Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι ούτε ο τρίμηνος διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα ούτε η συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα έπεισαν τον υπουργό να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές επί του νομοσχεδίου. Χθες στην Ολομέλεια, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά άρθρων που αφορούσαν την επαναφορά του ασύλου, τις αλλαγές στα μεταπτυχιακά και την υποβάθμιση της Ανεξάρτητης Αρχής που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ΑΔΙΠ).
Μάλιστα, ένταση προκλήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την «τακτική» της «πολυτροπολογίας». Μετά το σάλο και την αποχώρηση αρκετών κομμάτων την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της βροχής τροπολογιών σε νομοσχέδια, σειρά είχε στο σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πολυτροπολογία που αφορούσε υποθέσεις άλλων υπουργείων.
Μεταπτυχιακά
Προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη στάση του για τη γραφειοκρατική διαδικασία που φέρνει στη λειτουργία των μεταπτυχιακών, ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε ότι μόλις το 15% αυτών καταγράφει αυθαιρεσίες που δυσφημίζουν το Πανεπιστήμιο.
Βέβαια, δεν απάντησε γιατί εξαναγκάζει σε τόσο στενό κρατικό έλεγχο το σύνολο των μεταπτυχιακών. Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για υπουργικούς κανόνες που μπαίνουν, παραφράζοντας την πρόταση Γαβρόγλου για «εμμονή του με τους ακαδημαϊκούς κανόνες που φέρει το νομοσχέδιο», ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκρουσαν καμπανάκι για το κλείσιμο ελληνικών μεταπτυχιακών και αναζήτηση μεταπτυχιακών τίτλων από τους Ελληνες φοιτητές σε άλλους προορισμούς.
Αξιολόγηση
Σφοδρή κριτική έχουν δεχτεί οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Αρχής που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση (ΑΔΙΠ) με παράλληλα σύνθεση επιτροπών που θα αναλάβουν ένα μέρος των εργασιών τους. Ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε των επιτροπών σημειώνοντας ότι προωθεί και δεύτερη διαδικασία αξιολόγησης, ξεχνώντας βέβαια να σημειώσει ότι τα μέλη της, όπως στην περίπτωση των μεταπτυχιακών, θα τα επιλέγει ο ίδιος.
Ασυλο
Για αδρανοποίηση των αρχών έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το άρθρο που αφορά το άσυλο, σημειώνοντας ότι η διάκριση των αξιόποινων πράξεων (σ.σ.: ορίζει να αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο επέμβαση της Αστυνομίας) απλά καθυστερεί τις διαδικασίες, μιας και δεν είναι αρμόδιος ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις να γνωρίζουν τις διατάξεις που αφορούν τα κακουργήματα.
Εξομοίωση αποφοίτων
Κατά του άρθρου 80 τάσσεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ο οποίος με έκκληση στα κόμματα για καταψήφισή του κάνει λόγο για εξομοίωση των αποφοίτων των Δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τους απόφοιτους των κολεγίων.
Νέα Δημοκρατία για Παιδεία
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ανεβάσει τους τόνους από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει υποσχεθεί κατάργησή του όταν αναλάβει εξουσία. Χθες, η τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως επανέλαβε τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Το ίδιο επανέλαβε σε ανακοίνωσή του και ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης: « Είμαστε υπέρ της δυνατότητας δημιουργίας και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, βάσει αυστηρών όρων και προϋποθέσεων και πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία. Πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος».
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου