Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέλαβαν τις προηγούμενες μέρες και σημείωσε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα». Στη συνέχεια συνομίλησε με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή όλες τις προηγούμενες μέρες.
«Αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά άμεσα.
Κυριάκος Μητσοτάκης :«Όχι» στη μικροκομματική αντιπαράθεση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2007 – 2009 ήταν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.
«Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας. Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.
«Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες -και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές- έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα σημειώνει πως δεν τον ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής. «Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το ‘νέο’ στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον λέει ότι «πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε -κατά το δυνατόν- το καταστροφικό τους έργο».
Μέσω facebook αναφέρει 6 σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών:
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/posts/10154994678712725
Απάντηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα
«Καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα» εύχεται στον κ. Μητσοτάκη το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και τον κατηγορεί ότι επιχείρησε να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου. Συγκεκριμένα τον κατηγορεί ότι εγκαλούσε την κυβέρνηση για ολιγωρία από κάποια παραλία των Χανίων και αποφάσισε για λόγους επικοινωνιακούς να επισκεφτεί αιφνιδιαστικά το Κέντρο Επιχειρήσεων, ακύρωσε όμως όταν συνειδητοποίησε ότι εκεί βρίσκεται ήδη ο κ. Τόσκας όπως και ο κ. Τζανακόπουλος.
Aπάντηση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
«Η απάντηση στη χυδαιότητα της Κυβέρνησης είναι οι έξι προτάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Αρχισε εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες - Σε πανικό ο Ανδρουλάκης
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό.
Όχι έναν ηθοποιό σε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις πάνω από τα καμένα, χρησιμοποιώντας με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο ως σκηνικό τους πυροσβέστες που μοχθούν καθημερινά με αυταπάρνηση».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Άμεση ήταν η αντίδραση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών και της αποδίδει καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού.Η αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών πρέπει να είναι έμπρακτη τονίζει το ΚΚΕ, με προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και όχι περικοπές. «Ο πρωθυπουργός “απόλαυσε” το θέαμα της καταστροφής εναέρια», σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος λέει χαρακτηριστικά: «Από τον Καραμανλή βρισκόμαστε στον Τσίπρα». Καυστικός και ο κ. Πατούλης ζητά από την κυβέρνηση να μην μετακυλίει στους Δήμους τις δικές της ευθύνες.
ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκής η κυβέρνηση
«Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές, που μόνοι τους έδωσαν την μάχη με τις φλόγες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Και προστίθεται: «Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όμως της κυβέρνησης η αποζημίωση των πληγέντων και η μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων. Αφού βέβαια έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας εγκαταλείποντας το προσφιλές του Τwitter», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
«Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί του ξεφουρνίζουν παραμύθια για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Ούτε μια συγγνώμη όμως για τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ούτε καν αναζητήθηκαν οι ευθύνες των αρμοδίων. Όλα καλώς καμωμένα … Η υπεροψία και το θράσος περισσεύουν στους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, παρακολουθούν και δεν ξεχνούν».
ΚΚΕ: Μεγάλες οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, τη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όλες αυτές τις μέρες, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές», υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
Εξάλλου, «η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών.
Το ματωμένο πλεόνασμα για το οποίο καμαρώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση διαμορφώνεται εκτός όλων των άλλων περικοπών και από τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού όσο και σε αυτό των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης, που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές στη χώρα».
Και το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εξασφαλίσει τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα για να αποτρέψει την εκδήλωση νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα.
Οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές, αλλά και σε όλη τη χώρα, χρειάζεται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και τις επόμενες ημέρες μπροστά στον κίνδυνο νέων πυρκαγιών», καταλήγει.
Ένωση Κεντρώων: Ο πρωθυπουργός “απόλαυσε” το θέαμα της καταστροφής εναέρια
Επί μέρες η φωτιά κατέστρεφε ανεξέλεγκτα τη χώρα, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, η οποία υπογραμμίζει την αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών. Ωστόσο, «τονίζουμε όμως ότι αν είχαμε αγοράσει 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποσοβήσει την καταστροφή, ενώ τώρα η αποκατάσταση των ζημιών θα ισοδυναμεί με το κόστος αγοράς 30 αεροπλάνων. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δράσης και για τις φωτιές και για πλημμύρες και για φυσικές καταστροφές εν γένει και όχι αόριστα κατηγορώ, όπως αυτά του κ. Μητσοτάκη που ξεχνάει τις πυρκαγιές επί ΝΔ και τους στρατηγούς ανέμους κάποιου ομοϊδεάτη του», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.
To ποτάμι: Το μη χείρον βέλτιστον αρκεί για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Στις πυρκαγιές αποφύγαμε τα χειρότερα σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα. Τα ίδια & με την οικονομία. “Το μη χείρον βέλτιστον” αρκεί για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Ακολουθήστε
«Στην πολιτική βρισκόμαστε για να λύνουμε προβλήματα, ανεξαρτήτως του πότε συμβαίνουν. Αντίθετα οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και η αξιωματική αντιπολίτευση να εκμεταλλευθεί την κατάσταση», παρατήρησε, επί της αρχής, για το θέμα των πυρκαγιών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Ειδικότερα, «δέκα χρόνια μετά το 2007, από τον Καραμανλή βρισκόμαστε στον Τσίπρα, από τον ‘στρατηγό άνεμο’ του Βύρωνα Πολύδωρα σε ‘ένα οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης’ όπως ανέφεραν οι Κοντονής και Πολάκης», υποστήριξε και συνέχισε: «Η συνωμοσιολογία έχει αποτελέσει πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, οι κυβερνώντες θα πρέπει να μην αποποιούνται τις ευθύνες τους, αλλά να δίνουν λύσεις».
Παραλλήλως, ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση να κάνει, όπως είπε, «και κάτι αριστερό, προοδευτικό. Οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές, μιλάω για όσες πυρκαγιές δεν ανάβουν λόγω ανθρώπινου λάθους ή απροσεξίας, ξέρουν πολύ καλά και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με το που θα ξεχαστεί το θέμα, θα περάσει κάποια χαριστική ρύθμιση για αυθαίρετα, ώστε να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα. Αυτά να σταματήσουν εδώ και τώρα. Να σταματήσουν την λογική των αυθαιρέτων και να τηρήσουν επιτέλους τους νόμους σε αυτό το ζήτημα».
Σε ερώτηση, τέλος, για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, επανέλαβε ότι τις αποφάσεις του θα τις ανακοινώσει την κατάλληλη χρονική στιγμή, τον Σεπτέμβριο, που θα ξεκινήσει η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση -τόνισε- «αυτό που πρέπει σήμερα να διασφαλίσουμε είναι μια διαδικασία αξιόπιστη. Για ένα νέο, ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, μακριά από ανασφάλειες, μακριά από μικροκομματικές περιχαρακώσεις, με ανανέωση, χωρίς αναπαλαίωση».
Στις πυρκαγιές αποφύγαμε τα χειρότερα σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα. Τα ίδια & με την οικονομία. "Το μη χείρον βέλτιστον" αρκεί για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) August 16, 2017
Πατούλης: Η κυβέρνηση να μην μετακυλίει στους Δήμους τις δικές της ευθύνες
Την απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Αττική, την Ηλεία, αλλά και τα νησιά της Ζακύνθου και των Κυθήρων ζητά η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να μην μετακυλίει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους, επισημαίνοντας ότι εκείνη έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού στις περιπτώσεις πυρκαγιών.
Επίσης, ζητεί να συγκροτηθεί μία μόνιμη και διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων «προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας».
Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την «αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης» καθώς και την «έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της Γ Γ Πολιτικής Προστασίας».
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων, λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων».
Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων, γιατί μειώθηκαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την πυροπροστασία. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιρρίπτει ευθύνες και στις Περιφέρειες «που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού» ενώ καταγγέλλει ότι «η γραφειοκρατία, για άλλη μία φορά, εμπόδισε την έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό».
Τέλος, καλεί όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία για εμπρησμούς, να τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.