Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα, να διασφαλιστούν τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να τερματιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.
Θυμίζουμε ότι νέα NAVTEX εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές με την οποία δέσμευαν περιοχή η οποία περικλείει το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις έως και τις 10 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΝΙ «Saipem 12000» θα παραμείνει ακινητοποιημένο, εκτός του οικοπέδου 3, στο οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις ήδη προ σχεδόν 12 ημερών.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο
Στο μεταξύ σχεδόν δυο ώρες διήρκησε η σύσκεψη που συγκάλεσε απόψε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και τις 10 Μαρτίου.
Η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 19.30 ολοκληρώθηκε μετά τις 21.00. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά νωρίτερα σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών της οποίας θα προεδρεύσει το πρωί.
Εβαλαν φρένο
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παρέμενε στην περιοχή επί 12 ημέρες και οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρίας περίμεναν εντολές από την κυπριακή κυβέρνηση χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα προκαλώντας τεράστιο οικονομικό κόστος. Το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12.000» παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο «Τεμάχιο 3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση. Το ιταλικό πλοίο-γεωτρύπανο δεν έχει περιθώριο να παραμένει εκεί για πολύ καιρό καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο για έρευνες ανοιχτά του Μαρόκου.
Αμέσως μετά την τουρκική NAVTEX, η Λευκωσία εξέδωσε δική της Οδηγία με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανταπάντησε με το πάγιο μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση που κάνει προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων αξιώσεων».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων. Πρέπει να υπάρξει υπομονή, τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα φανούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Εντονη κινητικότητα
Αμέσως μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συντονίσουν τις ενέργειες της Λευκωσίας και της Αθήνας. Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία έθεσε και τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]