Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί κλίμα απαξίωσης και αδιαφορίας για το τι συμβαίνει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την οποία οι περισσότεροι θεωρούν ως «καμένο χαρτί». Στην ηγετική ομάδα όμως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Εχει δοθεί εντολή στην εταιρία δημοσκοπήσεων που μετράει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για το Μαξίμου να υπάρχει συνεχής ενημέρωση τόσο σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη συμμετοχή στην εκλογή νέου αρχηγού στο χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και για τις επιδόσεις τεσσάρων από τους δέκα υποψηφίους, που οι επιτελείς του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι θα φτάσουν ως το τέλος της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τα όσα λένε στο παρασκήνιο, δύο πράγματα είναι μη επιθυμητά, κατά σειρά σημασίας:
● Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη δημιουργία νέου κόμματος εκ του μηδενός, δηλαδή μετά τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων του χώρου της Κεντροαριστεράς και με «προίκα» τους ψηφοφόρους που θα έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι στην ατζέντα υποψηφίων όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης, την αντιμετωπίζει ωστόσο με εμφανείς επιφυλάξεις η Φώφη Γεννηματά, η οποία ανεπισήμως παραπέμπει σε αποφάσεις σε προγραμματικό συνέδριο μετά την εκλογή αρχηγού. Ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης -δημοσίως τουλάχιστον- δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Αναμένεται η απάντησή τους, όπως και η απάντηση όλων στα δύο debate που θα ακολουθήσουν.
● Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί ήττα των αμιγώς πασοκογενών δυνάμεων που στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τη Φώφη Γεννηματά και την επικράτηση υποψηφίου που δεν δεσμεύεται συναισθηματικά ή πολιτικά με το λεγόμενο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα διαβλέπουν ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου να μην αντέξουν το σφυροκόπημα που δέχονται από τη Ν.Δ. και ότι θα καταρρεύσουν εκλογικά. Προσπαθούν λοιπόν να προετοιμάσουν το σχήμα που θεωρούν ότι είναι περισσότερο συμβατό στην Κεντροαριστερά που σήμερα απαξιώνουν και γελοιοποιούν πολιτικά, αλλά μετά τις εκλογές ενδεχομένως θα έχουν ανάγκη.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι πολιτικοί παίκτες όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης ή ο Γ. Καμίνης θα φέρουν το νέο κόμμα -αν υπάρξει τέτοιο- πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και παράλληλα αφήνει κατά καιρούς διαρροές για τις προνομιακές σχέσεις κάποιων στελεχών του στενού πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης ή ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, με γνωστά και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.
Ο λόγος της επίθεσης φιλίας αλλά και πίεσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της είναι το βασικό συμπέρασμα των μετρήσεων που φτάνουν στο Μαξίμου. Το εύρημα είναι ότι ο χώρος της ριζοσπαστικής ή ανένταχτης Αριστεράς έχει χαθεί από τον Αλέξη Τσίπρα οριστικά. Ο στόχος ενός ευπρεπούς ποσοστού στις επόμενες εθνικές εκλογές περνά από την αναγκαστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, όπου για να παραμείνει κεντρικός ο ρόλος του, πρέπει να μην απειλείται από άλλο πολιτικό φορέα.
Το 39% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων λέει «ναι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην τελευταία μέτρηση της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», το 39% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων απαντά ότι θα επέλεγε ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 17% που επιλέγει τη Ν.Δ., όταν στο γενικό πληθυσμό το 33% εισηγείται το νέο κόμμα να μη λάβει μέρος -σε καμία περίπτωση- σε κυβέρνηση συνεργασίας, το 21% να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το 27% με τη Ν.Δ. Στο γενικό πληθυσμό επίσης, ένας στους δύο ερωτηθέντες πιστεύει ότι ο νέος ηγέτης στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν χρειάζεται να προέρχεται και να έχει παραμείνει μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 47% δεν αξιολογεί ως απαραίτητο προσόν την πρότερη κυβερνητική ή κομματική εμπειρία (48%).
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα εκπροσωπεί σήμερα την Κεντροαριστερά καλύτερα» οι ερωτηθέντες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί υποστήριξαν ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς εκπροσωπείται καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 31%, έναντι 15% από το ΠΑΣΟΚ και 4% από το Ποτάμι. Η ίδια ερώτηση σε επίπεδο γενικού πληθυσμού έριχνε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, διατηρούσε το ΠΑΣΟΚ στο 15% και ακολουθούσε το Ποτάμι με 7%, ενώ το 49% των πολιτών απαντούσε ότι κανένα από τα παραπάνω κόμματα δεν εκπροσωπεί επάξια την Κεντροαριστερά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής