Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες εντείνονταν ώρα με την ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, βρίσκεται πλέον σε πορεία ανεξαρτητοποίησης. Το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την παρουσία τόσο του ιδίου όσο και της «σοσιαλιστικής τάσης» θα ξεκαθαριστεί σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Χρυσόγονος.
Εάν ο επικεφαλής της τάσης ανακοινώσει άμεσα την αλλαγή πορείας σε σχέση με την Κουμουνδούρου ή θα επιλέξει την οδό της ψηφοφορίας μεταξύ των συντρόφων του με το ερώτημα της αποχώρησης θα απαντηθεί επίσης σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετείται επί των πληροφοριών αναμένοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις. Εάν, πάντως, ισχύσει το σενάριο της ψηφοφορίας στη «σοσιαλιστική τάση», τότε τυχόν υπερψήφιση της σχετικής θέσης θα σημάνει την αυτόματη αποχώρηση του Κώστα Χρυσόγονου από την κυβερνητική παράταξη.
Τα… σήματα των διαφωνιών σε βασικές πτυχές της πολιτικής της Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου είχαν δοθεί πάμπολλες φορές από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις καθυστερήσεις στην προώθηση των επενδύσεων και το μείζον ζήτημα της αριστείας και της επιλογής σημαιοφόρων διά… κληρώσεων και από την επιλογή της τοποθέτησης της κ. Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι την αποδόμηση των μέτρων-φωτιά του περασμένου Μαΐου, ο Κώστας Χρυσόγονος έχει διαφοροποιηθεί σε καίρια ζητήματα, προκαλώντας συχνά πυκνά… πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του.
Στις 22 Μαΐου, ο κ. Χρυσόγονος είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά του κ. Τσίπρα, όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε πως έχει να δει τον πρωθυπουργό από τον Μάρτιο του 2015. Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο Κώστας Χρυσόγονος είχε σημειώσει πως τον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε τονίσει πως δεν κάνει επιθέσεις στην κυβέρνηση αλλά ούτε ωραιοποιεί τις καταστάσεις και είχε εκτιμήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, κάνοντας λόγο για επώδυνη συμφωνία. Εκτοτε, ακολούθησαν νέα καρφιά κατά των κυβερνητικών:
-«Θα ευχόμουν να αποφεύγονται οποιεσδήποτε τοποθετήσεις ανωτάτων δικαστικών ή έστω προσφάτως αφυπηρετησάντων ανωτάτων δικαστικών σε θέσεις οι οποίες υποδηλώνουν εμπιστοσύνη είτε προς την κυβερνητική εξουσία είτε προς πολιτικά κόμματα», είχε σημειώσει για την τοποθέτηση της κ. Θάνου στη νομική υπηρεσία του Μεγάρου Μαξίμου.
-«Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και μάλιστα η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να ενισχυθεί με αποκοπή του ομφάλιου λώρου με τις επιλογές από το Υπουργικό Συμβούλιο. Από κει και πέρα κριτική μπορεί να γίνεται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, αλλά πρέπει να γίνεται με αυτοσυγκράτηση ώστε να μην μπορεί να παρερμηνευτεί ως προσπάθεια επηρεασμού και παραβιάσεως της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Πρέπει λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη να δείχνουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», είχε τονίσει, κρατώντας αποστάσεις από τις βολές που εξαπέλυαν κυβερνητικά στελέχη εναντίον του θεσμού.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Είμαι μέλος και της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας πω τι ζητάει η τάση. Ανοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το κόμμα έχει μείνει προσκολλημένο σε ένα μικρό αριθμό μελών. Το 2013 είχαμε 30.000 μέλη και τώρα ενεργά είναι ίσως τα μισά. Με τις προϋποθέσεις αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Χρειάζονται αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή», είχε αναφέρει, ζητώντας αλλαγές στο καταστατικό της Κουμουνδούρου.
«Πρέπει να μπορούν να εγγράφονται ως μέλη όσοι θα προσέρχονται στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαδικασίας για άμεση εκλογή τόσο του προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η τελευταία οφείλει να καταστεί το κέντρο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων και όχι χώρος επιδοκιμασίας τετελεσμένων», είχε επισημάνει σε πρόσφατό άρθρο του, το οποίο αποτέλεσε ευθεία επίθεση στον κ. Τσίπρα.
Πέρα, πάντως, από το μέτωπο Χρυσόγονου, το κυβερνητικό οικοδόμημα ταλανίζεται και από τις άτυπες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου να υπερψηφίσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στην αναγνώριση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και στην αλλαγή φύλου με μία δήλωση. Μετά το ξεκάθαρο μήνυμα Ν.Δ. και Δημοκρατικής Συμπαράταξης πως δεν θα αποτελούν… σωσίβια του Μεγάρου Μαξίμου εντός Βουλής όταν τίθεται σε αμφισβήτηση η πλειοψηφία των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, η απόλυτη ευθυγράμμιση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στο αίτημα περί της Εξεταστικής για τον υπ. Εθνικής Αμυνας στάθηκε, ως φαίνεται, αφορμή για να κάνει το κόμμα Καμμένου όπισθεν ολοταχώς στην αριστερή ατζέντα της κυβέρνησης, για… χάρη της δεδηλωμένης.
Ενα εικοσιτετράωρο, λοιπόν, μετά την απόρριψη του αιτήματος για την Εξεταστική, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες άλλαξαν στάση σε δύο ζητήματα-αγκάθια: την αλλαγή φύλου με μία απλή δήλωση και την αναγνώριση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης». Θέματα στα οποία οι ΑΝ.ΕΛ. είχαν διαφωνήσει ανοιχτά. Αργά το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των Πάνου Καμμένου, Νίκου Κοτζιά, Σταύρου Κοντονή και Τέρενς Κουίκ, προκειμένου να βρεθεί ένα modus vivendi που θα επέτρεπε στον κυβερνητικό εταίρο να κάνει στροφή, αναφωνώντας «ναι» στην τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης.
Με χθεσινές πρωινές δηλώσεις του ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη σταθεί θετικά στο ζήτημα της «Τουρκικής Ενωσης Θράκης», αν και το μεσημέρι μέσω νεότερων τοποθετήσεων ανέφερε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τους ΑΝ.ΕΛ. να τοποθετηθούν υπέρ της ρύθμισης. Ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης σημείωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει ούτε το νομοσχέδιο για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου