Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε όχι μόνο «αλαζονική και κωμική» την προσπάθεια του κ. Τσίπρα «να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και «Υβρι». Από το βήμα της εκδήλωσης για την 3η Σεπτέμβρη στο Ζάππειο, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι μαζί με τον «ακροδεξιό εταίρο του ευτέλισαν τις αξίες της Αριστεράς και πρόδωσαν τους προοδευτικούς πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν».
Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή της χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «λαθρέμπορο ελπίδας» που δεν έχει καμία απολύτως σχέση «με το μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη», προσθέτοντας πως «δεν θα γλιτώσει τη λαϊκή καταδίκη». Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου δήλωσε πως «ο Τσίπρας επιχειρεί να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου». Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τόνισε πως η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου «προκαλεί θυμηδία». Ο Γιάννης Μανιάτης από την πλευρά του χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «χαμαιλέοντα του καρεκλοκεντρικού εθνολαϊκισμού».
Το άρθρο
Σε άρθρο του με τίτλο «Τελικά πόσο ψεύτης ήταν ο Ανδρέας», σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε ανήμερα της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη να εμφανίσει τον εαυτό του ως συνεχιστή της πολιτικής κληρονομιάς που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και να ταυτιστεί πολιτικά μαζί του. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να εντοπίσει και κοινά σημεία στην πολιτική του διαδρομή με αυτήν του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή, του βομβιστή και του φίλου της τρομοκρατίας εκείνης της εποχής, σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας, που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης, είναι θέμα που έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις», τονίζει ο κ. Τσίπρας.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός κάνει παραλληλισμό των επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος με τις επιθέσεις που -όπως λέει- είχε δεχθεί τότε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, όπως ο ίδιος τα ονόμασε, ως λαϊκιστής, λαοπλάνος, ψεύτης, επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες».
Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για ΠτΔ - Να μην αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα η έντονη κριτική
Το άρθρο του πρωθυπουργού θεωρήθηκε από πολλούς ως ωμή παρέμβαση στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Την επιχείρηση καπηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου έσπευσε να υπερασπιστεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «είναι θεμιτό ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στην πλειοψηφία του λαού. Στόχος του είναι να προσελκύσει όλο τον κόσμο που συμφωνεί ή περίπου συμφωνεί με την πολιτική του Τσίπρα». Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κάλεσε όσους αντιδρούν στο άρθρο του πρωθυπουργού «να μας πουν πώς τον υπερασπίστηκαν, όχι να τον θυμόμαστε μόνο την 3η του Σεπτέμβρη. Πώς τον υπερασπιζόμαστε όλοι μας, ενώ τον βρίζει η Δεξιά».
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και το άρθρο-παρέμβαση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Τζουμάκα σε κυριακάτικη εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ασκεί σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «παρακμή και εκφυλισμό του πρώην ΠΑΣΟΚ με παραγονταραίους, φυλές και φυλάρχους της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στις «ηγεσίες της τελευταίας περιόδου».
Οι διεργασίες
Στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο χθες το βράδυ επικράτησε έντονα προεκλογικό κλίμα, ενώ παρευρέθησαν αρκετά από τα ιστορικά στελέχη του κινήματος. Η κ. Γεννηματά, μάλιστα, αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε γιγαντοοθόνη προβλήθηκαν στιγμές από την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και των υπολοίπων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Από την Αλλαγή στη νέα Αλλαγή». «Δημιουργούμε τη μεγάλη πλειοψηφία που έχει ανάγκη ο τόπος. Το νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Γεννηματά.
Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς για τη δημιουργία του νέου φορέα. Μετά τη Φώφη Γεννηματά, τον Γιώργο Καμίνη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, αυτή την εβδομάδα αναμένονται και οι υποψηφιότητες του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Νίκου Ανδρουλάκη και πιθανότατα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι μέχρι το τέλος της εβδομάδας υποψηφιότητες μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις δέκα.
Αύριο η Επιτροπή Αλιβιζάτου αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι, καθώς μένει να αποσαφηνιστούν σημαντικά ζητήματα για τη διαδικασία εκλογής, όπως είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά και η διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού debate ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για εκλογή αρχηγού στις 5 Νοεμβρίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτηρίζει («ΤΑ ΝΕΑ») τον εαυτό του «αουτσάιντερ που τα καταφέρνει», ενώ προσθέτει: «Δεν ήρθα για να φύγω. Οι επιλογές που έχω κάνει είναι ξεκάθαρες». Η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της («Μακεδονία») δήλωσε πως ζητεί καθαρή εντολή για «την επιτυχία αυτού του στόχου και τις απαραίτητες αλλαγές και ανατροπές στην πολιτική και στη χώρα».
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου