Το υπουργείο Παιδείας προβάλλει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως το μοναδικό όργανο που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών και επιχειρεί να υποβαθμίσει το σύνολο των αλλαγών που έγιναν μετά την κατάργηση των ΦΕΚ του κ. Φίλη, σε μια απόπειρα να ηρεμήσει τα πνεύματα στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και να χαϊδέψει τ’ αφτιά σε ένα μέρος της το οποίο προσέβλεπε στη συνέχιση της διαμάχης με την Εκκλησία.
Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει την «αλλαγή» στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος και ότι «δεν υπάρχει καμία επιστροφή στο παρελθόν» και διαψεύδει ότι η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου βγήκε από τα προγράμματα σπουδών παραπέμποντας στη σχετική σελίδα στο έγγραφο που είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο, ενώ για τα τραγούδια της Ριάνα και του Ασιμου αναφέρει ότι είχαν αφαιρεθεί από τα προγράμματα σπουδών ήδη από τον Οκτώβρη του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι τότε ήταν ακόμα υπουργός ο κ. Φίλης και προφανώς οι αλλαγές αυτές έγιναν από το ΙΕΠ αμέσως μετά την ηλεκτρισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του τέως υπουργού Παιδείας και του εταίρου της κυβέρνησης και προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου.
Στον ίδιο ρυθμό και το ΙΕΠ, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσθαφαιρέσεις σε τραγούδια που είναι λογικό να γίνονται και πως πρόκειται για ένα υλικό που επιδέχεται εμπλουτισμό και βελτιώσεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι περιοριστικό για τον εκπαιδευτικό.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Βέβαια, τα δημοσιεύματα για τις αλλαγές των Θρησκευτικών βασίστηκαν σε πληροφορίες που εμπεριέχονταν στην εισήγηση του μητροπολίτη Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ που έγινε στην Ιεραρχία την περασμένη Τρίτη. Αν και στελέχη του υπουργείου Παιδείας διαψεύδουν οποιαδήποτε πρόθεση «αδειάσματος» της Εκκλησίας, κάνοντας λόγο απλά για «αποκατάσταση της αλήθειας», η ηγεσία κατά την προσφιλή της τακτική κατηγορεί γι’ ακόμα μια φορά τους δημοσιογράφους για «τραγελαφικά ευφυολογήματα» μιλώντας για «γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Εκκλησίας δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, με πηγές να σημειώνουν ότι «ισχύουν στο ακέραιο οι εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Υδρας Εφραίμ στην Ιεραρχία».
Αλλωστε ο μακρύς διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ των επιτροπών συνεχίζεται, καθώς τα σχολικά εγχειρίδια των Θρησκευτικών είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι.
«Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Οποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.
Προς τι τότε οι έξι πολύωρες συναντήσεις των επιτροπών που είχαν οριστεί από την Εκκλησία και το υπουργείο Παιδείας και έγιναν τους προηγούμενους μήνες; Παράλληλα, πόσο τυχαίο ήταν το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των αφαιρέσεων των τραγουδιών που έγιναν εμπεριεχόταν σε επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην οποία αναρωτιόταν: «Αν υποθέσουμε ότι ήταν υπερβολικά “χριστιανικό” ή “κατηχητικό” το μάθημα των Θρησκευτικών μέχρι τώρα, τι είδους μάθημα διαμορφώνουν πλέον οι παρακάτω υπερβολές;».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου