Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, μετά και την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Εχθές ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ σήμερα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, διαδοχικές συναντήσεις με τους Αρχηγούς των κομμάτων.
Οι συναντήσεις
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει παραχωρήσεις, χωρίς ανταλλάγματα
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρά την αρχική του άρνηση να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, δήλωση πως τελικά θα βρεθεί στου Μαξίμου για «λόγους θεσμικής τάξης».
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα από το γραφείο του στην Πειραιώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημέρωσε ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να διαπραγματευτούν και άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει παραχωρήσεις, χωρίς ανταλλάγματα.
«Κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση. Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εξασθένισε την εθνική γραμμή. Ο Τσίπρας ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος», πρόσθεσε. Η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. «Οι Eλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Eλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».
https://youtu.be/2MrgL65Tsu4
Γεννηματά: Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση
Στις 12:30 ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά η οποία είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για περίπου μια ώρα.
Όπως έγινε γνωστό, η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυσκολεύει την διαπραγμάτευση και επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.
Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.
Από νωρίς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.
Χθες Παρασκευή, το Μέγαρο Μαξίμου ανέβασε τους τόνους, απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας και για τα περί αιτήματος για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Επόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πέρασε τις πύλες του Μεγάρου περίπου στις 13:30 το μεσημέρι.
Στο σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους , ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε αιχμηρά:«κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση. Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος».
Κατά την έξοδο του από το Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε πως:«κρατά μικρό καλάθι»σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».
Ενώ επισήμανε επίσης ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».
Θεοδωρακης: Να πάμε με σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και στα σλάβικα
Λίγη ώρα αργότερα, στις 15:00 ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, και η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος:
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος,
«Οπως γνωρίζεται το ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς την άποψή μας για το μακεδονικό», είπε ο κ. Θεοδωράκης στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας παράλληλα με δεσμεύσεις από τη FYROM ότι παραιτείται από τον αλυτρωτισμό για να εξηγήσει στη συνέχεια τη θέση του κόμματό του πως «πρέπει να πάμε σε σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Αρα μπορούμε να πάμε σε πολλές επιλογές καλύτερες από το «Ανω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία». Να είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο και θα είναι μια λέξη και όχι δύο λέξεις».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ακόμη ότι κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει λύση και ότι υπάρχουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα με κυρίαρχο το θέμα του συντάγματος της FYROM.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε και τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο σκοπιανό λέγοντας ότι «ήταν επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια γραμμή από την κυβέρνηση και μια άλλη από τον υπ. Αμύνης».
Ο κ. Θεοδωράκης πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 15:00.
Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Θεοδωράκη: «Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση».
«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο».
https://youtu.be/08F6u7Vm6PE
Λεβέντης: Μην πάρεις πάνω σου αυτό το στίγμα -Θα σε συνοδεύει για πάντα
Ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, που ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα.
Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός
Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»
Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.
Reuters: Αποτυχία Τσίπρα να βρει πολιτική στήριξη για το Σκοπιανό
Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τους πολιτικούς αρχηγούς το πρακτορείο Reutersω σε δημοσίευμα του αναφέρει πως ο πρωθυπουργός απέτυχε να βρει πολιτική στήριξη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του για την ονομασία των Σκοπίων.
Η Ελλάδα πιστεύει πως το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική διεκδίκηση στη δική της βόρεια περιοχή. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συσπειρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα αυτό το μήνα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση.
Υπήρξαν μάλιστα προτάσεις για δύο ονόματα, όπως Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία – Σκόπια, σημειώνει το Reuters.
«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα. Είπε πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν ήταν μόνο θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων».
Ως μέλος και των δύο, η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την γείτονα χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά το όνομα «Μακεδονία» θεωρείται πως υποδηλώνει αλύτρωτες φιλοδοξίες στην βόρεια επαρχία της Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα θέμα που μερικές φορές προκαλεί μυστήριο στους ξένους, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες, υπογραμμίζει το Reuters.
Ο Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Τσίπρα πως δεν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για οποιεσδήποτε συνομιλίες, σημειώνοντας πως το παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία, έκλεισε.
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί και τις δύο χώρες την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]