Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμμετείχε στην τελετή της ναυπήγησης του τρίτου υπερσύγχρονου υποβρυχίου στα στρατιωτικά ναυπηγεία Γκιόλτζουκ. Εκεί δήλωσε πως «τη στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Απευθυνόμενος στους δεκάδες αξιωματικούς του Ναυτικού της Τουρκίας πρόσθεσε: «Το ξεκαθαρίζω από αυτό το βήμα. Οποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη, έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην κάνει λανθασμένους υπολογισμούς».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε πως η ναυπήγηση των συγκεκριμένων υποβρυχίων κλάσης 214 είναι έργο συνεργασίας με τη Γερμανία.
Η Αγκυρα σχεδιάζει να ναυπηγήσει 6 υποβρύχια, από τα οποία τα 3 πια είναι υπό ναυπήγηση. Το έργο είχε παγώσει λόγω του άτυπου εμπάργκο του Βερολίνου, το οποίο φαίνεται πως έληξε μετά τη συνάντηση του Γιλντιρίμ με την Ανγκελα Μέρκελ πριν από 10 ημέρες.
Δεχόμαστε απειλές
Εντύπωση προκαλεί πως ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε την επίσπευση των εργασιών της ναυπήγησης των συγκεκριμένων υποβρυχίων λόγω «απειλών» που δέχεται η Τουρκία.
«Eίναι μεγάλη η διάρκεια της ναυπήγησης αυτών των υποβρυχίων. Περίπου 10 χρόνια… επιθυμώ τον επανασχεδιασμό στο θέμα αυτό και να αναλάβει πρωτοβουλία ο αρχηγός του Ναυτικού και να μειώσει το χρόνο στους 62 μήνες. Πρέπει να συντομεύσουμε τη χρονική διάρκεια. Κάνω έκκληση, βλέπουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, πιστεύω πως είναι άμεση ανάγκη η ένταξη των υποβρυχίων στο στόλο μας».
Το πρώτο υποβρύχιο κλάσης 214 με την ονομασία «Piri Reis» αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021. Θα ακολουθήσουν τα «Hizir Reis», «Murat Reis», «Seydi Reis», «Aydin Reis», «Selman Reis».
Πανικό προκάλεσε στην Τουρκία το βράδυ του Σαββάτου η αναφορά στο ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργώντας παράλληλα ερωτήματα για την πορεία των τουρκικών επιχειρήσεων στο κουρδικό καντόνι Αφρίν της Βόρειας Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Καραμάνμαρας της Νοτιοανατολικής Τουρκίας δήλωσε: «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας ανάστασης. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και αν κληθεί ο λαός μας με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα!».
Ο Ερντογάν στην ομιλία του ανέφερε πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας… κατάντησε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα 18 εκατομμύρια του παρελθόντος, αναπολώντας τις ένδοξες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι προσπάθησαν μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-devlet) να βρουν τα φύλλα πορείας τους και το πού θα πάνε σε περίπτωση επιστράτευσης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν όλο το σύστημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Την ίδια ώρα για «πολιτική κανονιοφόρων» που ασκείται από την Τουρκία και η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ, κάνει λόγο η Ουάσιγκτον, αναφερόμενη στις πειρατικές ενέργειες της Αγκυρας να παρεμποδίσει πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ενέργειας να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με πολεμικά πλοία της. Να σημειωθεί πως οι επόμενες έρευνες στην ΑΟΖ προγραμματίζονται από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Κύπρο το καλοκαίρι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ επισήμανε πως η Αγκυρα «ξέρει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους “τσαμπουκάδες” στην κυπριακή ΑΟΖ». Αναφερόμενος επίσης στις αντιδράσεις των Βρυξελλών για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, χαρακτήρισε τη δήλωση της Ε.Ε. ως την «ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ όσον αφορά την Τουρκία». Και πρόσθεσε:
«Ηταν πολύ σοβαρή η δήλωση που έκανε η Ε.Ε., καταδικάζοντας την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης. Είναι μια πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996, την τότε περίπτωση των Υμίων». Οσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ο ίδιος παρατήρησε πως «η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ. Τιμώ και εκτιμώ αυτά τα δύο κράτη και δεν το λέω υποτιμητικά. Εννοώ ότι δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά τα δίκαια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον τρόπο που το κάνει στη Μ. Ανατολή. Η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη χώρα, διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα εδάφη της».
Σύλληψη Κούρδου ηγέτη
Στην Πράγα συνελήφθη το πρωί της Κυριακής ο πρώην ηγέτης των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ. Ο Κούρδος πολιτικός συνελήφθη εξερχόμενος από το ξενοδοχείο Marriott, λίγες ώρες μετά από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» που ανέφερε ότι βρίσκεται στην Τσεχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας αναμένεται να στείλει άμεσα στην Πράγα όλα τα στοιχεία που δείχνουν πως είναι «τρομοκράτης» και θα ζητήσει την άμεση έκδοσή του.
«Η παγκόσμια αντιτουρκική προπαγάνδα που βασίζεται στα ψεύδη δεν θα είναι επιτυχής», δήλωσε το Σάββατο ο Ερντογάν, σε ένα παραλήρημα κατά της διεθνούς κοινότητας, με αφορμή το αυστηρό μήνυμα Τουσκ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα-Κύπρο.
Σε μια άλλη επίδειξη υποκρισίας και προκλητικότητας, η Τουρκία χαιρέτισε την έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση 30 ημερών του πυρός στη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως πως οι δικές της επιχειρήσεις εναντίον των οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές θα συνεχιστούν στο Αφρίν.
Η Τουρκία συνεχίζει για 37η ημέρα τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του ανακοίνωσε πως «σκοτώθηκαν 2.048 τρομοκράτες» και 80 Τούρκοι στρατιώτες και μαχητές του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας.
Νέα πρόκληση από το Ζάεφ
Μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. «Ζητήματα της επικαιρότητας διεκδικούν την άρθρωση εκκλησιαστικού λόγου αληθείας και συνέσεως. Η εκκλησιαστική διάσταση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων λόγω της εκεί σχισματικής εκκλησίας, αλλά και η μέριμνα και η φροντίδα για τους πληττόμενους από τον πόλεμο πληθυσμούς, χριστιανικούς και μη, της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με μία επιχειρούμενη απομείωση των εκεί αρχαίων χριστιανικών κοιτίδων, επιβάλλουν την επαγρύπνηση με ήρεμο θάρρος για να αντιμετωπιστούν αλυτρωτικές και φονταμενταλιστικές διαθέσεις και πρακτικές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να εξάρει το έργο της Εκκλησίας διαχρονικώς, αλλά και ειδικότερα τον «εμβληματικό κοινωνικό ρόλο της κατά την περίοδο της κρίσης που περνά η χώρα».
Την ίδια στιγμή που η επιγραφή «Μέγας Αλέξανδρος» ξηλωνόταν από το αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιμένει να προκαλεί στο θέμα της ταυτότητας. «Είμαστε έτοιμοι για λύση. Η “Μακεδονία” έχει ανάγκη για λύση και το ίδιο χρειάζεται τη λύση και η Ελλάδα», τόνισε λίγο πριν υποδεχθεί τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Ταυτόχρονα, δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα η οποία θα είναι αξιοπρεπής και δεν θα προσβάλλει την ταυτότητα του «μακεδονικού λαού», ούτε όμως θα προσβάλλει και την ταυτότητα ενός τμήματος των Ελλήνων.
Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν δείχνουν συμβιβαστική διάθεση, ενώ αποκάλυψε ότι το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα έχει φύγει από το ΥΠΕΞ και έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση, γνωστοποιώντας ότι είναι πιθανόν να το στείλει στη γειτονική χώρα πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια τον Μάρτιο. «Η συμφωνία πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της», είπε.
«Κατώτερη των στιγμών η κυβέρνηση»
«Ο Τούρκος πρωθυπουργός αντί να εκτονώσει την ένταση την υποδαυλίζει», καταγγέλλει η Ν.Δ. με αφορμή τις νέες δηλώσεις Γιλντιρίμ.
Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα «με την πολιτική συνεχών προκλήσεων και εντάσεων θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ε.Ε., τα άλλα κράτη της Αν. Μεσογείου».
Ασκησε ωστόσο κριτική στη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντάς την «κατώτερη των στιγμών», καθώς «κάνει ό,τι μπορεί για να δηλητηριάσει το εσωτερικό μέτωπο».
«Οφείλει να αλλάξει αμέσως ρότα. Να προτάξει, επιτέλους, το εθνικό συμφέρον. Οσο είναι ακόμα καιρός», πρόσθεσε η Ν.Δ. στον απόηχο και της προειδοποίησης που είχε απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν από τη μία να λοιδορείται μια παράταξη και τα στελέχη της, να διακινούνται φήμες, να υιοθετεί η κυβέρνηση ένα ακραίο πολωτικό λόγο και μετά να περιμένει ως διά μαγείας ότι στα εθνικά θέματα θα μπορούν να συνεννοηθούν».
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι το «χειρίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος λανθασμένα», καθώς «τον ενδιέφερε μόνο να διχάσει την αντιπολίτευση, δεν σχημάτισε εθνικό μέτωπο και ακολουθεί τελείως λάθος διαπραγματευτική πολιτική».
Εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας συζητά λύση που «δεν είναι πακέτο, αλλά σε δόσεις» και ξεκαθάρισε πως η Ν.Δ. λέει «όχι» σε οποιαδήποτε τέτοια λύση.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εξάλλου ζήτημα εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα, αλλά και στις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.
«Είναι πολύ εύκολο να κάνεις το λιοντάρι φορώντας στολές παραλλαγής και μετά να αναγκάζεσαι να διαχειρίζεσαι εθνικές υποχωρήσεις. Διότι αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Στα λόγια, οι «μαγκιές» είναι εύκολες, αλλά η εξωτερική πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, σταθερότητα και υπευθυνότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ερωτηθείς για τον αποδέκτη αυτού του μηνύματος, συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο αποδέκτης. Μπορείτε να βγάλετε κι εσείς τα δικά σας συμπεράσματα. Να σας το πω ξεκάθαρα. Πέραν του κ. Τσίπρα, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο επιτελείο που χειρίζεται τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπ. Εξωτερικών και στην ηγεσία του και στο υπ. Εθνικής Αμυνας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]