Οι «απορίες» των υψηλόβαθμων κυβερνητικών κύκλων που προκάλεσαν την «ιερή οργή» της Εκκλησίας είναι οι εξής:
1.Αραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;
2. Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο «όνομα» θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;
3. Η ηγεσία της Εκκλησίας, προτού εκφράσει άποψη, δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση για να ενημερωθεί ποιες είναι οι θέσεις της και πώς έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ;
4. Η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις «ιερές υποθέσεις» της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
5. Η ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία δηλώνει ότι «κόπτεται» για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών «συγγενειών» τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του «ποιμνίου» τους για το ονοματολογικό.
Αμεση ήταν η απάντηση από παράγοντες της Εκκλησίας, οι οποίοι έκαναν λόγο για βαθύτατα υβριστικές και προσβλητικές απόψεις και κάλεσαν τους υπευθύνους των διαρροών να μιλήσουν ανοικτά.
«Κανείς δεν θα ήθελε να πιστέψει ή να δεχθεί ότι τέτοια σχόλια εκπορεύονται από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση. Εάν κάποιοι πρεσβεύουν απόψεις αυτού του επιπέδου, βαθύτατα υβριστικές, προσβλητικές για την Εκκλησία μας, και τον ίδιο το λαό μας, καλό είναι να μας αποκαλύψουν και την ταυτότητά τους και να μην καλύπτουν τις ύβρεις τους πίσω από την ασφάλεια των “κύκλων”».
Επιστολή στον πρωθυπουργό
Οι συνοδικοί μητροπολίτες έχουν στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους, που είναι και ανησυχίες του «οικουμενικού ελληνισμού», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει τις επόμενες ημέρες το πώς θα αντιδράσει και το «μέτωπο» των μητροπολιτών που προέρχονται από περιοχές της Μακεδονίας.
«Ολοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αγωνία και συγκίνηση αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας», δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα. Ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι η παρέμβαση της Εκκλησίας στηρίζεται και στο γεγονός ότι ενδεχόμενη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων θα έχει επιπτώσεις και στις τάξεις της Εκκλησίας, γι’ αυτό και επανέλαβε ότι το σκοπιανό «δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικό, εθνικό, είναι και εκκλησιαστικό». Μάλιστα, ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους λέγοντας πως είναι αντίθετος στα συλλαλητήρια και στις λαοσυνάξεις προσθέτοντας, όμως, πως είναι «προσωπική μου άποψη».
Το εάν, βέβαια, θα υπάρξει δυναμικότερη αντίδραση, ακόμη και συμμετοχή του κλήρου στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε Αθήνα (σ.σ. 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα) και Θεσσαλονίκη, θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι μητροπολίτες που προέρχονται από περιοχές της Μακεδονίας και κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Εμείς επιμένουμε και διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και σας διαβεβαιώνω ότι θα κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα των εθνικών ιδεωδών, αλλά και των ηθικών αξιών και αρχών του Ευαγγελίου», δήλωσε πρόσφατα ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος.
Στο μέτωπο αυτό τελευταία παρατηρείται κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, ήδη έχει στείλει επιστολή προς το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, στην οποία, αφού σημειώνει ότι «οι ιεράρχες της Βορείου Ελλάδος θα σταθούν στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία», κάνει λόγο για «πατριωτική στάση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιεράρχης προτείνει να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σύναξη μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος αλλά και έκδοση σχετικού ψηφίσματος «υπέρ των εθνικών δικαίων» ώστε να διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες.
Οι συνοδικοί ιεράρχες στη χθεσινή τους ανακοίνωση θέτουν και τις εκκλησιαστικές παραμέτρους της ονοματοδοσίας των Σκοπίων. Οπως σημειώνουν «θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της Μακεδονίας».
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου