Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση για τα σκουπίδια, τώρα κατηγορεί την ΝΔ!

Με τις καταλήψεις στα αµαξοστάσια των δήµων να φυλλορροούν και στη χωµατερή Φυλής να φθάνουν διπλάσια σε σχέση µε προηγούµενες µέρες απορριµµατοφόρα για να αδειάσουν σκουπίδια, πέρασε η χθεσινή µέρα, πριν ξεκινήσει η σηµερινή 24ωρη απεργία που θα κρίνει και το µέλλον των κινητοποιήσεων.

Το φιάσκο της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει την Τρίτη την οµοσπονδία των εργαζοµένων στην αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειµένου να λήξουν οι κινητοποιήσεις προκάλεσε µεγάλο εκνευρισµό στο Μέγαρο Μαξίµου που προσπάθησε να εξαγάγει το πρόβληµα κατηγορώντας τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Ο Σκουρλέτης

Χθες το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επανήλθε µε δηλώσεις, κατηγορώντας τη Ν.∆. και πάλι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, λέγοντας ότι η ∆ΑΚΕ ήταν εκείνη που µε την ψήφο της καθόρισε το αποτέλεσµα της χθεσινής συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι από την προηγούµενη µέρα αυτό είχε επισήµως διαψευστεί.

«Είµαστε δύο µόλις στους δέκα» απάντησε ο εκπρόσωπος της ∆ΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β. Πολυµερόπουλος, ενώ χθες δηµοσιεύθηκε δήλωσή του στον «Ε.Τ.» ότι η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα ∆ηµοκρατία εισηγήθηκε αναστολή λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, χωρίς όµως να βρει ανταπόκριση στις άλλες παρατάξεις.

Στην ίδια λογική µε τον κ. Σκουρλέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Ν.∆. για την αφόρητη κατάσταση µε τα σκουπίδια λέγοντας ότι στόχος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι «η πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιω- τικών συµφερόντων, προσπάθεια να δηµιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη και επιχείρηση να δηµιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρού- σεων στους πολίτες».

«Το µόνο που δεν είπε ο κ. Τζανακόπουλος για τη Νέα ∆ηµοκρατία είναι ότι ευθύνεται για τον καύσωνα!», απάντησε δηκτικά η Ν.∆.

Πέρα όµως από τις κόντρες, το θέµα είναι τι πρόκειται να συµβεί από σήµερα και µετά.

● Ενα ερώτηµα είναι αν στη σηµερινή 24ωρη απεργία θα συµµετέχουν και σε τι ποσοστά οι εργαζόµενοι των δήµων και ειδικά οι µόνιµοι που είναι πολλαπλάσιοι των συµβασιούχων.

● Αλλος κρίσιµος δείκτης είναι η συµµετοχή στο σηµερινό συλλαλητήριο, µε δεδοµένες τις υψηλές θερµοκρασίες.

● Μετά τη διαδήλωση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει και πάλι, ενώ οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΚΚΕ και ΛΑΕ τείνουν προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, χωρίς όµως να συνιστούν πλειοψηφία.

● Η παράταξη µε τη µεγαλύτερη δύναµη του προέδρου της οµοσπονδίας Ν. Τράκα κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Αλλωστε, όλοι προσέχουν τις κινήσεις τους, καθώς τον ερχόµενο Απρίλιο έρχονται εκλογές στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ τότε υποτίθεται πως θα έχει καρποφορήσει η προκήρυξη για µόνιµους υπαλλήλους και θα έχει φανεί πόσοι από τους σηµερινούς συµβασιούχους κατάφεραν να µονιµοποιηθούν και πόσοι απολύθηκαν.

Ενα πιθανό σενάριο είναι να αποφασισθεί, έστω και χωρίς οµοφωνία, αναστολή των κινητοποιήσεων µέχρι την ερχόµενη εβδοµάδα που θα έχει περάσει και ο βαρύς καύσωνας.

Με δηλώσεις του χθες ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίµηση ότι ως αύριο Παρασκευή θα έχει λυθεί το πρόβληµα µε τα σκουπίδια, λέγοντας: «Εχει φανεί ότι ο κόσµος, οι ίδιοι οι εργαζόµενοι από κάτω δεν υιοθετούν τη στάση αυτή της διοίκησης της ΠΟ- Ε-ΟΤΑ. Σε πολλούς δήµους υπάρχει µια δυσφορία στους κόλπους των εργαζοµένων».

Σε ερώτηση όµως για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίσει νέες απεργίες, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι θα υπερασπιστεί τη δηµόσια υγεία, µε βάση τις νοµικές δυνατότητες που έχει, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος για πολιτική επιστράτευση, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει πλέον αυτό το µέτρο.

Άρης Χατζηγεωργίου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το μήνυμα των πολιτών

Kon

ΝΔ για Παύλο Μπακογιάννη: Οι δολοφόνοι δεν επέλεξαν τυχαία το στόχο τους

Ανδρέας Ντίνης

ΝΔ για καταγγελίες Καλογρίτσα: Δεν μπορεί να σιωπά ο κ. Τσίπρας – Τι ξέρει για Παππά, White Porsha και Λευκό Οίκο

Μιχάλης Μάρδας

«Ιανός»: Κλιμάκιο της ΝΔ στις πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς

Evanthia Karra

Δημοσκόπηση Pulse: Υπεροχή της ΝΔ με 17,5% προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 19,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Tinad

Όταν ακόμα και το άγαλμα φορούσε μάσκα, ο ηλίθιος γελούσε

Kon

ΝΔ για Τσίπρα: Θυμήθηκε τώρα την Καρδίτσα την οποία είχε ξεχάσει για 4,5 χρόνια

Μιχάλης Μάρδας

Με ψυχραιμία και πλάνο η κυβέρνηση σε τρία καυτά μέτωπα

Μιχάλης Μάρδας