H αντιπολίτευση αποχώρησε μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή αν είναι αρμόδια ή αναρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.
Η άρνηση της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτουν την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και η απόρριψη των αιτημάτων της NΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Κωνσταντίνος Φρουζης τίναξε στον αέρα την προανακριτική επιτροπή .
Όπως είχαν προαναγγείλει εδώ και μέρες η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων αποχώρησαν από την προανακριτική καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μείνει λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της σκευωρίας.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την αποχώρηση από την επιτροπή ήταν να κληθούν τα 9 εμπλεκόμενα πρόσωπα, αφού ήδη ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στην επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να καταθέσουν την άποψή τους εάν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει στην εις βάθος εξέταση της υπόθεσης.
Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων έκανε λόγο για φιάσκο μεγαλύτερο και από αυτό της προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.
Από την προανακριτική έχει αποχωρήσει ήδη και το ΚΚΕ καταγγέλλοντας ως «προσχηματική» την διαδικασία και κατηγορώντας την πλειοψηφία πως δεν επιθυμεί την εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου.
Το σχόλιο του Μαξίμου
Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου.
Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου.
Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Κοινή δήλωση Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη: Οι δήθεν κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους
“Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης”, υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
“Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή”, αναφέρουν οι τρεις και προσθέτουν ότι “η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη”.
Βορίδης: «Η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αναπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη»
Την θέση ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αναπέμψει την υπόθεση για τη NOVARTIS στη δικαιοσύνη, διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης λίγη ώρα αφότου η ΝΔ είχε “διακόψει τη συμμετοχή της” στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας ώστε να αιωρούνται οι κατηγορίες για τα πολιτικά πρόσωπα.
“Σήμερα συνέβη το πρωτοφανές η μειοψηφία να ζητά την συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε, με δική της πρωτοβουλία, δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση αυτή, ούτε καν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αλλά μόνο για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως “είναι ξεκάθαρο για τη ΝΔ ότι αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας”.
“Με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες, γεμάτους από αντιφατικές καταγγελίες που παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη, με τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για να συγκροτήσουν αυτή την επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής, ευρισκόμενοι μπροστά στα αδιέξοδά τους, επιμένουν στο δρόμο της σπίλωσης των πολιτικών προσώπων και αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: “Είναι σαφές ότι εμείς, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουμε στην επιτροπή αυτή, αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η επιτροπή αυτή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες, να εξετάσει αποδεικτικά στοιχεία και να προβεί σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης”.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι “εάν η ειδική επιτροπή μπει στην ουσία της υπόθεσης, τότε αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην παραγραφή και ο μόνος τρόπος για να διερευνηθεί, είναι να επιστρέψει στη δικαιοσύνη”, ο Μάκης Βορίδης είπε: “είτε η κυβερνητική πλειοψηφία έπρεπε να έχει αποφασίσει ήδη ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή και ότι η κατηγορία περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων δεν εξετάζεται από τη Βουλή και άρα δεν έπρεπε να έχει συγκροτηθεί καν η επιτροπή. Είτε έπρεπε να έχουν κρίνει ότι η Βουλή έχει αρμοδιότητα. Είτε έπρεπε να έχουν πει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η δωροδοκία, η Βουλή έχει αρμοδιότητα και σε κάποιες δεν έχει, και σε κάποιες άλλες δεν έχει. Και τότε όμως πάλι θα έπρεπε να πάνε σε ουσιαστική διερεύνηση για να κριθεί σε ποια περίπτωση έχει ή δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή. Λένε ότι αν προχωρήσουμε σε ουσιαστική έρευνα, θα έχουμε παραγραφή και εξάλειψη αξιοποίνου. Για να έχουμε εξάλειψη αξιοποίνου πρέπει πρώτα να έχουμε αξιόποινο. Να έχουμε μια κρίση ότι κάποιος κάπως μπορεί και να έχει κάνει μια παράνομη πράξη”.
“Εάν κάποιος προχωρά στο δρόμο με τον κ. Φρουζή, έχουμε αξιόποινη πράξη; Όχι. Θα λέγαμε ότι εξαλείφθηκε το αξιόποινο του περπατήματος; Όχι. ‘Αρα πρέπει να έχω μια πρώτη κρίση ότι υπάρχει παράνομη πράξη. ‘Αρα η επιτροπή, έπρεπε να κάνει πρώτα έλεγχο ουσίας, να έκρινε πρώτα ότι ενδεχομένως υπάρχει παράνομη πράξη και παρά την κρίση περί αξιοποίνου να έκρινε τότε, ανάλογα με τον χρόνο τελέσεως, εάν υπάρχει ζήτημα εξάλειψης αξιοποίνου ή όχι”, είπε ο Μάκης Βορίδης και τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν υπάρχουν έστω και απλές ενδείξεις αξιοποίνου πράξεως. Ανέφερε επίσης ότι “η Βουλή δεν έχει δικαίωμα αναπομπής της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, διότι αυτό είναι κυριαρχική θέση της δικαιοσύνης και διότι η δικαιοσύνη ήδη διαβίβασε και γι΄αυτό έστειλε η κ. Τουλουπάκη την υπόθεση”. Στο σημείο αυτό μάλιστα ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη “δεν έστειλε την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα που κρατά και ερευνά” και πρόσθεσε ότι “όταν παραπέμπει η δικαιοσύνη, στην πραγματικότητα έχει πάρει θέση η ίδια η δικαιοσύνη”.
“Θα πουν τώρα ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή και αυτό ολοκληρώνει τη σκευωρία με κατηγορίες χωρίς τη δυνατότητα στα πολιτικά πρόσωπα να τις αποσείσουν”, είπε ο Μάκης Βορίδης.
Αμυράς: Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία αυτή την επιτροπή μέσω Θήβας
“Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει ποσώς η γνώμη των δέκα πολιτικών προσώπων, για το εάν έχουμε αρμοδιότητα ή όχι”, δήλωσε νωρίτερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε πως “εάν όντως η κυβέρνηση έδινε βάρος στη γνώμη των 10 πολιτικών προσώπων που έχει παραπέμψει, τότε δεν θα τους είχε παραπέμψει, διότι και οι 10 είπαν στην Ολομέλεια ότι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο”.
“Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία αυτή την επιτροπή μέσω Θήβας”, είπε επίσης ο Γιώργος Αμυράς για να προσθέσει: “Εμείς αποχωρούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε φόντο, ταπετσαρία σε αυτό το φτηνό πολιτικό κόλπο. Έως αυτή τη στιγμή δεν μας έχει πει η πλειοψηφία την άποψή της για το εάν έχει αρμοδιότητα ή όχι η επιτροπή. Είναι δυνατόν; Ακόμη δεν ξέρει; Δηλαδή, εάν απόψε πάρει ο Τσίπρας τηλέφωνο τον κ. Παρασκευόπουλο, τι θα του πει; πρώτα να ακούσω τους 10 δέκα και μετά θα σας απαντήσω;”.
Παρασκευόπουλος: Άτακτη φυγή η αποχώρηση της αντιπολίτευσης
Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συνεχίζει να διερευνά το κρίσιμο και προαπαιτούμενο θέμα της αρμοδιότητας της, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέλος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος.
«Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν η επιτροπή συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης».
Σχολιάζοντας την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί, μέλη- βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. «Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε:
«Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».
Την Τρίτη o Σαμαράς στην Προανακριτική για τη Novartis
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος που θα κληθεί την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για «παροχή εξηγήσεων» και για την έκφραση γνώμης αναφορικά με την αρμοδιότητα της επιτροπής.
Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας,
Την ερχόμενη εβδομάδα-Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή- με συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα, προγραμματίστηκε να γίνει η εξέταση των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα καλούνται όχι μόνο για εξέταση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής. Η επιτροπή θα αποστείλει πρόσκληση στη συνέχεια στους κ.κ. Μάριο Σαλμά, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Κουτρουμάνη. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή έχει ήδη κληθεί και προσέλθει ο Ε. Βενιζέλος μετά από τις ενστάσεις του που είχε αποστείλει γραπτώς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]