Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».
Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report). Τόσο στο Eurogroup, όσο και στο Euro Working Group, αναμένεται η «πρεμιέρα» στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, αντιστοίχως.,
ΓΣΕΕ: Η Κυβέρνηση δείχνει πλήρη υποταγή στην Τρόικα
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Για υποταγή στις επιταγές της Τρόικας κατηγορεί η ΓΣΕΕ την κυβέρνηση με την προώθηση προς ψήφιση νέων σκληρών μέτρων, όπως αναφέρεται, μεταξύ των οποίων και η «απαράδεκτη» τροπολογία για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.
Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ συγκεκριμένα την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, συνεχίζεται η πλήρης υπακοή της στον «ΦΕΤΦΑ» της Τρόικας που σχετικά με το θέμα των απεργιών με τα νέα μέτρα «επιδιώκεται» να κρίνονται παράνομες το σύνολο των απεργιών που θα κηρύσσονται στο μέλλον.
«Με τη μεθόδευση της υπερβολικά αυξημένης συμμετοχής των εργαζομένων που βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης, επιδιώκεται να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον» τονίζει η ΓΣΕΕ και επίσης κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων την υπόσχεσή της για επαναφορά της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων και καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση εισαχθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργήσουν.
Η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι μαζί με την επαναφορά της τροπολογίας για την απεργία, έρχεται προς ψήφιση και η αλλαγή του νόμου Κατσέλη και ζητάει από την Κυβέρνηση να αποσύρει συνολικά το σχετικό άρθρο του Σ/Ν και να συζητήσει διεξοδικά με τους επιστημονικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ το θεσμό της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ή να αποσύρει τη διάταξη που περιλαμβάνει εργατικές διαφορές ή κατ’ ελάχιστον τα έξοδα με σαφήνεια να ορίζεται ότι επιβαρύνουν τους εργοδότες.
Τέλος, η ΓΣΕΕ για όλη αυτή την κατάσταση προγραμματίζει κινητοποιήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ