Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία είναι ένα «καλό νέο», το οποίο απέδωσε στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι δύο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, ώστε οι θεσμοί να επιβεβαιώσουν ότι όλα έγιναν και το Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου να πάρει την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η συμφωνία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές, ενώ διευκολύνει και την προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο, ενώ η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ληφθεί στο Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι ευτυχής για τη συμφωνία, ενώ σε σχέση με το χρέος αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΣ σύμφωνα με την οποία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που ελήφθησαν το 2017 θα οδηγήσουν σε μια μείωση του χρέους της τάξης των 25 μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ότι, εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν το καλοκαίρι και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν αν κριθεί αναγκαίο.
Ερωτηθείς για το ποσό της επόμενης δόσης απάντησε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ωστόσο μέχρι τη λήξη του προγράμματος έχουν προβλεφθεί να δοθούν 18,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από το προαναφερόμενο ποσό θα χρησιμοποιηθεί ως μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε πάλι συζήτηση για το θέμα των διώξεων από τη Δικαιοσύνη κατά των τριών ξένων πρώην υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι κατηγορούνται για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, το όλο θέμα είναι πολύ λυπηρό και εξαιρετικά ανησυχητικό να διώκονται Ευρωπαίοι πρώην υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εξέφρασε την ευχή να τελειώσει αυτή η δίωξη το συντομότερο δυνατόν.
Ο Τσακαλώτος
Αποχωρώντας μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για πολύ καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα αφού όλοι οι θεσμοί έκαναν, όπως είπε, θετικά σχόλια για την τεχνική συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης. «Τώρα θα πρέπει να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα και δεσμευτήκαμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλεία μέχρι να κλείσει και ουσιαστικά η αξιολόγηση.
Χαρακτήρισε επίσης καλά νέα την ανακοίνωση του ESM για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ιδιαίτερα το γεγονός ότι το συνολικό όφελος (μείωση του χρέους) θα φτάσει το 25% του ΑΕΠ και όχι το 20%, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. «Ηταν η αίσθησή μας και αίσθηση όλων ότι η Ελλάδα αλλάζει οριστικά πορεία (σ.σ.: χρησιμοποίησε την αγγλική έκφραση «turning the corner»).
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε μόνο καλά λόγια και για τον ίδιο αλλά και για τον προκάτοχό του κ. Ντάισελμπλουμ. «Ο κ. Ντάισελμπλουμ έβαλε ήδη πολύ ψηλά τον πήχυ, γι’ αυτό ο διάδοχός του θα έχει δύσκολη δουλειά», είπε, για να προσθέσει: «Εύχομαι στον κ. Σεντένο καλή επιτυχία και πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης».
Αρχή με εργασιακά
Η αρχή της εφαρμογής των προαπαιτουμένων έγινε χθες το απόγευμα με την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει -μεταξύ άλλων- την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Σύμφωνα με την τροπολογία, μετά την ψήφισή της θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Νίκος Μπέλλος
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου