Με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασής της, το απόγευμα της Τρίτης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε –σε αντίθεση με όσα προβλέπει η ψήφος της Ολομέλειας- να επαναφέρει την αρχική πρόταση της πλειοψηφίας για άλλο χαρακτήρα της εν λόγω Επιτροπής, δηλαδή διερευνητικό όχι της ουσίας της υπόθεσης αλλά της αρμοδιότητας της Βουλής να διεξάγει αυτή την έρευνα, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό έκρηξη αντιδράσεων από το χώρο της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος φέρεται να είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης –που λόγω χαρακτήρα της Επιτροπής γίνεται κεκλεισμένων των θυρών- ότι αντικείμενο της Επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος Οργάνου.
«Ζητάμε πλήρη διερεύνηση», φέρεται να σχολίασε αμέσως ο κ. Μ. Βορίδης (ΝΔ). Πρώτα πρέπει να δούμε αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, και μετά να εξετάσουμε την πτυχή της αρμοδιότητας της Επιτροπής, σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες και επαναδιατύπωσε το αίτημα για κλήση όλων των μαρτύρων, ακόμα και των προστατευόμενων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
«Δεν νοείται καμία συζήτηση επι της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της Bουλης και έχει σύμφωνα με τον Κανονισμό πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα» είπε με τη σειρά του ο κ. Ι. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) για να συνεχίσει: Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η Επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας»
Υπενθυμίζεται ότι και το ΚΚΕ εξ αρχής είχε υπογραμμίσει ότι η διερεύνηση θα πρέπει να είναι ουσιαστική, σημειώνοντας ότι εάν εξελιχθεί σε παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων θα αποχωρήσει από την προσφάτως συγκροτηθείσα επιτροπή. Σε ανάλογο κλίμα, εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Αμυράς φέρεται να σημειώνει ότι εάν επιμείνει η πλειοψηφία στη θέση περί αναρμοδιότητας της Επιτροπής, δηλαδή σε αυτοκατάργησή της, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιτροπή-λασποτήριο όλων των εποχών. Ο βουλευτής του Ποταμιού ζητεί επίσης να κληθούν ως μάρτυρες οι τρεις «προστατευόμενοι», οι δέκα πολιτικοί, στελέχη νυν και πρώην της Novartis, και να τεθούν υπόψιν της Επιτροπής έγγραφα της εταιρείας που στάλθηκαν στο FBI.
Υπενθυμίζεται ότι αν και η αρχική «παραπεμπτική» πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφορούσε την ανάγκη διερεύνησης της αρμοδιότητας της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις», με την παράλληλη σημείωση ότι «σε αρνητική περίπτωση», αν με άλλα λόγια κριθεί η Βουλή αναρμόδια, «να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης», η ίδια πλειοψηφία στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια άλλαξε ουσιαστικά το διακύβευμα, δρομολογώντας την τοποθέτηση δέκα καλπών, επί προσώπων και φερόμενων αδικημάτων, προκαλώντας και τότε την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που μιλούσε για μεθοδεύσεις.
Η συνεδρίαση αναμένεται με το ίδιο ακριβώς «θέμα» να συνεχιστεί με τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών το πρωί της Παρασκευής.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]