Της καταλογίζει επίσης ότι «ανακαλύπτει την ανάγκη συνεννόησης μόνον όταν συγκρούεται με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί» και υπογραμμίζει πως «η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με αίσθημα εθνικής ευθύνης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «στο λάθος δεν θα συμπράξουμε», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Mετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τη συνάντηση της Βάρνας, είστε πιο αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουν σύντομα οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα;
Η συνάντηση στη Βάρνα ήταν μια ευκαιρία για την Ευρώπη να θέσει στην Τουρκία με έμφαση, επιμονή και αυστηρότητα τις θέσεις της για μια σειρά ζητημάτων και βέβαια για τους δύο κρατουμένους Ελληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία. Ομως, οι ευρωπαϊκές ευχές και προτροπές αγνοήθηκαν από τον Ερντογάν. Το προσωπείο της μετριοπάθειας κράτησε μόνο δύο ημέρες. Η Τουρκία, εδώ και καιρό, φαίνεται ότι κάνει τις συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών άλλων χωρών εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής. Οι δικές μας προσπάθειες πρέπει να είναι αδιάκοπες, επίμονες και σε όλα τα επίπεδα. Eννοια και φροντίδα όλων μας είναι οι δύο στρατιωτικοί μας, ο Αγγελος και ο Δημήτρης, να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους, στην πατρίδα μας. Αυτή είναι τώρα η μόνη έννοια και η προτεραιότητά μας.
Μιλάτε για φροντίδα και εγρήγορση όλων αλλά ασκείτε και κριτική στην κυβέρνηση. Πώς γίνονται και τα δύο;
Είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι, αλλά δεν θα μείνουμε άφωνοι μπροστά στα προφανή κυβερνητικά λάθη που έγιναν στην πολύ σοβαρή αυτήν υπόθεση. Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά φέρθηκε ερασιτεχνικά. Χαμένη σε μια πραγματική εσωτερική Βαβέλ διαφορετικών εκτιμήσεων και έλλειψης στοιχειώδους συντονισμού, έχασε πολύτιμο χρόνο. Eστελνε και συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα και στο εξωτερικό. Ολοι λένε ό,τι τους περάσει από το κεφάλι. Ποιον να πάρεις στα σοβαρά; Oλη αυτή η χαοτική κατάσταση πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα κακής διαχείρισης κρίσης με τίτλο «Τι δεν πρέπει να κάνετε σε μια κρίση». Εάν αυτά συνέβαιναν με δική μας κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και η υπερδεξιά λαϊκίστικη παραφυάδα του δεν θα δίσταζαν να μιλήσουν για «προδοτικές συμπεριφορές, ανικανότητα και υποταγή».
Λέτε ότι στην υπόθεση αυτή χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τι διαφορετικό θα είχε κάνει από την αρχή η Ν.Δ.;
Επρεπε, πρώτα απ’ όλα, να υπάρχει ενιαία εκτίμηση για την κατάσταση. Εδώ έγινε το «έλα να δεις» ή μάλλον το «έλα και εσύ να πεις». Επρεπε άμεσα να είχαν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά και πίεσης προκειμένου, τις πρώτες ώρες, να εκτονωθεί το θέμα. Πριν φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, πριν πάρει διαστάσεις. Χρειαζόταν συνδυασμός άμεσης και έμμεσης παρέμβασης. Αυτό δεν συνέβη. Αποδείχθηκε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας, που τόσο διαφημίστηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν, στην πραγματικότητα είτε δεν υπήρχαν είτε δεν λειτούργησαν. Και όταν φάνηκε ότι το ζήτημα έπαιρνε άλλη τροπή από αυτή που θα έπρεπε ως ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό συμβάν, η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στο εσωτερικό της χάος, δεν άσκησε έγκαιρη και αποτελεσματική διπλωματική κινητικότητα.
Πώς βλέπετε, μετά τη Βάρνα, την επόμενη μέρα στις ευρωτουρκικές σχέσεις; Ποια είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθεί η ελληνική πλευρά;
Στη Σύνοδο βγήκε ένα χρήσιμο συμπέρασμα. Παρά τους λεονταρισμούς σε εσωτερικό επίπεδο, ο Ερντογάν δεν θέλει και δεν αντέχει να τινάξει στον αέρα τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αντίθετα από τη δημόσια ρητορεία του, ξέρει ότι τις έχει ανάγκη. Οτι τις χρειάζεται. Και σε πολιτικό, πρωτίστως όμως σε οικονομικό επίπεδο. Μπορεί η ένταξη της Τουρκίας να είναι πια σε κατάσταση βαθείας καταψύξεως, όμως οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και η πορεία της τελωνειακής ένωσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την Αγκυρα. Ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την τουρκική οικονομία. Η Ευρώπη έχει στα χέρια της πολύ ισχυρά «χαρτιά». Πρέπει όμως και να τα χρησιμοποιήσει κατάλληλα. Να γίνει ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και παράνομη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή απέναντι στην Ευρώπη, χωρίς επιπτώσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα εφόδια που δίνει στη χώρα μας η ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε.
ΣΥΡΙΖΑ: 10 χρόνια από την αυτ-απάτη του Τσίπρα - Ο ΕΤ θυμάται τα έργα και τις ημέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά»
Μόλις ολοκληρώσατε επαφές με αξιωματούχους στις ΗΠΑ, πρόσφατα βρεθήκατε στην Κύπρο, στο Ισραήλ, καθώς και στην Πολωνία. Ποιος ο στόχος όλων αυτών των επισκέψεων;
Τρεις είναι οι στόχοι όλων των επισκέψεων:
- Η πληρέστερη δυνατή εικόνα και η λεπτομερής ενημέρωση για το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές και το ανησυχητικά ασταθές περιφερειακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.
- Η προβολή των απόψεων της Νέας Δημοκρατίας για τη μεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της χώρας μας στην πολύ κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Η προάσπιση και η προώθηση των εθνικών συμφερόντων σε όλα τα μέτωπα.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι σίγουρα θετικός.
Στο Μαξίμου φέρονται με… ρηχή αλαζονεία και στην εξωτερική πολιτική
Η αίσθησή σας μετά και την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από μία συμφωνία στο Σκοπιανό;
Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα που σας απαντώ, έχει φροντίσει να μην έχουν οι πολιτικές δυνάμεις καμία ενημέρωση, κανένα στοιχείο για τη διαπραγμάτευση. Τα νέα έρχονται με δηλώσεις και διαρροές από το εξωτερικό και όχι θεσμικά από την Αθήνα. Είναι απαράδεκτο. Τα όσα μπορούμε να γνωρίζουμε, πάντως, δείχνουν σοβαρή εμπλοκή.
Ουσιαστικά, η επίσκεψη Κοτζιά στη γειτονική χώρα άρχισε και τελείωσε με την προσγείωση στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Επιπλέον, η ατυχής και επιπόλαιη δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες σε συγκεκριμένη ονομασία ήρθε και «κλείδωσε» τα αδιέξοδα που φάνηκαν κατά την επίσκεψη Κοτζιά.
Οση κριτική και αν έχει ασκήσει η Ν.Δ. στους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν είναι, πιστεύετε, αναγκαίο να υπάρξει μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έστω και τώρα, για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα;
Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ανακαλύπτει την ανάγκη συνεννόησης μόνον όταν συγκρούεται με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Η Νέα Δημοκρατία, πριν μπει το Σκοπιανό στο επίκεντρο, ζήτησε ενημέρωση για τους βασικούς σχεδιασμούς του ΥΠΕΞ. Εισπράξαμε σιωπή. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως ότι η επίσκεψη Ερντογάν χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσοχή και προετοιμασία. Δεν εισακουστήκαμε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Και στο Αλβανικό η κυβέρνηση κινείται στο σκοτάδι. Αλλά και εκεί τα πράγματα φαίνεται να μην προχωρούν.
Το κρισιμότερο θέμα αυτήν τη στιγμή, η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μένει μετέωρο.
Και στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση φέρεται με… ρηχή αλαζονεία. Κάποιοι πίστεψαν ότι όλοι οι προηγούμενοι ήταν ανίκανοι και ότι εκείνοι και μόνον εκείνοι, μόνοι, μπορούσαν να λύσουν εύκολα και την ίδια στιγμή όλα τα μεγάλα ζητήματα. Η διάψευση είναι οδυνηρή. Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σοβαρά και υπεύθυνα. Με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Στο λάθος όμως δεν θα συμπράξουμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]