Η διάσταση απόψεων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, στο ΠΟΤΑΜΙ και στη ΔΗΜ.ΑΡ. στη διαχείριση του σκανδάλου της Novartis προκάλεσε πονοκέφαλο στα επιτελεία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να μη διαφοροποιηθεί από τη σκληρή γραμμή που χάραξαν από την πρώτη στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος και επέλεξε την ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για επανάληψη του «βρόμικου ‘89» και συντασσόμενη με τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας που κάνει λόγο για «σκευωρία».
Η κ. Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή υποστήριξε πως πρόκειται για «σκάνδαλο και σκευωρία», έκανε λόγο για «συνωμοσία» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών του αντιπάλων».
Παράλληλα όμως, τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων, έστρεψε τα βέλη της και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας τον να απαντήσει αν αποδέχεται ότι στην υπόθεση της φαρμακευτικής δαπάνης «υπάρχει σκάνδαλο». Η τακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Κίνημα Αλλαγής να «στεγανοποιήσει» το κόμμα από τη γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, που επιχειρείται με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis, αλλά και να πάρει αποστάσεις από τις ευθύνες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκύψουν μελλοντικά για κάποιους από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτίμησαν πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση αλλά και η στοχοποίηση κορυφαίων στελεχών του κινήματος τους υποχρέωνε να διατηρήσουν υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως να υπερασπιστούν τα στελέχη τους. Πολύ περισσότερο, μετά τη στήριξη που παρείχε το προηγούμενο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, δεν θα ήταν δυνατόν το Κίνημα Αλλαγής να τον αφήσει πολιτικά ακάλυπτο.
«Θα αποκαλύψουμε τη σκευωρία και τους σκευωρούς», διεμήνυσε στη Βουλή ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έβαλε στο κάδρο και δικαστικούς, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο που έχει ως πολιτικό κέντρο το Μαξίμου με εκτελεστικούς βραχίονες υπουργούς και ολίγιστους πρώην και νυν δικαστές». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή «σε ρόλο δικηγόρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Βουλή». Το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να αναδείξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου και να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα πόλωσης και διχασμού, μέσα στο οποίο συνεχίζει να πορεύεται η χώρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλο Χρηστίδη μάλιστα, να προειδοποιεί (Θέμα 104,6) πως «δεν αντέχει η Ελλάδα άλλους διχασμούς».
Διαφωνίες
Στον αντίποδα βρίσκονται το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜ.ΑΡ. που ναι μεν χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, ωστόσο αποφεύγουν να μιλήσουν για «σκευωρία». Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι αντίπαλοί της είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοι. Και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι αθώοι επειδή απλώς είναι αντίπαλοι της κυβέρνησης».
Στην ίδια γραμμή η ΔΗΜ.ΑΡ. μιλάει για «υπαρκτό σκάνδαλο» αλλά στρέφει τα πυρά της κατά της κυβέρνησης κάνοντας αναφορά σε «μηχανισμό λάσπης», «σκανδαλολογία» και «σπίλωση προσώπων». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρατήρησε (ΕΡΤ) πως ενώ η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, «δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα το μόνο που κυριαρχεί είναι η τεχνητή πόλωση, ο διχασμός και, δυστυχώς ένα άρωμα μιας διαμάχης με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά». ΔΗ.ΣΥ. και ΠΟΤΑΜΙ κατάφεραν να συγκλίνουν το βράδυ της ψηφοφορίας, ψηφίζοντας με δικό τους ψηφοδέλτιο ουσιαστικά άκυρο για την προανακριτική επιτροπή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε διακριτική στάση το προηγούμενο διάστημα και απέφυγε να πάρει δημόσια θέση για τη διαφορετική στάση που κράτησε το Κίνημα Αλλαγής στην υπόθεση της Novartis. Συνεργάτες του ευρωβουλευτή υποστηρίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «ο κ. Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει πως πρέπει να πορευθούμε ως ενιαίο σχήμα και πως ο κάθε επικεφαλής κόμματος ή τάσης θα συνεχίσει να διαφοροποιείται για να δείξει την οντότητά του».
Προβληματίζει η πολυφωνία εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου
Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής γραμμής εντός του κινήματος, ιδιαίτερα εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου τον Μάρτιο. Στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς παρατηρούν πως οι παραφωνίες που παρατηρήθηκαν από τα κόμματα και τις τάσεις του νέου φορέα σε μεγάλα πολιτικά θέματα, όπως αυτό της Novartis, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν στο Μακεδονικό το προηγούμενο διάστημα «δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στο εκλογικό σώμα και θα έχουν πολιτικό κόστος». Οι διαφορετικές θέσεις που μπορούν να κατατίθενται από τις «συνιστώσες» του Κινήματος Αλλαγής είναι θεμιτές στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά, όπως επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, αυτή η διάσπαση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην προσπάθεια ενοποίησης του νέου φορέα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ., που επεξεργάζεται οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου, στην τελευταία της συνεδρίαση παρουσίασε το στίγμα του νέου «ενιαίου φορέα ως δημοκρατικού, σύγχρονου κόμματος με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα, σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και θέσεις κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]