Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, Βασιλική Θάνου, Παναγιώτης Πικραμένος και Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δεν είναι γνωστό αν θα καταφέρει να παραβρεθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του.
Μήνυμα στήριξης στην Δικαιοσύνη από τον Παυλόπουλο
Με την παρέμβαση του στην 43η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης στη Δικαιοσύνη.
Χωρίς να παρεμβαίνει στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
«Η εφετεινή επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974, την οποία τιμούμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενωμένες, συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων από το ολέθριο, εθνικώς και πολιτειακώς, πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Όσοι ζήσαμε το πραξικόπημα και τις ολέθριες επιπτώσεις του έχουμε ιερό χρέος να μην υποκύψουμε, κατ΄ ουδένα τρόπο, στο βάρος της λήθης. Έχουμε όμως εξίσου ιερό χρέος να κληροδοτήσουμε αυτή τη μνήμη στις επερχόμενες γενιές, για να μην ζήσει, ποτέ στο μέλλον, ο λαός μας και το εθνος μας ανάλογη τραγωδία.
Την τραγωδία αυτή είχε διαισθανθεί προφητικά ο Γιώργος Σεφέρης, όταν επισήμανε, στην συγκλονιστική δήλωσή του της 28ης Μαρτίου 1969 στο BBC: «Στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος». 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία.
Πριν απ΄όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οφείλουμε λοιπόν να θυμόμαστε ότι μόνον ο Ελεύθερος Άνθρωπος μπορεί να υπερασπισθεί αποτελεσματικά την αξία του και ν’ αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητα του. Συνακόλουθα δε οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος. Διάκρισης των εξουσιών η οποία σημαίνει, μεταξύ άλλων:
– Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.
– Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
– Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
Δεύτερον, την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η Διεθνής Κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, δίνοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία την δυνατότητα να πορευθεί ως πλήρως κυρίαρχο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, δίχως στρατό κατοχής και δίχως -αδιανόητες άλλωστε για την ευρωπαϊκή έννομη τάξη- εγγυήσεις τρίτων.
Τέλος, έχοντας μαζί μας τους Αντιστασιακούς της εποχής εκείνης και τιμώντας έτσι και τους δικούς τους αγώνες, οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, το εξής: Το δέντρο της Δημοκρατίας μας ποτίσθηκε από το ιερό αίμα των Θυμάτων της εφτάχρονης στυγνής δικτατορίας. Αιωνία η Μνήμη τους και το απαράμιλλο παράδειγμά τους ας είναι δείκτης πορείας του Εθνικού μας προσανατολισμού».
Τσίπρας: Ευθύνη όλων μας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος
«Η επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και τους αγώνες του λαού μας για Λαϊκή Κυριαρχία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» αναφέρει ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα
Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε για προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών, με στόχο τον κλονισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα» ενώ, όπως είπε, «ουδέποτε, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η διάκριση των εξουσιών, η οποία είναι ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης, μια κυβέρνηση που, όπως σημείωσε, «θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της».
«Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι και πως η κοινωνία δεν θα διχαστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι σήμερα τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί. Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Γεννηματά: Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της για την επέτειο, επισημαίνει ότι «43 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν να περιορισθούμε σε επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας». Επιπλέον σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. Αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση, επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων αλλά ενός ημέτερου κράτους».
Η κα Γεννηματά τονίζει ότι η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους». Και καταλήγει ότι «ο κύκλος αυτής της Κυβέρνησης κλείνει. Είναι ώρα να κινητοποιηθεί η ίδια η κοινωνία, οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
Στ. Θεοδωράκης: Είναι αυτό Δημοκρατία;
Με ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρεται στην επέτειο για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι σήμερα, «στην 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας πέρα από τα χαμόγελα και τις κενές ευχές, καλό θα είναι να αναζητήσουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες γι αυτή μας την κατάντια. Και να σκεφτούμε πώς θα πάψουμε να ζούμε σε μια καχεκτική πληγωμένη Δημοκρατία».
Δημοκρατία;
– Κυβερνητικοί «πυροβολούν» και απειλούν δικαστές και εισαγγελείς όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους.
– Υπουργοί παζαρεύουν από αποφυλακίσεις βαρυποινιτών μέχρι τηλεοπτικές άδειες.
– Πανεπιστήμια σύρονται – για άλλη μια φορά – μακριά από την Ευρώπη για χατίρι συντεχνιών και κομματικών στρατών.
– Συμμορίες δρουν ανενόχλητες και τρομοκρατούν γειτονιές και πολίτες.
– Εγκλήματα μένουν για χρόνια ατιμώρητα σε δίκες χωρίς τέλος.
– Παρακρατικοί μηχανισμοί υπό την καθοδήγηση υπουργών προσπαθούν να ελέγξουν τα social media.
– Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν διερευνηθεί οι κατηγορίες.
– Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν 7 μήνες για να συντηρούν το πελατειακό κομματικό κράτος και 5 μήνες για τους ίδιους.
– Εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες δουλεύουν για 2.5€ την ώρα.
– Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι προσφέρουν μαύρη εργασία χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.
– Εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες οδηγούνται στη μετανάστευση.
– Οι «εκλεκτοί» και τα «παιδιά» του συστήματος – σήμερα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χθες της πράσινης και της γαλάζιας εξουσίας – βολεύονται σε Δημόσιο, προμήθειες, εργολαβίες.
Είναι, λοιπόν, αυτό Δημοκρατία;
Ναι! Γιατί αυτός ο εσμός που μας κυβερνάει (κάποιοι θα πουν «αριστερoακροδεξιά», κάποιοι «αμοραλιστές» και κάποιοι απλώς «λαϊκιστές») ήρθε στην εξουσία με τη λαϊκή ψήφο.
Και σήμερα, στην «43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας» πέρα από τα χαμόγελα και τις κενές ευχές, καλό θα είναι να αναζητήσουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες γι αυτή μας την κατάντια. Και να σκεφτούμε πώς θα πάψουμε να ζούμε σε μια καχεκτική πληγωμένη Δημοκρατία.
Πώς εν ολίγοις ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ.
Β. Λεβέντης: Όταν η Δημοκρατία δεν εμπνέει, τι Δημοκρατία είναι;
«Ο εορτασμός για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έχει φέτος ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο. Μπορεί η Δημοκρατία να υπάρχει στα χαρτιά, μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτισμός, μπορεί να είμαστε μέλη της Ενωμένης Ευρώπης και της ΟΝΕ, όμως κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται βαθιά πληγωμένος.
»Στο όνομα των Σκοπίων, η Διεθνής Κοινότητα ταπείνωσε την Ελλάδα, στο Κυπριακό η Τουρκία παρανομεί και απειλεί, στο οικονομικό τα τελευταία 7 χρόνια το μισό εισόδημα των Ελλήνων αφαιρέθηκε. Οι νέοι μας, μη βρίσκοντας δουλειά στη χώρα μας, αναχωρούν στο εξωτερικό. Σε σχετική πρόσφατη έρευνα, το 75% των νέων μας σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό. Αυτή η Δημοκρατία λυπούμαστε, αλλά είναι στα χαρτιά μόνο Δημοκρατία. Όταν η Δημοκρατία δεν εμπνέει, όταν δεν δρομολογεί αισιοδοξία και ελπίδα, όταν δεν εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή, τι Δημοκρατία είναι; Μια ολιγαρχία βολεμένων χαίρεται, ένα κομματικό κράτος ξεζουμίζει τη χώρα, και ο υπόλοιπος, ο πολύς λαός, υποφέρει.
»Πόσο περήφανοι μπορούν να είναι οι άρχοντες αυτής της χώρας στην 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας;», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.