Παρουσιάζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για αναμέτρηση της κυβέρνησης με το «παλιό πολιτικό σύστημα», στο οποίο θα επιχειρήσει να φορτώσει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, στην τελική προσπάθειά του να αναπνεύσει πολιτικά η κυβέρνησή του στη χειρότερη στιγμή της τριετίας της.
Με κεντρικό θέμα την υπόθεση Novartis, o πρωθυπουργός αναμένεται να ακολουθήσει γραμμή πλήρους υιοθέτησης των καταγγελιών από την πλευρά των προστατευόμενων μαρτύρων και να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί πολιτικής σκευωρίας, μεθοδεύσεων κ.λπ.
Με βασικό επιχείρημα ότι «σκάνδαλο Novartis υπάρχει διεθνώς, άρα υπήρξε και στην Ελλάδα και οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν», ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει κάθε ένσταση επί των κυβερνητικών και εισαγγελικών χειρισμών ως «προσπάθεια να μη λάμψει η αλήθεια», όταν η κυβέρνηση ήδη κατηγορείται πως δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση και τιμωρία των πραγματικών ενόχων του σκανδάλου Novartis, αλλά για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων με ή χωρίς αποδείξεις, καθώς και ότι με τη βιασύνη της, τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της και κυρίως τις σκοπιμότητές της, συμβάλλει στην επικράτηση θολού κλίματος και στη συσκότιση της υπόθεσης.
Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τα βήματα που θα ακολουθήσει η πλειοψηφία εντός Βουλής και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί υπερασπιστής των λειτουργών της Δικαιοσύνης, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και τα ίδια τα όργανα των εισαγγελικών λειτουργών, μιλούν για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, υπουργούς που έχουν ήδη αποκαλύψει την ταυτότητα των δήθεν προστατευόμενων μαρτύρων και διαρροές που επιχειρούν να στρέψουν ήδη την κοινή γνώμη προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης (σε δηλώσεις του στον ρ/σ Αθήνα 9,84) προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για μετά την Καθαρά Δευτέρα και υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία είναι παραγραμμένα, απάντησε ότι μόνη αρμόδια για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα είναι η προανακριτική επιτροπή.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σε ένα ακόμα κρεσέντο λαϊκισμού, γραμμή της κυβέρνησης προς κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είναι όποιος μιλά για παρατυπίες στη διαδικασία, θέματα τήρησης της δημοκρατίας, παραβίαση του Συντάγματος, παραγραφή αδικημάτων κ.λπ. να κατηγορείται άμεσα ως υπονομευτής της προσπάθειας να λάμψει η αλήθεια και να κατηγορηθούν οι ένοχοι. Είτε είναι πολιτικός είτε όχι.
«Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας», είπε ο κ. Βούτσης, «υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή», ενώ για τους προστατευόμενους μάρτυρες, σημείωσε ότι θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική, «τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιθύνων νους της κυβερνητικής πολιτικής και νομικής γραμμής είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αν και άλλες πληροφορίες θέλουν κορυφαίο νομικό γραφείο της Ελλάδας να συμμετέχει στις συσκέψεις που προηγήθηκαν στο Μαξίμου.
Η πρόταση της πλειοψηφίας, ενώ χρειάζεται 30 υπογραφές, θα υπογράφεται από όλους τους βουλευτές της πλειοψηφίας και παρά το γεγονός ότι περνάει με 151 ψήφους, αναμένεται να τύχει ευρείας στήριξης εντός της Βουλής στη μυστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]