Μετά την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, λόγω του φονικού σεισμού στην Κω, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Καμμένου, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.
Παρά τις διαρροές για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια απόδρασης από τα πολιτικά αδιέξοδα και δημιουργίας κλίματος «κανονικότητας», η κυβέρνηση τελικά την ανέβαλε για αργότερα. «Θα πάρουμε την απόφαση για την έξοδο στις αγορές, όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και υπάρχει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο», δήλωσε («Στο Κόκκινο») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στα κομματικά όργανα, που συνεδρίασαν την εβδομάδα που πέρασε, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κατευνάσει τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κεντρικές πολιτικές επιλογές και να παρουσιάσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησής του, που συνοψίζεται σε τρεις άξονες: ανάπτυξη, κοινωνικές παρεμβάσεις και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ο προβληματισμός και η δυσφορία αρκετών στελεχών μέχρις στιγμής διατυπώνεται κυρίως παρασκηνιακά, ωστόσο είναι θέμα χρόνου μια έκρηξη στο εσωτερικό του κόμματος, με αφορμή αμφιλεγόμενες επιλογές του Μαξίμου, όπως είναι η πλήρης κάλυψη του Πάνου Καμμένου.
Κομματικές πηγές θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα «θα είναι δύσκολη η επιβολή σιωπητηρίου εντός του κόμματος», καθώς υπάρχει έντονη ενόχληση για το χειρισμό που έκανε η κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα, τα οποία προκάλεσαν ανεπανόρθωτη πολιτική φθορά. Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την τοποθέτηση της κ. Βασιλικής Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν ήταν καλό το ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε σε μια πολιτική θέση», είχε δηλώσει (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό εντός του θέρους και πάντως πριν από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο, τον υποχρεώνει να προχωρήσει σε άλλες μεγάλες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να δώσει τον αέρα ανανέωσης, να ικανοποιήσει το αίτημα στελεχών του κόμματος για «αριστερή στροφή» (διατηρώντας τις εσωκομματικές ισορροπίες) και να ετοιμάσει ένα «ετοιμοπόλεμο» σχήμα, το οποίο πιθανότατα θα τον οδηγήσει στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, ο ανασχηματισμός (που ουσιαστικά ξεκίνησε με την τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου), αναμένεται να προκαλέσει και νέες αναταράξεις στην κυβέρνηση, καθώς οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξελιχθούν σε «πονοκέφαλο» στο δρόμο προς τις κάλπες.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως εξετάζεται η εκ νέου υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη, αλλά και στελεχών της ομάδας των «53+». Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που το προηγούμενο διάστημα σήκωσαν στις πλάτες τους αποτελεσματικά το επικοινωνιακό κομμάτι των δύσκολων πολιτικών επιλογών του Μαξίμου, αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Ορισμένοι από αυτούς έκαναν συχνές εμφανίσεις σε ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τη γραμμή του Μαξίμου, ενώ συμμετείχαν και σε ανοικτές συγκεντρώσεις με ομιλίες σε πλατείες. Επίσης αναμένεται να αξιοποιηθούν κομματικά στελέχη, όπως έγινε στον προηγούμενο ανασχηματισμό με την Εφη Αχτσιόγλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, επιδιώκει στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχουν και νέα πρόσωπα, κυρίως εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ακριβώς είχε πράξει το 2015 με τον Γιάννη Πανούση. Με αυτά τα πρόσωπα-έκπληξη το Μαξίμου επιδιώκει να «εξαγνίσει» την κυβέρνηση και να προσδώσει αριστερό πρόσημο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα σκληρά μέρα πλήττουν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και επιπλέον οι χειρισμοί του Πάνου Καμμένου προκαλούν έντονη δυσφορία ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη, εξαφανίζοντας το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.
Αμετακίνητοι από την κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρούνται η Εφη Αχτσιόγλου, ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Ανδρέας Ξανθός (που ζει στο υπουργείο στη σκιά του αναπληρωτή υπουργού του), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Παππάς και η Ελενα Κουντουρά (από τους ΑΝ.ΕΛ.). Δεν αποκλείεται ωστόσο, κάποιοι από αυτούς να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο.
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση ή η μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θεωρείται πως «ολοκλήρωσε την αποστολή του».
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα, καθώς, παρά τα τεράστια κοινοτικά χρηματικά ποσά που έχει λάβει η Ελλάδα, η απογοητευτική εικόνα που εξακολουθεί να εμφανίζει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού προκαλεί έντονα πολιτικά προβλήματα, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να προκύψουν και νέα σοβαρά διαχειριστικά ζητήματα. Η αρνητική εικόνα αποδίδεται από πολλούς στην κακή οργάνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «ο Μουζάλας χαίρει της εκτίμησης των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πως «προσπαθεί να δουλέψει σε ένα υπουργείο που ακόμη δεν έχει δομή και στελέχη».
Ερωτηματικό υπάρχει για την παραμονή ή όχι στην κυβέρνηση του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Γιάννη Δραγασάκη, του Νίκου Τόσκα και του Κώστα Γαβρόγλου. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη εβδομάδα, αφού διέψευσε τις πληροφορίες για αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Παππά, δήλωσε πως «οι ανασχηματισμοί ούτε διαψεύδονται ούτε μπορεί κανείς να τους ανακοινώσει».
Η… θεωρία των εσωτερικών εχθρών δικαιολογεί την ανικανότητα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την αναποτελεσματικότητά της σε πολλούς τομείς και την ανακολουθία ανάμεσα στις προεκλογικές της υποσχέσεις και στα πεπραγμένα της, δείχνει να υιοθετεί στρατηγική που θυμίζει… Βενεζουέλα, επιμένοντας στη δημιουργία «εσωτερικών εχθρών» που είναι:
● Η Δικαιοσύνη, η οποία με τις αποφάσεις της εμποδίζει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και σημαντικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.
● Η αντιπολίτευση, η οποία «κάνει αντιπολίτευση απέναντι στα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
● Οι δημοσιογράφοι και τα «συστημικά» ΜΜΕ, που αποκρύπτουν το έργο της κυβέρνησης και συμπλέουν με την αντιπολίτευση.
● Η «οικονομική ελίτ» της χώρας που βλέπει να απειλούνται τα συμφέροντά της.
Στους «εσωτερικούς εχθρούς» και στα «θεσμικά εμπόδια» που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει συμπεριλαμβάνεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος συνοψίζοντας τη θεωρία των «εσωτερικών εχθρών» μίλησε («Documento») για το «πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύμπλεγμα εξουσίας το οποίο σήμερα αμφισβητείται», ενώ στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα νομοσχέδια που δρομολογούνται, έκανε λόγο στην «εκκωφαντική σιωπή ή την προκλητική διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση και τη συμπλέουσα πλειοψηφία των ΜΜΕ».
Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται και το μέτωπο που άνοιξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς με τον όμιλο του Star, με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός κατά του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Λευτέρη Κρέτσου και του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας 32,4 εκατομμύρια ευρώ για τη ζημία που υπέστη από την «παράνομη μη αδειοδότησή του στον περσινό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες». Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος παρά το περσινό φιάσκο επιμένει να παρεμβαίνει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου παρακάμπτοντας το ΕΣΡ, σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε δηκτικά πως το κανάλι θα πρέπει να απευθυνθεί «στο ταμείο απόρων παρανόμων καναλαρχών και αποτυχημένων μάνατζερ».
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να συνεχιστούν και οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και στις αποφάσεις που δεν είναι αρεστές, πάντα με τον μανδύα του «πολιτικού, κοινωνικού, ηθικού ή νομικού σχολιασμού μιας δικαστικής απόφασης».
Το νέο αφήγημα θέλει… μείωση της ανεργίας
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως τις επόμενες μέρες θα καταφέρουν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις επισκέψεις σε υπουργεία, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στη Λαμία και να μιλήσει σε κλειστή συγκέντρωση, στο πλαίσιο των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που γίνονται σε όλη τη χώρα.
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας και η παρουσίαση μιας… παράλληλης πραγματικότητας σε σχέση με την ανεργία, τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, εντάσσεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το θερινό θετικό οικονομικό κλίμα για να εμφανίσει ένα success story. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση (παραβλέποντας τα πραγματικά στοιχεία για τα επίπεδα της φτώχειας, τους μισθούς Βουλγαρίας και την αύξηση στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης) αναμένεται να επιμείνει να παρουσιάζει τη μείωση της ανεργίας, που καταγράφεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως επίτευγμα της κυβέρνησης, γεγονός που σηματοδοτεί την «επιστροφή στην κανονικότητα».
Οι προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες, που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προβάλλει, είναι:
● Εξοδος στις αγορές.
● Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
● Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας με την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και των σχολικών γευμάτων.
● Παρεμβάσεις για την κοινωνική προστασία.
● Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
● Διερεύνηση σκανδάλων που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως στο χώρο της Υγείας.
«Ανοιχτό» το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να «φλερτάρει» με ένα ακόμη δημοψήφισμα το φθινόπωρο, αυτή τη φορά για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης που βλέπουν θεσμική εκτροπή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως ένα από τα πέντε πεδία στα οποία ξεδιπλώνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι και ο «περαιτέρω εκδημοκρατισμός των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους, καθώς και η ενίσχυση της αναλογικότητας στη λαϊκή εκπροσώπηση», κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα για το νόημα της δήλωσης, που μπορεί να ερμηνευθεί και ως προαναγγελία ενός δημοψηφίσματος μέσα στο 2017.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο, είχε τονίσει πως «η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να περιοριστεί στις επιδιώξεις ενός ή δυο κομμάτων και παρατάξεων. Είναι και υπόθεση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, των ανθρώπων της επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού, της διανόησης».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις, προειδοποίησε («Καθημερινή») πως η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα «προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικά τη διαδικασία αναθεώρησης» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σε μια τέτοια περίπτωση να αποτρέψει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και να κάνει το καθήκον του «πόσω μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στο συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά».
«Καίνε» οι αποκαλύψεις του Γιάνη στο βιβλίο του
Οι αποκαλύψεις για τα μυστικά σχέδια που επεξεργαζόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, με το παράλληλο σύστημα πληρωμών, αλλά και οι μαρτυρίες που καταθέτουν και άλλα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις διεργασίες εκείνης της περιόδου, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου, καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών κρατάει και άλλους «άσους» στο μανίκι του για το φθινόπωρο.
Στο διάλογο που αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε παραμονές των εκλογών πως μόλις κατακτήσουν την εξουσία θα πρέπει να… πετάξουν με τις κλοτσιές τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι λεπτομέρειες που κάθε τόσο έρχονται στο φως της δημοσιότητας κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα, προκαλώντας αμηχανία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, η διαφαινόμενη προοπτική συγκρότησης κοινού αντιμνημονιακού μετώπου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέκο Αλαβάνο προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, πολύ περισσότερο αν σε αυτό προστεθεί και η πολιτική επανενεργοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη που αναμένεται εν όψει των επόμενων εκλογών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την υπόθεση αυτή, απαιτώντας διερεύνηση των χειρισμών της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου, που οδήγησαν σε τρίτο Μνημόνιο, πρόσθετο κόστος 100 δισ. ευρώ, capital controls και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής