Ο αποχωρών (μετά την “απόλυσή” του από τους Ολλανδούς) υπάλληλος του κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα στις μαζορέτες του αφεντικού του για το πραξικόπημα εναντίον της Ελληνικής Άνοιξης. Καλή σταδιοδρομία Γερούν στον ESM, υπό τον έτερο υπάλληλο Σόιμπλε https://t.co/QUkRIzoXAy
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) 12 Ιανουαρίου 2018
Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει: «ο αποχωρών (μετά την «απόλυσή» του από τους Ολλανδούς) υπάλληλος του κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα στις μαζορέτες του αφεντικού του για το πραξικόπημα εναντίον της Ελληνικής Άνοιξης».
Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ
Όλα έγιναν πιο εύκολα με την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα με υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποκαλύπτει ο απερχόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup, που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι κάποια από τα μέτρα που χρειάστηκε να πάρει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «ακραία», ενώ εκτιμά όμως πως πλέον οι συζητήσεις προσανατολίζονται στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος σε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον ESM στη στήριξη των χωρών που δέχονται οικονομικό πλήγμα. Όμως είπε πως η ώθηση για βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα, αντί για τη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων στήριξης για χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Το Eurogroup μετατράπηκε σε βασικό όργανο λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Οι αποφάσεις περνούν τώρα στα «χέρια» του νέου προέδρου του Eurogroup, του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις πλοηγήθηκαν στις χειρότερες κρίσεις κρατικού χρέους, περιλαμβανομένων των διασώσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Η ΕΕ δημιούργησε επίσης την Τραπεζική Ένωση της ευρωζώνης, ένα project που στόχο είχε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωστία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του μπλοκ, το οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του.
Τα επιτεύγματα της Τραπεζικής Ένωσης «είναι τεράστια», δήλωσε. «Ανάγκασε τις τράπεζες να αρχίσουν πραγματικά να ξεκαθαρίζουν το χάλι, να κοιτάξουν τους ισολογισμούς τους, να αναλάβουν τις ζημίες τους, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, να πουλήσουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, να πάνε στις αγορές και να φέρουν νέα κεφάλαια».
Κεντρικό σημείο της πενταετούς θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν η ανησυχία για την Ελλάδα, το χρέος της οποίας κορυφώθηκε το 2015.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, μετά από ένα ταραχώδες εξάμηνο κατά το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πολέμησαν με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τους όρους που συνόδευαν τα δάνεια διάσωσης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup αναφέρεται και στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, σημειώνοντας πως παρά τα όσα έχουν λεχθεί σχετικά με την «επιθυμία» των Γερμανών για προσωρινό Grexit, περισσότερο έχασαν την υπομονή τους με την Αθήνα χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.
Τονίζει ότι ο ίδιος θεωρούσε το ενδεχόμενο ενός Grexit τεράστιο λάθος και ζημιογόνο, ενώ επίσης παραδέχεται ότι κάποια από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν «υπερβολικά».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε το «βάπτισμα του πυρός» με τη διάσωση της Κύπρου το 2013 και σήμερα παραδίδει τα σκήπτρα του Eurogroup στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, τον οποίο συμβουλεύει να κάνει υπομονή, αλλά και να είναι δραστήριος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]