Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζήδακης -κι η οποία σε ορισμένα σημεία της κινήθηκε σε υψηλούς τόνους- ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας.
Με αφορμή τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου οι κυβερνήσεις τους κάλυπταν η μια τα σκάνδαλα της άλλης, υπογραμμίζοντας πως «η πολιτική αλλαγή που επήλθε στη χώρα το 2015, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και της απαίτησης του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη».
Ο υπουργός Επικράτειας επιτέθηκε στη ΝΔ και απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστή Χατζηδάκη σχολίασε δηκτικά «αυτή τη στιγμή κατηγορούνται οι κυβερνήσεις σας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του μάλιστα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα σίγουρα δεν χρειάζεται τη ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη».
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε δηλώσεις ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι στο παρελθόν και από την έναρξη της κρίσης συνέδεαν τη χώρα μας με τη διαφθορά.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών για τη διαφθορά και τα πολιτικά κόμματα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός είπε αυτά που συζητά η κοινωνία: «αμφιβάλλει κάποιος Έλληνας ότι υπήρξε διαπλοκή; Ότι διακινήθηκαν τεράστια ποσά σε μίζες;», διερωτήθηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και έθεσε εκ νέου ζήτημα πολιτικών ευθυνών.
«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Κάποιος τα έχει κάνει όλα αυτά, δεν έγιναν μόνα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά για τα σκάνδαλα που βλέπουν, ή έχουν δει, το φως της δημοσιότητας. Ενώ ξανά αναφέρθηκε στο ζήτημα των δανείων των κομμάτων και τον τρόπο που αυτά εξασφαλίζοντας. Ειδικά για το ζήτημα των λεγόμενων θαλασσοδανείων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε τραπεζικά στελέχη.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκρινε πως η κατάρρευση της χώρας οφείλεται στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή από την ελίτ και την διαφθορά πολιτικών προσώπων, υπενθυμίζοντας την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και τη φυλάκιση των Τσοχατζόπουλου- Παπαγεωργόπουλου. Μάλιστα επανέλαβε την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες περί διαφθοράς και όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση αρνείται την προανακριτική για τον υπουργό Άμυνας και την ακυρωθείσα πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία είπε μεταξύ άλλων «ποια είναι η κατηγορία για τον κ. Καμμένο; Δεν υπάρχει κατηγορία… δεν γίνεται σε κάθε καταγγελία που φαντασιώνεται η ΝΔ να στήνουμε προανακριτική».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Νοβάρτις και εάν θα κληθούν στην προανακριτική, παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής και της δικαιοσύνης.
Στις αιτιάσεις του κ. Χατζηδάκη για την υπόθεση Νοβάρτις και τη δικογραφία, ο υπουργός Επικρατείας συνέστησε υπομονή, λέγοντας «μπορεί να προκύψουν θέματα και να σας εκπλήξουν».
Σε ερώτηση για τα όσο υποστήριξαν οι κ.κ. Βίζερ και Στουρνάρας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Βίζερ εκτίθεται κι ως τεχνοκράτης, θα έλεγα πως οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο πολιτικής ρεβάνς για την πρώτη φάση της κυβέρνησης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός».
Για την επιμονή του κ. Στουρνάρα να υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κεντρικός τραπεζίτης πολιτικολογεί, ενώ πρόσθεσε πως «βεβαίως μπορεί να πει τη γνώμη του, (αλλά) μόνο συμβουλευτικά. Εκτιμώ ότι υπερβαίνει τον ρόλο του», ενώ συνέστησε «να σταματήσει να χρησιμοποιείται η Τράπεζα της Ελλάδος ως προσωπικό του γραφείο τύπου». Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας ελέγχεται για την υπόθεση Νοβάρτις δεν εγείρει νομικό ζήτημα για την παραμονή του στη διοίκηση της ΤτΕ.
Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα.
«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί», σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν βάζει ζήτημα συμψηφισμού των υποθέσεων των δυο Ελλήνων αξιωματικών και των 8 Τούρκων στρατιωτικών , ο υπουργός Επικράτειας ρωτήθηκε σχετικά κι απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ή φήμη.
«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».
Στις επικρίσεις του Κωστή Χατζηδάκη για την επίσκεψη Ερντογάν, αλλά και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Επικράτειας, επέμεινε πως η κλιμακούμενη ένταση με τη γειτονική χώρα δεν σχετίζεται με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας πως από τότε έχει μεσολαβήσει η επιχείρηση της Άγκυρας στο Αφρίν της Συρίας, ενώ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι διπλωματικά ενεργός.
Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η κρίση δεν είναι ελληνοτουρκική αλλά ευρωτουρκική και εξέφρασε την ελπίδα η γειτονική χώρα να επιστρέψει στην οδό της διπλωματικής επίλυσης προβλημάτων.
Για την πΓΔΜ
Όλες οι διαπραγματεύσεις έχουν φρεναρίσματα και επιταχύνσεις, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις εξελίξεις με την πΓΔΜ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας της πρότασης που θα κάνει στην άλλη πλευρά.
« Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση που ξεκίνησε, αλλά η -όποια- αποδεκτή λύση θέλει δύο», σημείωσε ο υπουργός Επικράτειας επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης για συνθέτη ονομασία έναντι όλων και αναθεώρηση του Συντάγματος από πλευράς της πΓΔΜ. Ο υπουργός Επικράτειας κατέστησε σαφές πως χωρίς λύση, δεν ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Επικράτειας επέκρινε τη ΝΔ λέγοντας πως από την αρχή δεν πήρε καθαρή θέση και ψάχνει συνεχώς επιχειρήματα για να ρίξει την ευθύνη στην κυβέρνηση. «Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα το λύσουμε το ζήτημα… είναι προφανές ότι η ΝΔ σύρεται από μια υποτιθέμενη φιλελεύθερη πολιτική σε μια σειρά ακραίων θεωριών», κατήγγειλε ο κ. Τζανακόπουλος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]