Χθες, η απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που ελήφθη κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και ΚΚΕ ήταν να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία ξεχωριστά.
Αντίθετα Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κάλπη με ένα γενικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο οι βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν όχι κατά πρόσωπο, αλλά για το εάν πρέπει ή όχι να συσταθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και με το «διά ταύτα» να είναι εάν τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι υπαρκτά και μπορούν να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη χωρίς καμία εμπλοκή της Βουλής.
Η πλειοψηφία υποστήριξε πως ο ΚτΒ επιβάλλει να είναι προσωποποιημένη η εντολή που θα δοθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή για διερεύνηση για κάθε πρόσωπο, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην υπάρξει θέμα ακυρότητας σε μετέπειτα στάδιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πάντως, αποσαφήνισε ότι δεν ζήτησε γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις 10 ή τη μία κάλπη.
Απλά είπε ότι είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου καθηγητή Κώστα Μαυριά για τη νομιμότητα της διαδικασίας, όμως δεν του ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση, καθώς, όπως είπε, η Ολομέλεια είναι αυτή που σε κάθε περίπτωση λαμβάνει τις αποφάσεις της. Ο κ. Βούτσης, πάντως, ερωτηθείς, διευκρίνισε πως η άποψη του κ. Μαυριά ήταν η ίδια με αυτή της πλειοψηφίας.
Η μόνη περίπτωση να υπάρχει μία κάλπη είναι εάν οι 5 νυν βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος) από τους 10 αναφερόμενους στη δικογραφία αποφασίσουν να μη μετάσχουν καθόλου στην ψηφοφορία και τότε θα στηθεί μία κάλπη. Ομως και πάλι, το ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα δοθεί στους βουλευτές για να ψηφίσουν θα είναι για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
Από τη χθεσινή ΔτΠ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης τάχθηκαν με το «παρών» σε σχέση με τη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα γίνει σήμερα τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίασαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
Η ψηφοφορία
Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι 10 κάλπες δεν θα φέρουν ονόματα αλλά αριθμούς, όπου ο κάθε αριθμός θα αντιστοιχεί σε ένα πολιτικό πρόσωπο προκειμένου να αποφευχθεί η επικοινωνιακή χειραγώγηση. Οι βουλευτές θα έχουν δύο ψηφοδέλτια για κάθε κάλπη. Στο ένα θα καλούνται με έναν σταυρό να ψηφίσουν μία από τις τρεις επιλογές: «Ναι», «Οχι», «Παρών» στη διερεύνηση των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τον αναφερόμενο, ενώ το δεύτερο θα είναι «λευκό». Σε περίπτωση ψηφοδελτίου που βρεθεί σε λάθος κάλπη, τότε θα ακυρώνεται.
Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις της ΔτΠ, η πρώτη προθεσμία που θα δώσει η Ολομέλεια στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας. Βέβαια σε αυτό το διάστημα, εάν κρίνει η Επιτροπή ότι δεν της αρκεί, θα μπορεί να ζητήσει από την Ολομέλεια να παραταθεί. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη Ν.Δ. και ένα μέλος βουλευτής από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]