Το ερώτημα «αντικατάσταση των παραιτηθέντων υπουργών ή ευρύς ανασχηματισμός» δεν βρήκε απάντηση ούτε κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Τρίπολη, ενώ οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» ή ότι «επί της ουσίας μία θέση πρέπει να καλυφθεί, αυτή του κ. Παπαδημητρίου, καθώς οι θέσεις της κ. Αντωνοπούλου και του κ. Ζουράρι δεν είναι προσωποπαγείς» προσιδιάζουν στη φιλότιμη πλην ανεπαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει στοιχεία αιφνιδιασμού σε μια κίνηση η οποία δεν αποτελεί πλέον όπλο στη φαρέτρα του κ. Τσίπρα, αλλά λύση ανάγκης, ως μέσο εκτόνωσης, γι’ αυτό και είναι θέμα ωρών ή κάποιων ημερών.
Περί ανασχηματισμού
Το ερώτημα που βασανίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι αν ένας ευρύς ανασχηματισμός, που αρχικά προοριζόταν για μετά την τρίτη αξιολόγηση και στη συνέχεια μετά το κλείσιμο της τέταρτης τον Μάιο, έχει νόημα τώρα ή ο κ. Τσίπρας πρέπει να αντικαταστήσει άμεσα τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και να περιμένει κάποια βελτίωση στο πολιτικό κλίμα ώστε να προχωρήσει κατόπιν σε ευρείες αλλαγές στην κυβέρνηση.
Η υπόθεση «Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου» και στη συνέχεια Μάρδα, Φωτάκη, Σγουρίδη κ.ά. που αποκαλύφθηκε ότι έπαιρναν και εκείνοι το επίδομα ενοικίου -παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στη Βουλή ότι το έπαιρνε μόνο η Ράνια Αντωνοπούλου- λειτουργεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σαν τη σπίθα που ξεκίνησε την πυρκαγιά μέσα σε μια αποθήκη καυσίμων.
Ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η κυβέρνηση μέσα σε ένα δίμηνο έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αδυνατεί να παρέμβει στις εξελίξεις, που έχουν καταιγιστικό ρυθμό σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα.
Για Novartis
Στην υπόθεση Novartis, η έλλειψη στοιχείων που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς και κατ’ επέκταση τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μπλόκαρε τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση πέτυχε την προσωρινή αλλαγή ατζέντας από το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια, δεν έχει καταφέρει όμως ούτε να εκθέσει, αλλά ούτε και να διχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Το «αίμα» που επισήμως προανήγγειλε η κυβέρνηση μέσω Παπαγγελόπουλου, Πολάκη, ακόμα και μέσω του ιδίου του κ. Τσίπρα, δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στη αρένα για να «ικανοποιηθούν» οι θεατές και η συζήτηση στη Βουλή γύρισε μπούμερανγκ.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ -που ανεπιτυχώς επιχείρησε να διαστρεβλώσει το Μαξίμου- ότι «το FBI δεν ερευνά Ελληνες πολιτικούς» «γκρεμίζει» το σκηνικό μεγάλων αποκαλύψεων που έρχονται από τις ΗΠΑ και η χθεσινή κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει Προκαταρκτική Επιτροπή για τους Ξανθό, Πολάκη, Κουρουμπλή ενώνει την αντιπολίτευση και κερδίζει τις εντυπώσεις, εξ ου και η προσπάθεια του Μαξίμου χθες να την αντιμετωπίσει «αφ’ υψηλού». Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στο βαρύ κλίμα περικλείεται στη χθεσινή φράση του πρωθυπουργού «άλλοι παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν την πάπια για 23 δισεκατομμύρια» που θα ακολουθηθεί και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η τακτική της «επιθετικής άμυνας» που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας δεν απαντά στα πολλά ερωτήματα που έχουν πλέον μαζευτεί για την κυβέρνηση.
Εθνικά ζητήματα
Στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης στα διεθνή φόρα, έχει ξεκινήσει και ακολουθεί διεθνή εκστρατεία, κερδίζει συμμάχους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και δημοσίως μιλά για τέσσερις εκδοχές ονομάτων, μεταφρασμένων, αρνούμενος να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του, όπως φέρεται να είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η απάντηση της Αθήνας ακόμα αναμένεται…
Στο Αιγαίο και την Κύπρο, η προκλητική και ακραία τουρκική επιθετικότητα πλήττει καίρια το προφίλ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ο απλός κόσμος στα καφενεία συζητά πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο και θέτει ανοιχτά θέμα ασφάλειας της χώρας. Το γεγονός ότι έχει αποτύχει η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει ως επιτυχή και προωθητική της ειρήνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι ότι, μετά από μια περίοδο πολλών ετών, η ελληνική κοινή γνώμη ανησυχεί ξανά για την ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.
Εντονο παρασκήνιο
Σε αυτό το κλίμα, αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε γιατί η υπόθεση «Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου» στοιχίζει στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα προσωπικά, σε τέτοιο βαθμό. Ακύρωσε εξ αντικειμένου τη συζήτηση περί ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. Η αποκάλυψη ότι νομοθετούσαν ρουσφέτια και τα έβαζαν μέσα στο τρίτο Μνημόνιο, που περιείχε μεγάλες περικοπές για την πλειονότητα του ελληνικού λαού, είναι καταλυτική. Οι δικαιολογίες των υπουργών που ελάμβαναν το ενοίκιο ενώπιον των αποκαλύψεων επιδείνωσαν το κλίμα για την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό το παρασκήνιο που συνοδεύει την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος -σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου- δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί, ακόμα και όταν η υπόθεση της συζύγου του, προχθές το απόγευμα, είχε φτάσει στο πικ.
Το Μαξίμου επιχείρησε να διερευνήσει τη θέση του κ. Παπαδημητρίου μέσω του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, καθώς και οι δύο ήταν μαζί στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη, στο οποίο μίλησε χθες και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαδημητρίου φέρεται να μετέφερε στον κ. Φλαμπουράρη ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι δεν έχει ευθύνη.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Ο κ. Φλαμπουράρης μετέφερε τις απόψεις Παπαδημητρίου στον πρωθυπουργό και αποφασίστηκε να αφήσουν ένα διάστημα κάποιων ωρών για να δουν πώς θα «τρέξει» το ζήτημα. Λίγο μετά, όταν πλέον στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εμφανίστηκαν αρκετά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οφείλει να παραιτηθεί και ο κ. Παπαδημητρίου, το Μαξίμου επικοινώνησε ξανά με τον κ. Φλαμπουράρη για να μεταφέρει στον κ. Παπαδημητρίου ότι το κλίμα έχει επιδεινωθεί και ο πρωθυπουργός ζητά και τη δική του παραίτηση για να υπάρξει εκτόνωση. Ο κ. Παπαδημητρίου φέρεται να μην απάντησε αμέσως. Οταν, αργότερα, είχε πάρει πλέον το δρόμο για την επιστροφή του στην Αθήνα και είδε ιδίοις όμμασι από το κινητό του τηλέφωνο τα δημοσιεύματα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τις αναρτήσεις στα social media, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό αργά προχθές το βράδυ και του μετέφερε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεσή του.
Ονοματολογία
Πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από κυβερνητικές πηγές τοποθετούν τις αντικαταστάσεις των παραιτηθέντων υπουργών ή τον διορθωτικό ανασχηματισμό -δεν υπήρξε ως αργά χθες βράδυ ειλημμένη απόφαση του κ. Τσίπρα- το πιθανότερο σήμερα και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αύριο. Πέραν της πλήρωσης των θέσεων των Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ράνιας Αντωνοπούλου και Κώστα Ζουράρι εμφανίζεται πολύ πιθανή η αντικατάσταση των Γιάννη Μουζάλα και Λυδίας Κονιόρδου.
Για τη θέση του υπουργού Οικονομίας πληροφορίες θέλουν ως φαβορί τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, παίζει όμως και το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα.
Το σενάριο να αναλάβει τις αρμοδιότητες της κ. Αντωνοπούλου η Θεανώ Φωτίου δεν αποκλείεται αλλά δεν είναι πολύ πιθανό
. Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και το δίδυμο στο υπουργείο Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς -παρά τις γκρίνιες που υπάρχουν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- αν μετακινηθούν σε αυτή τη φάση θα είναι σαν να αποδοκιμάζονται από τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis. Πιθανά νέα πρόσωπα η Ράνια Σβίγκου, ο Πάνος Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά.
ΤΑ 5 ΦΑΟΥΛ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
1. Ενώ οι αποκαλύψεις για το επίδομα ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου ξεκίνησαν από τον Ελεύθερο Τύπο την Πέμπτη και συνεχίστηκαν έως και την Κυριακή, το Μαξίμου άρχισε να ασχολείται με το θέμα μόλις τη Δευτέρα.
2. Η κ. Αντωνοπούλου στην πρώτη της ανακοίνωση δεν υπέβαλε παραίτηση αλλά ανέφερε ψευδώς ότι είχε σταματήσει να παίρνει το επίδομα τον Αύγουστο του 2017, όταν εξακολουθούσε να το λαμβάνει έως τον Νοέμβριο.
3. Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε μετά την ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου να την απομακρύνει αλλά δεν έπραξε το ίδιο με τον σύζυγό της υπουργό Παπαδημητρίου, ο οποίος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης βρισκόταν στη θέση του.
4. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε τη Δευτέρα στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν άλλοι υπουργοί που έχουν πάρει το επίδομα, ωστόσο χθες αποκαλύφθηκε από ότι τελικώς υπήρχαν και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί.
5. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο χθες για «ατυχή» χρήση της διάταξης, ωστόσο, υπό το κράτος του πανικού των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της διάταξης, η οποία ψηφίστηκε ως ρουσφέτι μαζί με το τρίτο Μνημόνιο χωρίς να είναι φυσικά προαπαιτούμενο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]