Στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί το «αντίο» του Κώστα Χρυσόγονου από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Σοσιαλιστικής Τάσης, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για το εγχείρημα της στροφής στον κεντροαριστερό χώρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μεγάλη η αμηχανία μπροστά στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν οι ιεράρχες για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει στους ίδιους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η Ιεραρχία, αλλά να κινηθεί σε ήπιους τόνους, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί.
«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές.
Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στους «κεραυνούς» της Εκκλησίας. Επίσης, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους διερωτάται αν είναι δυνατόν να «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού».
«Είναι τραγικό πως μετά από 9 χρόνια βαθιάς ύφεσης φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη ασθενικότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει απευθύνει «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο» για την αλλαγή φύλου στα 15. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας», ενώ καλεί τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού να αποσύρει το νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση μετρούν τους βουλευτές που παίρνουν σαφείς αποστάσεις. Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά εξέφρασε σαφείς ενστάσεις για το νομοσχέδιο, ενώ δεν κρύβουν τη διαφωνία τους τουλάχιστον δύο ακόμη βουλευτές.
Ο μεγάλος «σεισμός», ωστόσο, για τα εσωκομματικά δεδομένα είναι η αποχώρηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου και της Σοσιαλιστικής Τάσης στην οποία ανήκει. Η αποχώρηση έγινε κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της κίνησης τις τελευταίες ημέρες.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Επισημαίνουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σοσιαλιστική Τάση, «ότι εκείνοι που συνέβαλαν κυρίως στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος είναι τα διαρκώς φτωχοποιούμενα στρώματα της κοινωνίας (νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αγρότες, συνταξιούχοι κ.λπ.), που είτε δεν συμμετείχαν στις πολιτικές διεργασίες απογοητευμένοι από τη λειτουργία των σημερινών πολιτικών κομμάτων είτε έβρισκαν άρνηση στην προσπάθεια συμμετοχής τους. Είναι ίσως η πρώτη φορά που διαμορφώνονται οι συνθήκες για συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς σε πολιτικές δράσεις για τη δημιουργία πολιτικής κίνησης που θα περιλαμβάνει όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση».
Ερωτηθείς για το εάν η σοσιαλιστική ομάδα που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Κεντροαριστερά, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε χθες στον ΣΚΑΪ: «Δεν μπορούμε να έχουμε καμία πληροφόρηση για το τι θα συμβεί με την Κεντροαριστερά. Δεν ξέρουμε εάν θα είναι κόμμα ή συνασπισμός. Η ουσία είναι πως εμείς συγκροτούμε μία αυτόνομη πολιτική κίνηση με κρίσιμο στοιχείο ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι εντελώς νέο από άποψη οργάνωσης όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη βάση και είναι ενδεικτικό πως την απόφαση αποχώρησης της Σοσιαλιστικής Τάσης την πήραμε με αυτό τον τρόπο. Θα δούμε κατά πόσο θα υπάρξει μαζική ανταπόκριση. Θα υπάρξουν διαδικασίες συνδιάσκεψης των μελών, μέσα από την οποία θα προκύψει μία πολιτική πλατφόρμα οριοθετημένη αφενός απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και από την άλλη απέναντι στη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στη χώρα.Ετσι όπως βαδίζουμε, πάμε ολοταχώς προς την εξαφάνιση. Είναι τραγικό πως μετά από 9 χρόνια βαθιάς ύφεσης φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη ασθενικότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι το οποίο σημαίνει πως εξακολουθούμε να χάνουμε έδαφος».
Οσον αφορά σε συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε: «Δεν έχουμε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και δεν το επιχειρήσαμε, καθώς ο γραμματέας του Κόμματος μεταφέρει τις θέσεις του κόμματος. Η τελευταία συνάντηση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό έχει γίνει τον Μάρτιο του 2015 και δεν καλούμασταν και στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. ποτέ».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου