«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας. Ήταν έκφραση της αγωνίας Ελλήνων που, καμιά φορά λανθασμένα, ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ονοματολογικό θα λυθεί με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Σημείωσε ότι «είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα λύσεων», ωστόσο πρέπει να υπάρξει ακόμα επεξεργασία. Σύμφωνα με το Ν. Κοτζιά, στις 24 Ιανουαρίου που θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά με το νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας, θα γίνουν συζητήσεις και θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε.
Ερωτηθείς αν στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρξε ενδιαφέρον από ομολόγους του σε σχέση με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πάντα ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης τόσο με την πΓΔΜ όσο και με την Αλβανία και πως όταν ερωτάται ενημερώνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
«Εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει ο οποιοσδήποτε. Η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εμάς δεν μας πιέζει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν στο ονοματολογικό θα παίξει κάποιο ρόλο η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι η Βουλγαρία δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση διευκολύνθηκε όταν οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να «ανακατεύονται». Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι δεν θα αφήσει να ενταχθεί η πΓΔΜ αν δεν ικανοποιήσει τους όρους που απαιτεί η Συμμαχία και αν δεν λύσει τα εκκρεμή ζητήματα.
Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε θετικά. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών (14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση) είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι έχει γίνει μεγάλο βήμα καθώς Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν σε σημεία όπου υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια, κάτι το οποίο αναμένεται να πιστοποιηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα στο Νταβός. Όπως ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους (βάσει της συμφωνίας του 2009) και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής Ελλήνων αξιωματικών.
Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης, όπου ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνευτικής διαδικασίας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πλευρές και παράλληλα ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανοίγει ελληνική πρεσβεία που θα φιλοξενήσει και άλλα κράτη, όπως την Κύπρο.
Σχετικά με τη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, παρουσία του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη και να βοηθήσει ώστε τρίτες χώρες να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική διαδικασία και να παίξουν βοηθητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Τέλος, όσον αφορά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ανάγκη όλα να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σαμαράς για συλλαλητήριο: «Προς το παρόν όλα καλά»
Για το χθεσινό συλλαλητήριο στηΘεσσαλονίκη ρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Μέγαρο Μουσικής.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς “ποιο ήταν το μήνυμα του χθεσινού συλλαλητηρίου” απάντησε «Όλα καλά, προς το παρόν όλα καλά», συνοδεύοντας την απάντησή του με χαμόγελο ικανοποίησης.
Η φωνή λαού στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τρομάζει το Μαξίμου
Η επόμενη ημέρα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης βρίσκει την κυβέρνηση να είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση από την στιγμή που επιμένει να κρατά κρυφά χαρτιά και ντοκουμέντα και να μην ενημερώνει ούτε καν τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχεδιασμό της σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο εκνευρισμό στου κυβερνώντες που προσπαθούν να τους βάλουν ταμπέλες και να τους εντάξουν σε ακροδεξιούς κύκλους. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεn θεωρεί πως ανατρέπεται ο σχεδιασμός με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι ποντάρει στην υπερψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας γiα το όνομα των Σκοπίων από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρεώσει στην αντιπολίτευση -και ιδιαιτέρως στη Νέα Δημοκρατία- τακτικές μικροπολιτικής και διχασμού, εξαντλώντας τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης, παρά το γεγονός ότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χθες βρέθηκαν και παράγοντες που υποστηρίζουν ανοικτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική έναντι της αντιπολίτευσης και θα ακολουθήσει βήματα ενημέρωσης των άλλων κομμάτων μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία στο παρασκήνιο.
Τι είπε ο Τζανακόπουλος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σήμερα στους πολιτικούς συντάκτες τόνισε ότι:
«Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης» και πρόσθεσε: «Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική».
Το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα.Και είναι πραγματικά κρίμα για τον Κο Μητσοτάκη ο οποίος στις 9 Ιανουαρίου μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Θα αποδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις; Έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματος του, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπανταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο την λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα, σημείκωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Γεωργιάδης: Το συλλαλητήριο είχε 500.000 κόσμο, ο Τσίπρας έμπλεξε
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.
«Το συλλαλητήριο είχε 500.000 κόσμο. Ο Τσίπρας έμπλεξε» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Κίνησε την ιστορία με το Σκοπιανό για να δημιουργήσει προβλήματα στην ΝΔ αλλά τώρα ο κ Καμμένος δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Δεν ξέρω τι υποσχέσεις έχει δώσει στους έξω, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το Σκοπιανό παρότι έχει βάλει τους Βουλευτές του να στηρίζουν τη λύση του», πρόσθεσε ο κ Γεωργιάδης.
«Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης. Το μήνυμα ήταν πολύ ηχηρό δήλωσε ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Έπρεπε να είναι παρόντες χθες στο συλλαλητήριο και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος περιμένουν τώρα να τους ψηφίσει στην Μακεδονία διερωτήθηκε.
Φραγκούλης Φράγκος: 800.000 κόσμος στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη
Ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράκγος ο οποίος ήταν από τους βασικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ζήτησε την αντικατάσταση του επίσημου διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τον οποίο είπε ότι δεν είναι αντικειμενικός.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φράγκος είπε ότι ο στόχος δεν επετεύχθη ακόμη και τόνισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει για συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Υπογράμμισε πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει «θράσος», είπε πως «έχει πλουτίσει» και ζήτησε την αντικατάστασή του.
Απαντώντας στο ερώτημα αν σκέφτεται να κάνει κόμμα είπε πως «εγώ δεν πρόκειται να καπηλευτώ το θέμα. Μίλησα ως ένας απλός ενεργός πολίτης».
Όπως είπε βέβαια, αν δεχθεί πρόταση για να ηγηθεί κόμματος θα σφυγμομετρήσει την κατάσταση. «Δεν φοβάμαι, δεν είμαι ρίψασπις αλλά δεν προτίθεμαι προς το παρών να ασχοληθώ». Ωστόσο δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι ως σκέψη υπάρχει στην άκρη του μυαλού του.
Πολάκης: Στο συλλαλητήριο έδωσαν παλμό νοσταλγοί της χούντας
Για ακόμα μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επέλεξε το… αγαπημένο του Facebook για να σχολιάσει την επικαιρότητα.
Ο κ. Πολάκης επιχείρησε με ανάρτηση του να υποβαθμίσει το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την Μακεδονία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αφού αποδέχτηκε τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για 90.000 διαδηλωτές, υποστήριξε πως το χθεσινό δεν είχε καμία σχέση με τα συλλαλητήρια του 1992. Στη συνέχεια τόνισε ότι αν και συμμετείχε και κόσμος που δεν ήταν ακροδεξιός, εντούτοις για τον ίδιο τον τόνο έδωσαν «νοσταλγοί της χούντας ,τρελαμένοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, οι ομάδες των μεταφερόμενων χρυσαυγιτών, ένα σκοταδιστικό τμήμα της εκκλησίας με Ανθιμους και Αμβρόσιους και βέβαια η προσπάθεια τμήματος της νέας δημοκρατίας να στήσει μια «σοβαρή Ακροδεξιά «με φαήλους ,σαμαράδες, γεωργιαδηδες και στρατηγούς τύπου «ας φωνάξουμε ζήτω οι ειδικές δυνάμεις » με μια λογική τύπου «που είναι ένας λοχίας να μας σώσει»».
Μάλιστα ο κ. Πολάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση «θα διασφαλίσει στις διαπραγματεύσεις τα συμφέροντα της χώρας και θα αποκλείσει τον όποιο κίνδυνο «αλυτρωτισμού». Η αριστερά είναι πατριωτική δύναμη και το έχει αποδείξει με το αίμα των αγωνιστών της εδώ και πολλές δεκαετίες».
«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «Εγώ προτιμώ τα δύσκολα. Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της ,που είναι ότι δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’. Αυτό με εκφράζει. Με σύνεση ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω».
Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ιεραρχών στο συλλαλητήριο, είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος:
-Μα ήταν πολλοί ιεράρχες στο συλλαλητήριο
-Τους μετρήσατε;
-Ναι, ήταν 9
-Από τους 82;».
Πόλεμος ΕΡΤ με ΝΔ
Τεράστια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΡΤ και της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο κάλυψης του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.
Η ΝΔ κατηγορεί την δημόσια τηλεόραση για τη μη προβολή του συλλαλητηρίου με την ΕΡΤ να απαντά ότι χρόνος που διατέθηκε για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που διέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια. Επίθεση εξάλλου κατά της ΝΔ εξαπέλυσε και η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Η απάντηση της ΕΡΤ στην κριτική για τα περί μη κάλυψης του συλλαλητηρίου
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΡΤ μέσα από την οποία απαντά στην κριτική που δέχτηκε για την κάλυψη του χθεσινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τονίζει η κρατική τηλεόραση:
«Η ΕΡΤ κάλυψε χθες και σήμερα ειδησεογραφικά το συλλαλητήριο, με εκτενή ρεπορτάζ που μετάδωσαν όλα τα δελτία και οι ενημερωτικές εκπομπές της, ακριβώς όπως γίνεται παγίως για την κάλυψη κάθε κινητοποίησης.
Ο χρόνος που διατέθηκε από την ΕΡΤ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που διέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Όσον αφορά σε κατηγορίες περί εσφαλμένης πληροφόρησης από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, αυτό οφείλεται σε ένα – εμφανές για κάθε καλόπιστο – ανθρώπινο λάθος, το οποίο διορθώθηκε σε λίγα λεπτά. Το ίδιο δε λάθος έκαναν πολλές επίσημες ιστοσελίδες ιδιωτικών μέσων, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την ίδια πηγή με την ΕΡΤ. Παρότι βεβαίως η ΕΡΤ το διόρθωσε πρώτη, συγκεκριμένοι κύκλοι επιλέγουν για μια ακόμα φορά τη στοχοποίηση μόνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
ΝΔ κατά ΕΡΤ για την μη προβολή του συλλαλητηρίου
Mε τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Λεοντή, και τον εντεταλμένο σύμβουλο, υπεύθυνο του τομέα Ειδήσεων, Βασίλη Ταλαμάγκα, επικοινώνησε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και τους εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας για την «ελλιπέστατη κάλυψη» του χθεσινού συλλαλητηρίου.
Στην επικοινωνία που είχαν, η κ. Σπυράκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, επισήμανε την ολιγωρία της Δημόσιας Τηλεόρασης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής, ότι την ώρα της συγκέντρωσης, η ΕΡΤ3 προέβαλλε την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό».
ΠΟΣΠΕΡΤ: Η γνωστή ΝΔ ξιφούλκησε πάλι κατά της ΕΡΤ
«Η γνωστή ΝΔ μέσα στην αντιπολιτευτική της απελπισία και την πολιτική της ανεπάρκεια, ξιφούλκησε πάλι εναντίον της ΕΡΤ για ένα ανθρώπινο λάθος και μια παράλειψη που προερχόταν από το ΑΠΕ και αναπαρήχθη από τηλεοπτικούς σταθμούς και σάιτ μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Επισημαίνει πως «η ηγεσία της ΝΔ όπως κάνει σε καθημερινή βάση, επιτίθεται χυδαία και για ασήμαντους λόγους στην ΕΡΤ και στους εργαζόμενούς της κάνοντας την τρίχα τριχιά, προσπαθώντας να απαξιώσει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της, βέβαια χωρίς αποτέλεσμα και τονίζει: «Οι θιασώτες του μαύρου δεν μπορούν να χωνέψουν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ελλείψει πολιτικού λόγου και προγράμματος επιδίδονται σε έναν πόλεμο μηδενισμού και συκοφαντίας».
Στη συνέχεια, η ΠΟΣΠΕΡ σημειώνει πως «όσο για τους συναδέλφους μας που στοχοποιούνται από ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία δηλώνουμε ότι αποτελεί τίτλο τιμής», όπως τίτλος τιμής, συμπληρώνει, είναι για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ «η αποδεδειγμένα αταλάντευτη και αγωνιστική στάση μας απέναντι στον φασισμό, στην μισαλλοδοξία και τον διχασμό».
«Είμαστε δίπλα και μαζί τους και όλοι μαζί… Συνεχίζουμε» διαμηνύει καταληκτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
Τα ξένα ΜΜΕ για το συλλαλητήριο
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με εκτενή δημοσιεύματα το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια.
Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στην μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των 30.000 συμμετεχόντων, στον «παλμό» της συγκέντρωσης αλλά και στην παρουσία δεκάδων πολιτών που φορούσαν παραδοσιακές στολές μακεδονομάχων και πολεμιστών του ’21 και ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθούν την Κυριακή στον Λευκό Πύργο.
Όπως αναφέρει το Reuters, «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες… διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας». Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάρτυρες έκαναν λόγο για 300.000 άτομα, προσθέτοντας πως «ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης» επισημαίνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι New York Times.
Μετά από μια σύντομη περιγραφή των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα, η αρθρογράφος δίνει μια περιγραφή του «παλμού» της συγκέντρωσης, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν παραδοσιακές στολές» ενώ άλλοι είχαν ντυθεί σαν τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ειδική αναφορά κάνει το δημοσίευμα στην παρουσία ακροδεξιών πολιτικών αλλά και «σκληροπυρηνικών κληρικών» μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που «κυμάτιζαν σημαίες» αλλά και στην διάσταση απόψεων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Κάμμενου σχετικά με το θέμα της συμπερίληψης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.
Όπως αναφέρεται, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών» έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του επικεφαλής των ΑΝΕΛ ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση του παραπάνω όρου.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται η εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Στη διαδήλωση καλούσαν ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είχαν ταχθεί εναντίον των διαδηλώσεων. Η αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 50.000».
Με εκτενές δημοσίευμα του, το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αν και η προσέλευση στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τις περασμένες μέρες, «οι Έλληνες φαίνονται να είναι λιγότερο μάχιμοι αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το παρελθόν».
«Το 1992 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 10% του πληθυσμού είχαν συμμετάσχει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, διακηρύσσοντας ότι «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»» αναφέρει το άρθρο. Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για την παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων και σκληροπυρηνικών ιερέων στο συλλαλητήριο αλλά και στην παράξενη «σύνθεση» του πλήθους που περιλάμβανε «Κρητικούς με παραδοσιακές στολές που ταξίδεψαν από το νησί τους με τα άλογά τους αλλά και Βορειοελλαδίτες με στολές μακεδονομάχων» από έναν αιώνα πριν, που βρίσκονταν στον Λευκό Πύργο από το πρωί της Κυριακής.
Και ο ιστότοπος της Daily Mail όμως αναφέρθηκε με σημερινό άρθρο του στο χθεσινό συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι οι «Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αποτελεί σφετερισμό της κληρονομιάς τους και υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην επικράτειά τους». «Πλήθη με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, για να απαιτήσουν η ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της» αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι η προσέλευση του συλλαλητηρίου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 30.000 άτομα.
Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «δεν ήταν μία νέα έκδοση του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει το 1992, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας υπέρ του ʻελληνικού χαρακτήρα της Μακεδονίαςʼ. Ήρθαν ωστόσο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πρωτεύουσα της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Και ακριβώς περί αυτού πρόκειται: οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να διατηρήσει η γειτονική χώρα την ονομασία ʻΔημοκρατία της Μακεδονίαςʼ που προβλέπει στο σύνταγμά της. Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει την ονομασία αυτή ως μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς και επιπλέον φοβάται πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις προς την ομώνυμη επαρχία της. Τα επιχειρήματα αυτά επαναλήφθηκαν με πάθος στο συλλαλητήριο της Κυριακής. ʻΔιαδηλώστε αδέρφια μουʼ έλεγε ο ιδιαίτερα συντηρητικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης».
«Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της», επισημαίνει σημερινό άρθρο του Sky News. Όπως αναφέρει, το χθεσινό συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κόντρας 27 ετών μεταξύ της ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, που έχει ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και τη γειτονική χώρα της Ελλάδας γνωστή ως FYROM, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ατυχή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τον πρόεδρο Μπους το 2004, που είχε προκαλέσει την οργή των Ελλήνων.
Μητροπολίτης Αμβρόσιος: «Καλύτερα χουντικός και φασίστας παρά άθεος ή αντάρτης»
Από την άλλη πλευρά συλλαλητήριο και στο Αίγιο διοργανώθηκε για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια.
Το συλλαλητήριο διοργάνωση ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος. Ο Αμβρόσιος που λίγο καιρό πριν είχε υπογράψει επιστολή του προς τον Παύλο Πολάκη ως «ένα φασισταριό το οποίο όμως δεν κρύβεται» για ακόμα μία φορά έκανε μια προκλητική ομιλία παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του είπε πως κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει ναζιστή, χουντικό, χρυσαυγίτη και φασίστα χαρακτηρισμούς που προτιμά από εκείνους του αριστερού, του άθεου ή του αντάρτη.
Η ομιλία του Μητροπολίτη Αμβρόσιου:
«Επιθυμώ, τέλος, να δώσω μια σκληρή απάντηση σε μερικούς κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εντελώς αδιάντροπα, οι αγράμματοι αυτοί άνθρωποι, τα ανθρωπάκια, οι νάνοι και ανόητοι, οι ξετσίπωτοι, αποτόλμησαν να εκστομίσουν από το βρώμικο στόμα τους «κυβερνητικοί κύκλοι ταύτιζαν την ηγεσία της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, ενώ μεταξύ άλλων εξέφραζαν ερωτήματα για το εάν η ηγεσία της αποφάσισε να κάνει ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα, για να αποδυναμώσουν τη φωνή μας, έθεσαν την εξής ερώτηση: Άραγε, η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;
Κάποιοι, μάλιστα, αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν: Αμβρόσιος ο ναζιστής, ο χουντικός, ο εθνικιστής, ο χρυσαυγίτης, ο ακροδεξιός, ο φασίστας.Οπωσδήποτε τα κορυφαία προσωνύμια τα οποία κατά καιρούς μού έχουν αποδώσει κάποιοι «φανατικοί φίλοι μου» είναι δύο: Αμβρόσιος, ο συνεργάτης των Γερμανών στην καταστροφή των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και Αμβρόσιος ο διαφωτιστής στη Γυάρο.
Προς όλους αυτούς από τη θέση αυτή απαντώ: Αγαπητοί μου φίλοι, προτιμώ οποιοδήποτε από τα παραπάνω επίθετα, αφού όλα αυτά έχουν σχέση με την έννοια της Πατρίδος.
Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά! Ούτε συμμορίτη! Ούτε άθεο και Αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη! Κάλλιο φασίστα, παρά κατσαπλιά!
Αγαπώ την Ελλάδα μας, αγαπώ τη Μακεδονία μας, για την απελευθέρωση της οποίας έχυσαν το αίμα τους όχι μόνο οι ήρωες στρατιώτες μας αλλά και οι ιερείς μας, ακόμα και οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας!
Ως ένας πατριώτης και όχι ως ένας κατσαπλιάς, σας καλώ να μην επιτρέψουμε σε αυτούς τους νέους κατσαπλιάδες που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα μας να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία μας
Σας καλώ να ενώσουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες των Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι συγκεντρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και μαζί τους θα βροντοφωνάξουμε: Κάτω τα χέρια σας από τη Μακεδονία μας! Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον!».
Αποκαλύψεις του Μίκη Θεοδωράκη για το Σκοπιανό και το συμβούλιο αρχηγών το ‘92
Σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει ο δημοφιλής τραγουδοποιός, Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή το Σκοπιανό.
Στο άρθρο του με τίτλο «Λύτρωση από τον Αλυτρωτισμό» στην εφημερίδα τα ΝΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Τα Σκόπια είναι μικρή χώρα. Όταν όμως πίσω από τα Σκόπια κρύβεται κάποια μεγάλη διεθνής δύναμη, τότε οι ισορροπίες ανατρέπονται. Και ο νοών νοείτω…».
Παράλληλα σημεώνει: «Το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια-Βαρδάρη, όπως είναι το πραγματικό τους όνομα, αποδεικνύει ότι γι αυτές τις χώρες δεν έχει σημασία η αλήθεια αλλά οι διάφορες σκοπιμότητες. Όπως λ.χ. η Ρωσία και όσοι την ακολουθούν, γιατί οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι. Οι Τούρκοι και οι Άραβες, γιατί είναι μουσουλμάνοι. Και οι ΗΠΑ και τα κράτη του ΝΑΤΟ, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα σχέδιά τους στα Βαλκάνια».
Ολόκληρο το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη στα ΝΕΑ:
«Ο κ. Κατρούγκαλος στο άρθρο του αναφέρεται σε έναν «έντιμο» συμβιβασμό σχετικά με το όνομα «Μακεδονία». Θα αποδείξω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επιδέχονται συμβιβασμούς, όπως είναι η παραχάραξη της Ιστορίας που θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δηλαδή θέματα Αρχών και Εθνικού συμφέροντος. Ιδιαίτερα όταν μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απαντήσω στο επιχείρημα ότι τα Σκόπια είναι μια μικρή χώρα και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πράγματι, είναι μικρή χώρα. Όταν όμως πίσω από τα Σκόπια κρύβεται κάποια μεγάλη διεθνής δύναμη, τότε οι ισορροπίες ανατρέπονται. Και ο νοών νοείτω…
Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί συμπεριφέρονται απέναντί μας με έναν τόσο θρασύ και εχθρικό τρόπο, αποδεικνύει ότι γνωρίζουν ότι υποστηρίζονται από διεθνείς δυνάμεις φιλικές λόγω της γενικότερης πολιτικής τους στον χώρο των Βαλκανίων. Εξάλλου οι αναμνήσεις από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπές.
Το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια-Βαρδάρη, όπως είναι το πραγματικό τους όνομα, αποδεικνύει ότι γι αυτές τις χώρες δεν έχει σημασία η αλήθεια αλλά οι διάφορες σκοπιμότητες. Όπως λ.χ. η Ρωσία και όσοι την ακολουθούν, γιατί οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι. Οι Τούρκοι και οι Άραβες, γιατί είναι μουσουλμάνοι. Και οι ΗΠΑ και τα κράτη του ΝΑΤΟ, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα σχέδιά τους στα Βαλκάνια. Στο βάθος δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι γελοιοποιούνται συνυπογράφοντας την κωμικοτραγική πρωτοβουλία του Τίτο και των Σκοπιανών να βαπτισθούν από Σλαύοι Μακεδόνες- απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραβλέποντας το χάσμα των χιλίων ετών που χωρίζει την κάθοδό τους στα Βαλκάνια το 700 μ.Χ. από τους Έλληνες Μακεδόνες των 300 και πλέον ετών προ Χριστού. Κωμικό, γιατί κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την Ιστορία και τραγικό για την τραυματισμένη Ελλάδα λόγω των θυσιών της στην πάλη κατά του χιτλερισμού και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε και που μας οδήγησε στα όρια μιας εθνικής καταστροφής.
Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα δεν αντέδρασε εγκαίρως όταν ο Τίτο αποφάσισε να δώσει το όνομα «Μακεδονία» σε μία επαρχία της Γιουγκοσλαυίας εντελώς αυθαίρετα, εκμεταλλευόμενος την τραγική μας θέση.
Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας, η οποία έμεινε ως το τέλος ακλόνητη στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει την Ανατολική Γερμανία τη στιγμή που δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις. Με ποιο επιχείρημα; Το ότι θεωρούσαν πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα την Ιστορία, αλλά μονάχα η δικής τους ψήφος. Και στο τέλος δικαιώθηκαν! Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς γνωρίζοντας ότι η παραχάραξη της Ιστορίας σε σχέση με το όνομα της Μακεδονίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τετελεσμένο γεγονός παρά μονάχα με τη δική μας ψήφο.
Και τώρα περνώ στις κρυμμένες αλήθειες της εποχής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στη δεκαετία του 1990:
Το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε τον Νοέμβριο του ’91. Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το Σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σαμαράς ήδη ευρίσκετο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Ήταν Παρασκευή αυτή η κρίσιμη συνάντηση. Έρχεται λοιπόν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των Σκοπίων. Με εισήγηση φυσικά του προέδρου της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη.
Την προηγουμένη τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, στου Μαξίμου, και του είπα ότι «χαίρομαι που θα συζητηθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα πρόβλημα για το οποίο εσείς οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να ντρέπεστε διότι αφήσατε από το 1944 να αιωρείται το όνομα Μακεδονία, έστω και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαυίας». Του διεμήνυσα, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης.
«Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν τον θέσεις, θα αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία». Μου λέει, «μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε εντελώς». «Υπάρχει», προσέθεσα, « και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός ακόμα. Ότι αυτή τη στιγμή που πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Όλα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα. Σ’ όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στον λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».
Μου απάντησε «αυτή την ατιμία δεν πρόκειται να την κάνω ποτέ στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που δεν το πιστεύω. Θα μας απομονώσει. Και σε παρακαλώ πολύ, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιμείνεις. Άσε να κάνω την εισήγηση και σε παρακαλώ πολύ να μη θέσεις τέτοιο θέμα. Γιατί το θεωρώ ανώριμο και δεν προχωρεί».
Την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο είδε ότι ήμουν συνοφρυωμένος και είχα αποφασίσει να μιλήσω. Είπε ότι σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Όρος, ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν τα επιλήψιμα σημεία από το Σύνταγμά τους. «Συμφωνείτε;». «Συμφωνούμε», απάντησαν οι υπουργοί. «Μια στιγμή, κ. πρόεδρε», του λέει ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. «Τι συμβαίνει, Θανάση;», «Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσθέσουμε». «Ποιο είναι;». «Το θέμα της εθνικότητας». «Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα. Εδώ πρόκειται για παραμόρφωση της Ιστορίας. Συμφωνείτε;». «Συμφωνούμε».
Δύο λοιπόν όροι. Ζητάω ξαφνικά τον λόγο. «Μίκη, περί τίνος πρόκειται;». «Υπάρχει ένα τρίτο σημείο, κύριε Πρόεδρε». «Ποιο;». «Το όνομα Μακεδονία». «Τι εννοείς;». Και πήγε να το κλείσει. Οι υπουργοί όμως επέμεναν να μιλήσω. Αναπτύσσω λοιπόν τις απόψεις μου: Το όνομα Μακεδονία είναι το όχημα, με το οποίο περνάνε την προπαγάνδα τους. Λέγοντας ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η Βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή!
Δηλαδή η ουσία είναι εκεί. Έγινε μια ασχήμια πενήντα ολόκληρα χρόνια, ας κάνουν την αυτοκριτική τους εκείνοι που το δέχτηκαν, αλλά από εδώ και μπρος πρέπει να αρχίσουμε μία νέα ιστορία. Είμαστε υπεύθυνοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Να τελειώσει η καπηλεία. Ενθουσιάζονται οι υπουργοί και λένε «κύριε πρόεδρε συμφωνούμε». Τι να κάνει ο Μητσοτάκης, είπε «γράψτε και τη Μακεδονία». Έτσι προστέθηκε το «Μακεδονία».
Βέβαια τότε δεν μπορούσα να προβλέψω την αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης στο αυταπόδεικτο δίκαιό μας. Αντίθετα, ήμουν βέβαιος ότι η Ευρώπη και λόγω του ότι ήμασταν στην ΕΟΚ θα ενίσχυε το αίτημα μας. Όπως επίσης δεν μπορούσα να προβλέψω ότι ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα θα γινόταν αντικείμενο μιας άγριας και τόσο επιζήμιας εθνικά κομματικής εκμετάλλευσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων κι ενώ το αίτημα για κάθαρση είχε καταλαγιάσει, υπέβαλα την παραίτησή μου από το υπουργικό αξίωμα για να παραιτηθώ στη συνέχεια και από το βουλευτικό.
Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια που σκεπάστηκε, γιατί για το πάντοτε άγρυπνο και κυρίαρχο Σύστημα της Εθνικοφροσύνης ήταν απαράδεκτο για έναν αριστερό να προβάλει και τελικά να επιβάλει την πατριωτική αντιμετώπιση αυτού του τόσο κρίσιμου εθνικού προβλήματος για το οποίο ήσαν υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις από το 1944 έως σήμερα. Γιατί και σήμερα ακόμα οι κυβερνώντες ουσιαστικά σύρονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σ’ αυτή την αναζωπύρωση του θέματος αυτού γνωρίζοντας, όπως όλος ο κόσμος, ότι πίσω της κρύβεται η επιδίωξη να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ …
Και κλείνω σημειώνοντας ότι η απόφαση εκείνου του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε το όχημα που οδήγησε στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα 1992 να αρνηθεί η Ελλάδα το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]