Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε για την δική του εμπιερία το 1958: «από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά. Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν».
Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούνκαι οι εκδρομές στο εσωτερικό . Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλεπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά».
Σύμφωνα με τον ίδιο «μπορείς να απαγορεύσεις την εκδορμή επικαλούμενος οικονομικούς λόγους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται από το 1910 εν χρεωκοπία».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Στο μεταξύ εμπόδια και παραλείψεις καταγγέλλουν τα ιδιωτικά σχολεία στην Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό.
Τα νέα κριτήρια που εφαρμόζονται από φέτος θέτουν περιοριστικούς όρους στα ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ καταγράφονται και σοβαρές παραλείψεις στη λίστα σχολείων όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ηγεσία πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε αλλαγές σχετικά με αυτές. Μία χαρακτηριστική, όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, είναι το Ζωγράφειο Λύκειο (σ.σ.: από το οποίο είναι απόφοιτος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου).
Το Λύκειο που λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνει κάθε χρόνο ένα μαθητικό συνέδριο με λογοτεχνικό θέμα καλώντας Ελληνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και άλλες χώρες. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται διόρθωση αυτής της παράλειψης, καθώς τα ελληνικά σχολεία σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν μπορούν να ταξιδέψουν ως εκεί. Πάντως, αναζητούνται κι άλλες παραλείψεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης τον Μάρτιο του 2017, υπήρξε σωρεία ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας.
Βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου ευνοούνται οι μετακινήσεις σε σχολεία της ομογένειας και σε προγράμματα διεθνών οργανισμών, απαγορεύονται όμως οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.