Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, δεδομένου του Eurogroup που συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.
Ράλι για τα προαπαιτούμενα
Πολυνομοσχέδιο-μαμούθ με πλήθος επαχθών ρυθμίσεων για τους Ελληνες πολίτες καταθέτει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο σχέδιο νόμου με εκατοντάδες διατάξεις που αν και ρυθμίζουν σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών καταρτίστηκαν ερήμην τους, κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Αγώνας δρόμου
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδος με τη διαδικασία του «επείγοντος».
Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο Eurogroup της φετινής χρονιάς, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 22 Ιανουαρίου.
Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να ανταποκριθεί στο «σφικτό» χρονοδιάγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.
Οι… βόμβες
Αναλυτικά, οι πιο σημαντικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα είναι:
1 Η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με στόχο την επέκταση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων εκ των φορολογουμένων αυτών. Σε συνδυασμό δε με την εφαρμογή της ήδη ψηφισθείσας διάταξης που προβλέπει ότι σε κάθε πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη του Δημοσίου ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται πλέον η πολύ χαμηλή αγοραία κι όχι η πολύ υψηλή αντικειμενική αξία του, η διάταξη αυτή θα έχει ως συνέπεια τα ακίνητα χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου να βγουν στο σφυρί και να πωληθούν έναντι πινακίου φακής εντός του 2018 και των επομένων ετών. Δεδομένου δε ότι στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η ψήφιση της παραπάνω διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα να εκποιηθούν έναντι ευτελών τιμημάτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακίνητα που θα αποτελούν κύριες κατοικίες για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
2 Αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις για το «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια ώστε να περιοριστεί η χρήση του και οι τράπεζες να ανακτήσουν το «πάνω χέρι» απέναντι σε χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανελέγχου με διαδικασίες-εξπρές των αιτήσεων που ήδη έχουν κατατεθεί και οι οποίες λιμνάζουν επί σειρά ετών, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στα Ειρηνοδικεία όσον αφορά το ρυθμό έκδοσης αποφάσεων.
3 Η διάταξη που θα καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή διάταξη, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση το να δοθεί η έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων.
4 Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων στήριξης τέκνων των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων. Ο νέος τρόπος θα φέρει σημαντική μείωση στο εισόδημα των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τρίτεκνοι εκτιμάται πως θα χάσουν:
* 220 ευρώ το χρόνο αν το εισόδημά τους κυμαίνεται από τις 14.000 ευρώ έως τις 22.000 ευρώ,
* 860 ευρώ αν το εισόδημά τους είναι από 23.000 έως 33.000 ευρώ,
* 1.500 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 33.000 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου