Eχοντας δώσει γην και ύδωρ στους πιστωτές της χώρας, τραβώντας εμφατικά πίσω μία προς μία όλες τις κόκκινες προεκλογικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, για να κλείσει όπως όπως ο φαύλος κύκλος της αξιολόγησης πριν πιάσουν πάτο τα δημόσια ταμεία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως θέτει επί τάπητος τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα, με στόχο να περισώσει τη χαμένη αντιμνημονιακή τιμή της… πρώτης φοράς Αριστερά.
Στον απόηχο του πανηγυρικού κλίματος, που καλλιέργησαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν οι παροικούντες το Μαξίμου τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών όσο και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στα τελευταία υπουργικά συμβούλια, στην Ηρώδου Αττικού εξετάζουν όλα τα μέσα της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας ωμής και συνάμα εξαιρετικά δραματικής πραγματικότητας για τους Ελληνες πολίτες.
Με το νόμο του ασφαλιστικού και φορολογικού να έχει ήδη λάβει πράσινο φως από τις Κ.Ο. των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και τους έμμεσους φόρους να κάνουν βαθιά βουτιά στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών, με αποτέλεσμα μισθοί και συντάξεις να μπαίνουν στην πρέσα της μνημονιακής οπτικής, οι κινήσεις αντιπερισπασμού έχουν βγει στο προσκήνιο.
Τελευταίο… χτύπημα προς τέρψη του εσωκομματικού ακροατηρίου και τόνωση του καταρρακωμένου ηθικού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των «153», ήταν η τακτική να μεταφέρουν την προσοχή στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου προς μία αναλογικότερη εκδοχή, με στόχο να αποστρέψουν τα βλέμματα από το δυσμενέστατο οικονομικό momentum. Η πιθανότητα δημοψηφίσματος πέριξ της αναθεώρησης του Συντάγματος αφέθηκε αρχικά ανοιχτή από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί, «ωστόσο δεν αποκλείεται».
Ωστόσο, μπροστά στο κύμα της έντονης αντίδρασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Ηρώδου Αττικού σάλπισε υποχώρηση. «Εάν βγουν όλοι οι συνταγματολόγοι και μας πουν δεν γίνεται, τότε δεν θα γίνει, είναι απλό», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπό το βάρος των ενστάσεων που διατυπώθηκαν από κορυφαίους συνταγματολόγους, αρχής γενομένης από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το εσωτερικό «οικοσύστημα» της συγκυβέρνησης επιχείρησε να… μαζέψει την έκταση που έλαβε η απόκριση της κ. Γεροβασίλη, το θέμα θα οδηγηθεί μάλλον στις ελληνικές καλένδες, το Μαξίμου κατέγραψε στο παλμαρέ του ακόμα μία επικοινωνιακή γκάφα και πλέον η «επιχείρηση ανάταξη» μπαίνει σε έτερες βάσεις.
Οσο οι δημοσκοπήσεις χτυπούν καμπανάκι κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ημέρα με την ημέρα πως βρίσκονται καταμεσής μιας τέλειας καταιγίδας φόρων, η ανάγκη να υπάρξουν προσδιορισμένα ορόσημα και, ταυτόχρονα, μετρήσιμα αποτελέσματα αποτυπώνεται σε ολόκληρο το φάσμα του δημόσιου λόγου του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε γνώστης της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η κοινωνία, αλλά, όπως υποστήριξε, η… σελίδα έχει αλλάξει.
Την ίδια ώρα επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο το νέο και συνάμα υπερήφανο κυβερνητικό success story, προσδοκώντας να μετριάσει τη μουρμούρα μεταξύ των συντρόφων του, τη στιγμή που οι ρωγμές στο ηγετικό του προφίλ τείνουν να γίνουν πιο βαθιές και μόνιμες όσο οι κοινωνικές ομάδες αρχίζουν να βιώνουν από πρώτο χέρι τη φοροκαταιγίδα. Η καινούργια οπτική της συγκυβέρνησης είναι προφανές πως φέρνει στην προμετωπίδα της έννοιες όπως «προοπτική ανάκαμψης», «δίκαιη ανάπτυξη» και «σταθερότητα».
Στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, προετοιμάζεται η επιστροφή της κυβερνητικής παράταξης στους πολίτες. Ωστόσο,
το κλειδί φαίνεται να κρύβεται στις αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση, έχοντας προηγουμένως βαθμολογήσει τις μέχρι τώρα επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών του.
Και κάπου εδώ, ξεκινά η ανηφόρα μέχρι τον πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό.
Οσο το κυβερνητικό οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποβάλλει φαρδιά πλατιά τα μνημονιακά του διαπιστευτήρια, ενταφιάζοντας «αυταπάτες», ο κ. Τσίπρας δέχεται ήδη εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες του για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενα ισχυρό ρετουσάρισμα της κυβέρνησης θα μπορέσει να αποτελέσει το δυνατό χαρτί του πρωθυπουργού, καθώς από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι σαφές πως η εικόνα τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών του έχει «τρωθεί» ανεπανόρθωτα.
Η τακτική της αποδόμησης, που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς και η απογοήτευση μεταξύ των πολιτών που αποκτά τάσεις καταλυτικές, έχουν σπρώξει την Κουμουνδούρου σε χαμηλά ποσοστά, η μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων γυρίζει την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου υιοθετεί ένα μίγμα πολιτικής που θέτει στην πρέσα την πραγματική οικονομία και πλέον το επόμενο τρίμηνο -και μέχρι η αξιολόγηση να χτυπήσει και πάλι την πόρτα της Ηρώδου Αττικού- κρίνεται ως κομβικό για αυτή καθαυτή τη μελλοντική πορεία των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Δημήτρης Γκάτσιος
Διαβάστε αναλυτικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής