“Η πίεση των δανειστών για τα κριτήρια επιλογής των Διοικήσεων των τραπεζών έχει σαν στόχο, μέσω του ΤΧΣ, τον πλήρη έλεγχο από τον ξένο παράγοντα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών”. Αυτό σημειώνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ ο Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο έλληνας Ευρωβουλευτής, αφού αναφέρει ότι “οι εκπρόσωποι των δανειστών και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ προωθούν νέες διαδικασίες και κριτήρια για την επιλογή Διοικήσεων των ελληνικών συστημικών Τραπεζών και του ΤΧΣ, από το οποίο ήδη ζητήθηκε παραίτηση μελών της Διοίκησης”, εκτιμά ότι “η διαδικασία αυτή κινείται στα όρια της νομιμότητας, αφού αλλοιώνεται πλήρως η βούληση της πλειοψηφίας των μετόχων στην επιλογή Διοικήσεων των Τραπεζών και μειώνεται περαιτέρω η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να « εκφραστεί » στην εκλογή ΔΣ του ΤΧΣ”.
Επιπλέον, σημειώνει ότι δρομολογείται ένας νέος ρόλος για το ΤΧΣ, μέσω του οποίου θα ελεγχθεί από τον ξένο παράγοντα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μέσω αυτού ελληνικές επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών.
Καταλήγοντας ζητά να μάθει αν αυτά τα κριτήρια επιλογής τραπεζικών στελεχών, που επιβάλλουν , μεταξύ άλλων, “τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα…. » και φωτογραφίζουν υπαλλήλους διεθνών οικονομικών οίκων αξιολόγησης και ξένων τραπεζών, αφού τονίζουν ότι «θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών», αφορούν την Ελλάδα ή και άλλες χώρες.
Επίσης, εκτιμά ότι αυτά τα κριτήρια επιλογής αντιτίθενται στην περί Ανωνύμων Εταιρειών νομοθεσία και ζητά να δοθούν στην δημοσιότητα εκθέσεις και αξιολογήσεις που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και το ΤΧΣ.