Η επίκληση του θέματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον ίδιο το πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Eurοgroup της Δευτέρας είχε ως άμεσο αποτέλεσμα άλλη μια κάθετη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Η αιτία της καθυστέρησης, η αποχή των συμβολαιογράφων, δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ακροατές ομολόγους του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η προθεσμία για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λήγει στο τέλος του μήνα και η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι τις επόμενες μέρες θα λάβει μέτρα για να διευκολύνει τη δραστηριότητα των συμβολαιογράφων.
Το δεύτερο μέτωπο που δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στη σύντομη ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης από τους θεσμούς ήταν το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων και κυρίως των πολυτεκνικών. Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά δεν έχει πείσει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις περικοπές των πολυτέκνων με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ που επιμένει ότι θα εξοικονομήσει από την ανασκόπηση των δαπανών. Η πρόταση για τη θέσπιση ενός συγκεκριμένου -αυξημένου- ποσού ανά τέκνο χωρίς να διαχωρίζονται τα νοικοκυριά με ένα δύο ή περισσότερα παιδιά συναντά και πάλι το πρόβλημα της χρηματοδότησης των πολυτέκνων.
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα της σύστασης του νέου Ταμείου Συμμετοχών και Επενδύσεων αποτελεί ένα ακόμη «κρυφό» μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Αν και κανείς δεν ανοίγει ακόμη το θέμα, οι θεσμοί περιμένουν στις επόμενες 50 ημέρες να διοριστεί Δ.Σ. στην εταιρία συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.) και να περάσουν σε αυτήν οι 13 δημόσιες επιχειρήσεις που θα αναλάβει να διαχειριστεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Το θέμα είναι καυτό για την κυβέρνηση, αφού ακόμη και η ιδέα της ιδιωτικοποίησης κάποιων από τις ΔΕΚΟ θα επιφέρει ένα νέο κύκλο απεργιών πριν από τα Χριστούγεννα.
Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» - Παρέμβαση με καρφιά κατά Κασσελάκη και καμία αυτοκριτική
Οι θεσμοί περιμένουν στις επόμενες 50 ημέρες να διοριστεί Δ.Σ. στην εταιρία συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.) και να περάσουν σε αυτήν 13 δημόσιες επιχειρήσεις
Ενώ στο πεδίο της διαπραγμάτευσης τα μέτωπα ανοίγουν, στο εσωτερικό το υπουργείο Οικονομικών είχε μια νίκη στην αντιπαράθεση που είχε με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και την τριμηνιαία έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα τη Δευτέρα. Το «μήλον της Εριδος» ήταν το σχόλιο που έκανε η έκθεση για το χρέος, σημειώνοντας ότι χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Το σχόλιο αυτό συνοδευόταν και με την εξέλιξη της δαπάνης για τόκους, όπου για το 2021 υπολόγιζε ότι θα πληρωθούν 11 δισ. τόκων. Το υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής πέρασαν χθες στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις αυτές είναι λανθασμένες αφού βασίζονται σε εκτιμήσεις του 2013 και χωρίς να συνυπολογίζεται η επίδραση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος που εφαρμόζονται από την αρχή του χρόνου.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών παρέθετε και έναν πίνακα εξέλιξης των δαπανών του χρέους από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018-2021, σύμφωνα με το οποίο οι τόκοι που θα πρέπει να πληρωθούν για το 2021 δεν ξεπερνούν τα 6,82 δισ. ευρώ.
Κατόπιν τούτου, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας δικαιολογήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή από τον ΟΔΔΗΧ, δέχθηκε το λάθος του και επέμεινε στο ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου