Ο κ. Μοσκοβισί, σε μια προβολή… μαύρης τρύπας για το μέλλον και για την επιχειρηματολογία της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, περιέγραψε σαφώς το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας το οποίο θα ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας για πολλά χρόνια, έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει, με τις αναφορές του να θέτουν μείζονα ερωτήματα πλάι στο κατά το Μαξίμου περίγραμμα της επόμενης ημέρας, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στη συμπρωτεύουσα και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο από τον πρωθυπουργό.
Παρά τα μηνύματα των Βρυξελλών και εν αναμονή του τρίτου κύκλου αξιολόγησης της Αθήνας από τους πιστωτές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για απαιτήσεις-φωτιά (όπως η εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων που προβλέπονταν για το 2019), ο κ. Τσίπρας επιμένει να κρατάει σε πρώτο πλάνο στη φρασεολογία του υποσχέσεις περί του τέλους της κρίσης. «Κοινός παρονομαστής είναι η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε έργα υποδομών, ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα στην ανάπτυξη που θα δώσει ευημερία στους λαούς μας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και μια άλλη προοπτική συνολικά για την περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, στην Καβάλα και ενδύθηκε και πάλι… κοστούμι επενδυτικό και φιλικό προς το «επιχειρείν».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης, πάντως, στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ελληνική πρωτεύουσα, με την προσδοκία για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οχι μόνο όσον αφορά στην τόνωση του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, στο… παρά πέντε της μετάβασής του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη δημιουργία ενός αντίβαρου έναντι της πιεστικής Γερμανίας. Ωστόσο, το κλίμα της ανάτασης επάνω στο οποίο πορεύονται τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχει βαρύνει τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση Μακρόν των αλλαγών στα εργασιακά στη Γαλλία.
Αλλαγές που βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από όσα προσπαθούν να διεκδικήσουν η συγκυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με βάση το σχέδιο της… εργασιακής κανονικότητας, με την καυτή ατζέντα να βρίσκεται σε θέση πρωταγωνιστική στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας για την τρίτη αξιολόγηση.
«Εχουμε μια θετική μεταστροφή όλων των οικονομικών δεικτών και ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κλίμα το οποίο εμείς θέλουμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος κυρίως εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν από την κρίση. Δεν λέω ότι αυτό είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά σίγουρα έχουν μπει οι βάσεις για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου για έξοδο από την κρίση και αυτό είναι το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην προσεχή ομιλία του ΔΕΘ», υποστήριξε (Παραπολιτικά FM) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου