Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συντηρήσει την επιλογή της ενίσχυσης του κλίματος πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό. Μόνο που όσα έρχονται τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας και έχουν… άρωμα Βενεζουέλας και Γιάνη Βαρουφάκη προκαλούν απανωτούς τριγμούς.
Παρά το γεγονός, βέβαια, πως ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις προκληθεί από την αντιπολίτευση να πάρει θέση στο σαρωτικό κύμα των αποκαλύψεων για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, αλλά και τις απανωτές δηλώσεις-φωτιά του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αποδεχόμενος τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο ίδιος εξακολουθεί να τηρεί στάση σιωπής και να μη συναινεί στο σχετικό αίτημα. Βρέθηκε, μάλιστα, αντιμέτωπος με το δριμύτατο «κατηγορώ» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Νέο αφήγημα
«Υλοποιούμε με σταθερά βήματα ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των Μνημονίων σε ένα χρόνο από σήμερα… Η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Η μέγκενη, ωστόσο, της ανοιχτής ατζέντας που σχετίζεται με τα… έργα και τις ημέρες του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και όσα προηγήθηκαν της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (δηλαδή στα χρόνια της αντιπολιτευτικής παρουσίας του) σφίγγει καθημερινά.
ΣΥΡΙΖΑ: Καβγάς Πολάκη- Καρανίκα
Ολα στη φόρα
«Δεν έχετε όραμα για τη χώρα. Δεν έχετε και αναστολές. Γιατί δεν καταδικάζετε όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα; Πραξικόπημα δεν είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο; Αλλά ήταν αυτός που θέλατε να κάνετε συνάντηση για να σας υποστηρίξει στο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλετε να επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε.; Μήπως φοβάστε αυτά που ξέρουν και μπορούν να πουν για τις συνεννοήσεις που κάνανε μαζί σας; Μη φοβάστε. Θα τα μάθουμε όλα αυτά στην Εξεταστική που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μαζί με τα άλλα κόμματα. Και θα μάθουμε τι κάνατε όχι μόνο το 2015, αλλά και το 2013 και το 2014», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή.
Βόμβα
Την ώρα που ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητούσε την κλήτευση του κ. Βαρουφάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε τα μέλη της να έχουν τη δυνατότητα να του υποβάλουν ερωτήματα σχετικά με τα όσα ο ίδιος αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο του (αίτημα στο οποίο συμφώνησε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), «φωτιές» σε Κουμουνδούρου και Μέγαρο Μαξίμου άναψε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος.
Τι δήλωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είχε έτοιμη από το 2014 τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών. «Νομίζω ότι ήταν γνωστό. Ηταν στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δύο πράγματα: ότι αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στη δημιουργία της διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, για να διερευνηθεί πώς έγινε αυτό το χρέος, γιατί έγινε και τι έχει αποπληρωθεί, έτσι ώστε να διεκδικηθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Και, δεύτερον, ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, των μετοχών άνευ ψήφου, που είχε πάρει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, σε κοινές μετοχές, δηλαδή σε μετοχές μετά ψήφου, έτσι ώστε να περάσουν οι τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ο κ. Πετράκος.
Ελληνικό μπλόκο
Στο μεταξύ, χθεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times» ανέφερε πως η χώρα μας… αντιστάθηκε στο αίτημα της Ισπανίας να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα. «Η Ισπανία έχει πιέσει να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, κίνηση που θα ακολουθούσε τις στοχευμένες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας. Αλλά η Ελλάδα αντιστέκεται έντονα στα αιτήματα της Ισπανίας, αποκλείοντας ουσιαστικά την άμεση προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη-μέλη», έλεγε το δημοσίευμα.
«Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν θέμα κυρώσεων και ελληνικό βέτο κατά τη συζήτηση στις Βρυξέλλες είναι ανυπόστατα», σχολίασε, από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών.
Δημήτρης Γκάτσιος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου