Μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο κ. Καμμένος προέβλεψε -σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας» και ένταση στις διαπραγματεύσεις- ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «δεν θα έχουν προχωρήσει τόσο οι διαπραγματεύσεις και οι αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει λύση».
Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επανέλαβε ότι στο κόμμα του εμπιστεύονται τον Νίκο Κοτζιά να διαπραγματευτεί, ότι επιθυμούν λύση κ.λπ., όπως επανέλαβε και ότι δεν δέχονται χρήση του όρου «Μακεδονία». Εδωσε πάντως το ελεύθερο στους βουλευτές και στα στελέχη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, για το οποίο ωστόσο ο ίδιος είπε ότι δεν θα πάει διότι θα βρίσκεται στο εξωτερικό. «Το συλλαλητήριο είναι μία έκφραση του ελληνικού λαού που βοηθάει και τις διαπραγματεύσεις, δείχνει δηλαδή ότι ο ελληνικός λαός εκφράζει μία εθνική θέση», είπε, ενώνοντας τη φωνή του με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης και άλλοι, που προσπαθούν να αφαιρέσουν από τις αντιδράσεις τον προφανή αντικυβερνητικό τους χαρακτήρα.
Αντικυβερνητικό χαρακτήρα που δεν βλέπει ο κ. Καμμένος και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είδε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριανταφυλλίδης, λέγοντας στο Θέμα Radιο 104,6: «Αν γυρίσουμε την πλάτη στα μηνύματα των πολιτών, ο συνδυασμός της οικονομικής ανέχειας και της πρόκλησης του πληγωμένου πατριωτικού συναισθήματος μπορεί να καταστεί εκρηκτικός».
Χωρίς καμία επιτυχία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιχείρησε να πείσει ότι το πρόβλημα στη διαχείριση του θέματος το έχει η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση, προσπάθεια που ξεκίνησε νωρίτερα από το Μαξίμου με βιντεάκια από παλαιές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή της Ντόρας Μπακογιάννη και ερώτημα προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας αν συμφωνεί με αυτές.
Ο υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε στις δηλώσεις του ότι στην πραγματικότητα επιθυμεί να μη φτάσουν ποτέ οι διαπραγματεύσεις σε επίτευξη συμφωνίας, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση του. Θέση που επισήμανε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Real fm είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία γραμμή στο Σκοπιανό και δεν μπορεί o υπουργός Εθνικής Αμυνας να στηρίζει άλλη, επιμένοντας στο ότι αν ο κ. Καμμένος συνεχίσει να διαφωνεί με την κυβέρνηση στη διαχείριση του Σκοπιανού, πρέπει να παραιτηθεί.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Μέχρι τέλους»
«Κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και θα την τιμήσουμε μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής, το τέλος της τετραετίας», συνέχισε ο κ. Καμμένος, επιχειρώντας να «κάψει» τα σενάρια περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση και ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με Δημοκρατική Συμπαράταξη ή Ποτάμι, που φούντωσαν μετά από τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο. Αυτός ήταν και ο λόγος που όπως επιμένουν οι πληροφορίες μέσα στη συνεδρίαση ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. να πέσουν οι τόνοι με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από τον Δημήτρη Καμμένο, που έχε ανοίξει πολιτική βεντέτα με κάποιους όπως ο Μάκης Μπαλαούρας κ.ά.
«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος. Οσο και αν κάποιοι δεν θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα Μνημόνια και την επιτροπεία», ανέφερε η διαρροή του Μαξίμου λίγο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανακούφιση για την προσωρινή διάψευση των σεναρίων αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και την παραδοχή ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απομακρύνεται…
Νωρίτερα πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη είχε προσπαθήσει να «κόψει» το νήμα των σεναρίων περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διευκρινίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει άλλο με τους ΑΝ.ΕΛ. τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που επιχείρησε να συντηρήσει εικόνα συναίνεσης από τους πολιτικούς αρχηγούς -πλην Κυριάκου Μητσοτάκη- δήλωσε για το Σκοπιανό ότι «αν δεν υπάρξει πλήρης οριστική και εγγυημένη λύση σε όλα τα ζητήματα που εγείρουν αλυτρωτισμό, δεν θα συναινέσουμε, δεν θα δεχθούμε “σαλαμοποίηση του θέματος”».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]