Παρά το διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης από το 0,4% του ΑΕΠ που καταγραφόταν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, οι συνέπειες της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης είναι φανερές.
Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατά 0,5% του ΑΕΠ έναντι αύξησης 0,5% του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του χρόνου σε σχέση με το -κακό- τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθοριστικές για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι οι αυξήσεις στις εξαγωγές και η κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική μείωση.
Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής:
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2016 καταγράφουν αύξηση 9,5% έναντι αύξησης 3,1% που σημείωσαν στην αντίστοιχη σύγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2017. Τις εξαγωγές βοήθησε πολύ και η καλή τουριστική περίοδος που ξεκίνησε φέτος από την άνοιξη, αυξάνοντας τις «εξαγόμενες» υπηρεσίες.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Αντίστοιχα οι εισαγωγές (που είναι δείκτης βελτίωσης σε χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα) παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 3,1% έναντι αύξηση 11,7% που είχαν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
– Η τελική καταναλωτική δαπάνη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκε κατά 1,2%, με τη συνολική αύξηση να επιμερίζεται σε αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,7% και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 3,3%.
Η επίδραση των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας είναι περισσότερο ορατή στον ευαίσθητο τομέα των επενδύσεων. Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι επενδύσεις έκαναν βουτιά από ψηλό βατήρα σημειώνοντας μείωση κατά 17,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016, ενώ το πρώτο τρίμηνο κατέγραφαν αύξηση 19,7%. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πλήγμα των επενδύσεων οφείλεται στην ένδεια άμεσων ξένων επενδύσεων. Αντίστοιχα η αύξηση του πρώτου τρίμηνου του 2017 οφείλεται στο ότι ο δείκτης των επενδύσεων ενισχύεται από κοινοτικά κονδύλια που έρχονται μετά από μαζικά αιτήματα πληρωμών στο τέλος κάθε χρόνου.
Οι ελπίδες στον τουρισμό
Σε ό,τι αφορά την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, οι ελπίδες στρέφονται στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου διαμορφώνεται στο 0,65%. Για να επιτευχθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 1,8% του ΑΕΠ θα πρέπει ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου να διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ.
Ο στόχος είναι σχετικά εύκολος για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, αφού όλοι οι παράγοντες του τουρισμού και των μεταφορών ομολογούν ότι το 2017 είναι μια πολύ καλή χρονιά». Θα πρέπει πάντως να περιμένουμε η μεγάλη τουριστική κίνηση να αποτυπωθεί σε εισπράξεις πριν βγουν κάθε είδους συμπεράσματα για την απόδοση του τουριστικού προϊόντος.
Από εκεί και πέρα για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου θα παίξει ρόλο και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην οικονομία και από το δημόσιο τομέα αλλά και από τον ιδιωτικό. Από τον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Τούτο διότι, παραδοσιακά, στους τελευταίους τρεις μήνες κάθε χρόνου συγκεντρώνεται το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων του έτους που για το 2017 φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου