Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε, μιλώντας στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, ότι όσο «η χώρα δεν αποκτά ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική τόσο θα είναι ευάλωτη σε πιέσεις» και- όπως είπε χαρακτηριστικά- «οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών, σε αυτές τις συνθήκες, θα μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα».
«Αντί να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα και να πούμε ανοιχτά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση προτιμά να διχάζει τους πολίτες, να ανακαλύπτει σκάνδαλα και να κυλά την πολιτική ζωή της χώρας στη λάσπη. Είναι αυτά τα ψέματα και ο πολιτικός καιροσκοπισμός τον οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας», πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, επικρίνοντας εκ νέου την κυβερνητική επιλογή να καταφύγει σε σκηνικό «σκανδαλολογίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε τις προειδοποιήσεις του σε τρεις λόγους:
Πρώτον, τα περί εξόδου από το Μνημόνιο είναι «νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης», καθώς το «4ο Μνημόνιο έχει ουσιαστικά ήδη υπογραφεί από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από τον Αύγουστο του 2018»
Δεύτερον, «το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φθηνός δανεισμός από τον ESM, με ακριβό δανεισμό από τις αγορές». Αναφέρθηκε μάλιστα στην έκδοση του επταετούς ομολόγου, όπου η Ελλάδα, που δανείζεται από τον ESM με περίπου 0,9%, δανείστηκε από τις αγορές με επιτόκιο 3,5%. «Φυσικά και θα πρέπει να δανείζεται όπως όλες οι κανονικές χώρες, αλλά με ένα λογικό κόστος δανεισμού και αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε πολύ ακριβά για να φτιάξουμε έναν “κουμπαρά”», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο “κουμπαράς” αυτός υπάρχει ήδη, είναι τα αδιάθετα υπόλοιπα ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, από το 3ο Μνημόνιο».
«Πώς είναι δυνατόν -ενώ έχουμε υπογράψει μια δανειακή σύμβαση, που ακόμα είναι σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2018- να παίρνουμε από τη μια νέα, πρόσθετα, μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος και από την άλλη να μην αξιοποιούμε πλήρως τα χρηματοδοτικά εργαλεία του 3ου προγράμματος;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η κυβερνητική θέση σε αυτό το ζήτημα είναι εθνικά απαράδεκτη, αλλά και οικονομικά ασύμφορη για τη χώρα».
Τρίτον, «η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών, έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% τουλάχιστον μέχρι το 2022, ακολουθεί λάθος μίγμα πολιτικής, με υπερφορολόγηση και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αλλεργία στις πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Και όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με όλα αυτά η κυβέρνηση «βάζει φρένο στην οικονομική δυναμική, την οποία μπορεί να έχει η χώρα».
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής του μίγματος πολιτικής με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, που θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και για το οποίο -όπως είπε χαρακτηριστικά- «θα ζητήσουμε ισχυρή πολιτική εντολή για να μπορούμε να το εφαρμόσουμε».
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και στη διαμόρφωση φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις.
Τρεις πυλώνες για σύγχρονο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε εκτενή αναφορά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι «το σημερινό αδιέξοδο σύστημα, που οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα» τριών πυλώνων:
– Πρώτος κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.
– Δεύτερος, επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα.
– Τρίτος, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Υπογράμμισε ότι -πέραν των φόρων- «θα μειωθούν σημαντικά και οι ασφαλιστικές εισφορές στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων», ενώ τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και στη Υγεία, λέγοντας ότι «οι συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα συνεισφέρουν όχι μόνο στον έλεγχο του κόστους αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]