Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες για το μέλλον της χώρας, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης επισήμανε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα «έχουν λίγα να κάνουν με το ευρώ», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητες.
Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι «δεσμευμένη» να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το εάν το ευρώ είναι μέρος της λύσης ή του προβλήματος για την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ποια κράτη είναι μέλη της ευρωζώνης δεν επαφίεται στην ΕΚΤ, αλλά στα κράτη-μέλη.
Προσέθεσε πάντως ότι μέσα στην ευρωζώνη ένα κράτος μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις με τη στήριξη των εταίρων του.
«Θερμό καλοκαίρι» φοβούνται οι Ευρωπαίοι
Δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, έπειτα από την τελευταία εμπλοκή και τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση μετά από αυτήν.
Η μεσολάβηση του Ντόναλντ Τουσκ υπογραμμίζει τους φόβους ότι η διαδικασία που είχε σχεδιαστεί, έχει τώρα ξεφύγει, μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, το οποίο και απέρριψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας με τη σειρά του να γίνει άμεσα Eurogroup, αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του.
«Αναμφίβολα οδεύουμε προς ένα ακόμη πολύ θερμό καλοκαίρι», εκτίμησε αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα. «Και βλέπουμε ξανά έναν ακόμη γύρο μικροπολιτικής», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Guardian σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι βαθιά διχασμένος» και ότι οι βουλευτές του είναι αντιμέτωποι με τους θυμωμένους ψηφοφόρους, καθώς και πως «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το αν η κυβέρνηση, που έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις τριών βουλευτών, θα παραμείνει στην εξουσία και θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Μοσκοβισί: Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διενέργεια Eurogroup
«Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορούν να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις».
«Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018».
Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση». «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».
Ειρωνικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο
«Η Ελλάδα χρειάζεται «φρέσκα» δισεκατομμύρια και απορρίπτει τα νέα μέτρα λιτότητας. Η παλιά σύγκρουση απειλεί να κλιμακωθεί, σε μία περίοδο που η Ευρώπη έχει πολλές άλλες ανησυχίες», γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό, αναφερόμενο στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και στις ομοιότητες που έχει αυτή η κατάσταση με τα όσα διαδραματίστηκαν το περσινό καλοκαίρι, πριν τελικά υπάρξει συμφωνία.
Ο λόγος της νέας «ενόχλησης», γράφει το Spiegel, είναι ότι η Ελλάδα απορρίπτει τα έκτακτα, προληπτικά μέτρα, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Είναι ένα προαπαιτούμενο για να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που εύχεται ιδιαίτερα η Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζει, προτείνει μία άλλη λύση. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, να μειωθούν για παράδειγμα κατά 10% αυτόματα όλες οι κρατικές δαπάνες. Κάτι που πηγές από την ΕΕ σχολιάζουν ότι δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο.
«Το αίτημα Τσίπρα για μία Σύνοδο κορυφής αιφνιδίασε. Η Αθήνα δεν είχε ενστάσεις για τα έκτακτα μέτρα σε συνάντηση του Σαββάτου, στην οποία μετείχε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος», αναφέρει ακόμη το Spiegel, για το παρασκήνιο της εμπλοκής.