Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν το βασικό σενάριο που συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό, το οποίο σε επόμενη συνεδρίασή του θα λάβει απόφαση. Συζητήθηκε και το σενάριο της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ως αντικείμενο την παραπομπή ή όχι του θέματος σε Προανακριτική Επιτροπή, το οποίο δεν έχει αποκλειστεί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, με τη συνδρομή και γνωστών νομικών γραφείων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «δέσει» τα επιχειρήματα που χρειάζονται για να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής (σ.σ.: χρειάζονται 30 υπογραφές και πλειοψηφία 151 βουλευτών), η οποία μπορεί να οδηγήσει απευθείας σε ειδικό δικαστήριο για διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Μετά τη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία στη δικογραφία που μπορούν να οδηγήσουν σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή.
Παράλληλα, εν μέσω ισχυρών ερωτημάτων και έντονων κατηγοριών της αντιπολίτευσης για εμπλοκή στη Δικαιοσύνη, παρατυπίες στην ακολουθούμενη διαδικασία, αξιοπιστία των ανώνυμων, προστατευόμενων μαρτύρων και επικοινωνιακό σχέδιο με στόχο τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και κατάληξη τις πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση δεν κρύβει με τις κινήσεις της ότι έχει πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί πολιτικά το σκάνδαλο Novartis, αδιαφορώντας για τις θεσμικές, κοινοβουλευτικές και συνταγματικές διαδικασίες. Υπενθυμίζουν πάντως ότι η έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis είναι διεθνής και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την εισαγγελέα διαφθοράς κ. Τολουπάκη, πριν από τη μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
Συναγερμός προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις νέες δηλώσεις Πολάκη, ο οποίος είπε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι οι ανώνυμοι – προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην υπάλληλοι της Novartis που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και τώρα «κελαηδάνε», το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που επανέλαβε τα περί πολιτικής σκευωρίας και μεθοδεύσεων που παραβιάζουν την αρχή των εξουσιών.
Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προσπάθησε να καλύψει το θέμα λέγοντας ότι ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι οι μάρτυρες και «τέτοιοι ισχυρισμοί δεν βοηθούν», αλλά το θέμα θα έχει συνέχεια, ωστόσο δεν τα κατάφερε.
Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση προς το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι, όπου επί της ουσίας ρωτά αν σημερινός διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του μετά την αναφορά του ονόματός τoυ στη δικογραφία για τη Novartis.
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν να γίνει σήμερα και για την οποία είχαν ενημερωθεί με SMS οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά αναβλήθηκε, χωρίς ο λόγος να γίνει γνωστός. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει αύριο, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία της ομιλίας του στην Πάτρα.
Σε ό,τι αφορά τη μήνυση που προανήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και τις δηλώσεις των Ευ. Βενιζέλου, Α. Λοβέρδου, Αδ. Γεωργιάδη, Π. Πικραμμένου, Δημ. Αβραμόπουλου, Γ. Στουρνάρα, Μ. Σαλμά, Γ. Κουτρουμάνη και Ανδ. Λυκουρέντζου, κυβερνητικές πηγές λένε ότι «θα τους δοθεί η ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, όπως προβλέπεται σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως η Ελλάδα».
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]