Η απόσταση, που χωρίζει τα δύο μέρη παραμένει αγεφύρωτη . Το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και το Μαξίμου στη νομική φόρμουλα για τον «δημοσιονομικό κόφτη», χωρίς… κατάλογο συγκεκριμένων μέτρων. Πράγμα, που δεν επρόκειτο άλλωστε να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο Τσίπρας ζητά βοήθεια από τον Τουσκ
Μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θέσει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο τη διαφωνία με τους δανειστές, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνήσει την Μεγάλη Τετάρτη στον Ντόναλντ Τουσκ με αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.
Όσο για το πότε θα μπορούσε αυτό να συγκληθεί,κυβερνητικές πηγές απέφευγαν να μιλήσουν με ημερομηνίες παραπέμποντας στα όσα θα διαδραματιστούν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν πως «εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει τα πάντα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις πρέπει πλέον να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Το πικρό πoτήρι των νέων μέτρων
Η στάση των δανειστών θα δείξει αν υπάρχει και μικρό έστω περιθώριο υποχώρησής τους, στην απαίτηση για λίστα με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα νομοθετήσει «εδώ και τώρα».
Από πλευράς της, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον», να αποκαλύψει δηλαδή από τώρα με ποια ακριβώς μέτρα δεσμεύεται να «κλειδώσει» τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 ή και τα επόμενα χρόνια. Και καθώς ταυτόχρονα, «σαρώνοντας» τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων, δίνει την εικόνα ότι προετοιμάζεται για παρατεταμένη «ανομβρία» δόσεων και ρευστότητος, δημιουργώντας και κλίμα αβεβαιότητος στην αγορά και την κοινωνία.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Και στο εσωτερικό δεν πάμε καλά…
Στο εσωτερικό (και εσωκομματικό) μέτωπο όμως, η κυβέρνηση ήδη πανηγυρίζει ότι «έκλεισε συμφωνία» για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, παραλείποντας να αναφέρει πάντως ότι η συμφωνία των δανειστών στηρίζεται και στην «χέρι με χέρι» ανταλλαγή που ζήτησαν, δηλαδή λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. που θέλουν να τα εγκρίνουν ταυτόχρονα και όλα μαζί από τώρα.
H κατάσταση είναι περισσότερο άσχημη από όσο εμφανίζεται, όπως έδειξε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που υπογραμμίζει το κόστος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και το θεωρεί μεγαλύτερο από το κόστος των υφεσιακών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, ή και εκείνων που ζητούν οι θεσμοί.
Απόδραση μέσω εκλογών
Όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις των δανειστών για τα μέτρα «κάβα» λειτουργούν σαν βόμβα στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού. Διεθνείς αναλυτές, όπως το πρακτορείο Bloomberg βλέπουν τρία σενάρια μπροστά για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις: Λιτότητα, εκλογές ή Δημοψήφισμα.
Όπως λέει το πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να “πουλήσει” την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι αυτή θα άνοιγε το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους”. Το Bloomberg σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, οι διεθνείς αγορές θεωρούν το σενάριο αυτό, επικρατέστερο.
Στο δεύτερο σενάριο, η αποτυχία συμφωνίας, ή αποτυχία υπερψήφισης της συμφωνίας στη βουλή, θα σήμαιναν πρόωρες εθνικές εκλογές. Στην εκδοχή που η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές το πρακτορείο βλέπει μια κυβέρνηση συνασπισμού μετριοπαθών κομμάτων που δεσμεύονται να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ στην εκδοχή νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή κατά της λιτότητας ή μιας βουλής που δε βγάζει κυβέρνηση, το Bloomberg βλέπει χρεοκοπία τον Ιούλιο ή αποβολή από το ευρώ λίγο αργότερα.
Ένα βήμα πριν το πυρηνικό όπλο των εκλογών, όπως λέει το Bloomberg, είναι το τρίτο σενάριο, αυτό του δημοψηφίσματος. Σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι περισσότερα από όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και για αυτό θα χρειαζόταν μια νέα εντολή για να εφαρμοστούν τα μέτρα.