– «Πρώτη προϋπόθεση είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτό έκανε το σχέδιο Μάρσαλ, αλλά δεν ήταν αρκετό», σημείωσε.
– «Δεύτερη προϋπόθεση αυτό που αποκαλούμε σήμερα “ιδιοκτησία του προγράμματος”», αφού, όπως υπογράμμισε, «οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν διά της έξωθεν επιβολής».
– Τρίτη προϋπόθεση «η συναίνεση του λαού μας στην προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής. Χωρίς την κοινωνική συναίνεση το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει», σχολίασε.
«Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από τη σημερινή κρίση», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι αυτή «μας έκανε όλους πιο ώριμους».
«Μας έδειξε τα όρια του λαϊκισμού ή μάλλον το δραματικό αδιέξοδο όπου αυτός οδηγεί. Από πλευράς αξιών, μεταρρυθμίσεις που πριν από χρόνια αποτελούσαν ταμπού, γίνονται πλέον αποδεκτές από την πλειονότητα των Ελλήνων ως αναγκαίο στοιχείο για να περάσουμε τη γέφυρα προς το μέλλον», εξήγησε.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «σαφώς μένει να γίνουν και άλλα για να εκπληρώσουμε και τις τρεις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προκαλέσουμε μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη στην πατρίδα μας». «Μπορούμε όμως να το πετύχουμε και εγώ σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψω», συμπλήρωσε. «Αν η ιστορία των τελευταίων εβδομήντα χρόνων μάς προσφέρει μια πυξίδα, αυτή δείχνει ότι η χώρα μας δεν θα αντεπεξέλθει απλώς στις δυσκολίες μιας ακόμη σκοτεινής περιόδου, αλλά θα ανθήσει ξανά. Θα τα καταφέρουμε και πάλι».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η σημασία του σχεδίου Μάρσαλ εξαντλήθηκε στην παροχή κονδυλίων», αφού -όπως είπε- «τα προβλήματα της Ευρώπης του 1947 δεν ήταν μόνον οικονομικά, αλλά επίσης πολιτικά και, μπορώ να πω, ψυχοκοινωνικά».
«Η οικονομική κρίση έγινε κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας, οδήγησε στην άνοδο των πολιτικών άκρων και εν τέλει στο ιστορικό φαινόμενο που ονομάστηκε “η εποχή των δικτατόρων”… Το σχέδιο Μάρσαλ εισέφερε ένα όραμα ανάπτυξης, που μπορούσε να διασφαλίζει σταθερότητα μέσα σε συνθήκες Δημοκρατίας», εξήγησε.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Σημείωσε παράλληλα ότι «προσέφερε το σπόρο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» που βλάστησε αργότερα και ότι επρόκειτο για καλά σχεδιασμένο αναπτυξιακό σχέδιο που απαιτούσε και τεχνοκρατική διαχείριση υψηλού επιπέδου. «Ηταν το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπηρετήθηκε και από κεντροδεξιές και από κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι με το σχέδιο Μάρσαλ θεμελιώθηκαν για τη χώρα στρατηγικές επιλογές μη αναστρέψιμες και εξαιρετικά ανθεκτικές και σημείωσε πως «έγινε ο καταλύτης για μακρά ανοδική πορεία που για χρόνια αποτελούσε υπόδειγμα οικονομίας που αναπτυσσόταν».
«Το σχέδιο Μάρσαλ αφήνει ως εγχείρημα μια σημαντική πολιτική και ιστορική παρακαταθήκη. Τις αρχές στις οποίες βασίστηκαν οι εμπνευστές του. Την ακριβή κατανόηση του κόσμου. Το καθαρό μυαλό. Την τόλμη. Τη συνεργασία και αλληλεγγύη των μελών της Δύσης. Την πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, με εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούληση, στη Δημοκρατία, στη δημιουργικότητα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατέληξε: «Για εμάς τους Ελληνες λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ικανότητάς μας να ξεφύγουμε ακόμη και από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Μας θυμίζει πως είμαστε ένας λαός με πίστη στην ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ενας λαός προσηλωμένος στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, του οποίου αποτελούμε δυνατό, περήφανο και ισότιμο μέλος».
Ο Αμερικανός πρέσβης G. Pyatt, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας», υπογράμμισε ότι το σχέδιο Μάρσαλ ήταν πάνω απ’ όλα για τους ανθρώπους στην Ευρώπη, η οποία έπρεπε να ανασυγκροτηθεί μετά τον πόλεμο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν επιβλήθηκε, αλλά ήταν προτάσεις που παρουσιάστηκαν στους ηγέτες της Ευρώπης και στους λαούς της.
Αναφέρθηκε εξάλλου και σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την υλοποίηση του σχεδίου σε πολλούς τομείς που άγγιζαν κάθε πτυχή της ζωής των Ελλήνων, ενώ τόνισε πως «η λογική της συνεργασίας με την Ελλάδα, και τότε και τώρα, βασίζεται στις κοινές δημοκρατικές μας αρχές και στη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ζητήματα ενέργειας, ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε πως η χώρα του επικεντρώνεται στην ασφάλεια της ενέργειας στην Ευρώπη και σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκτός από τις υποδομές των αγωγών, ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε εξάλλου ότι ο ρόλος των ΗΠΑ τα τελευταία εφτά χρόνια υπήρξε εποικοδομητικός, «ωθώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς πολιτικές ανάπτυξης και λιγότερο προς λιτότητα».
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης, απαντώντας σε ερώτηση «πώς θα οραματιζόταν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», υπογράμμισε ότι το 1947 η ηγεσία των ΗΠΑ σκεφτόταν πώς θα ανακάμψουμε, πώς θα εδραιώσουμε τη Δημοκρατία και θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του ολοκληρωτισμού, ενώ σήμερα είναι διαφορετικά, υπάρχουν νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τις παγκόσμιες αγορές, τη δημιουργία νέων αγορών, τις νέες τεχνολογίες και σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας μπροστά σε αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως.
Την ανάγκη για εγρήγορση και συνεργασία απ’ όλες τις πλευρές υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ.