηθά τις συνεννοήσεις και τη λήψη αποφάσεων».
Η είδηση ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τις 16 ΄έως τις 19 Απριλίου με πρωτοβουλία των ευρω-ομάδων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το «γολγοθά» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από αρκετές ημέρες.
Σύμφωνα με τα όσα λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν φύγει από την υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει τις τελευταίες ημέρες κάποια είδηση, η ανησυχία ωστόσο στις τάξεις της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος είναι μεγάλη για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τουλάχιστον άστοχες τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Καμμένου, για τον οποίο λένε ότι και μόνο το γεγονός πως γνωρίζει ότι οι Τούρκοι έχουν συμπεριλάβει στον πολιτικό τους σχεδιασμό και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στα όσα λέει δημοσίως. «Είτε δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες είτε θεωρεί πιο σημαντικό να αντιδικήσει δημοσίως με τον Κουβέλη για να τον ακούσουν οι ψηφοφόροι του», λένε χαρακτηριστικά για τον κ. Καμμένο.
Ειδικά για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι κινείται εκτός της εθνικής γραμμής υπέρ της ανάπτυξης συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε κίνηση της Τουρκίας και των χαμηλών τόνων, δυσκολεύοντας τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών και τελικά βλάπτοντας τα εθνικά συμφέροντα.
Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν άγνοια για τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στην πολιτική των δύο γραμμών σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιμένουν όμως, ασκώντας εμμέσως κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θεσμικά έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων και είναι εκείνος που στη συνείδηση της κοινής γνώμης χρεώνεται οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.
«Δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία και θα πρέπει να είναι πάγια ελληνική πολιτική να μην ανταποδίδει επιπόλαιους και επιθετικούς χαρακτηρισμούς», σημείωσε ενδεικτικά χθες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», στην ίδια γραμμή με τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία παράδοση πίεσης της Τουρκίας προς δυσμάς, προς την ελληνική πλευρά και αυτή την περίοδο έχει κλιμακωθεί για πολλούς λόγους, γεωπολιτικούς, εσωτερικούς, πολιτικούς και ιστορικούς. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, με σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των φραστικών προκλήσεων, αμεσότητα σε προκλήσεις όπως αυτή με το ελικόπτερο στα Δωδεκάνησα».
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]