Μιλώντας στην παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο Μουσείο Μπενάκη, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως στόχο «την πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα Δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο», ενώ έκλεισε το μάτι στους νέους, προαναγγέλλοντας διορισμούς: «Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε γραπτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αποφεύγοντας να μιλήσει για αριθμούς ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να σταματήσει το brain drain. «Εξετάζουμε σοβαρά τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και πάλι στον πρόεδρο της Ν.Δ., τον οποίο κατηγορεί για «απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», ενώ ανέφερε ότι «το Δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του». Πάντως, αποτίμησε θετικά την ίδρυση από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαύγειας, κάνοντας ωστόσο λόγο για αποσπασματικά μέτρα.
Τριμερής Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό - Τι ζήτησε ο Παναγιωτόπουλος
Καταλόγισε, δε, στον κ. Μητσοτάκη ότι με τον όρο μεταρρύθμιση εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δίχως αντίκρισμα.
«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρου και ως εργαλείου πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτή την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως όσοι επιθυμούν μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει ελάχιστα, θέλουν τα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα.
Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου