Οι επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στις συζητήσεις για την ώρα έχουν θέσει χαμηλά τον πήχυ. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να εγκριθεί το «Σχέδιο Ελλάδα», να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της ενότητας και να μπει ο θεμέλιος λίθος του νέου φορέα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα φαίνεται πως υπάρχει χρόνος για να συζητηθούν τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία της «αλλαγής» και της «ανανέωσης», που θα μπορούσαν να προσδώσουν στο νέο φορέα τα χαρακτηριστικά του «νέου» και να βάλουν το τρένο της Κεντροαριστεράς στις ράγες, μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί σε ικανοποιητικό βαθμό και, όπως τονίζουν στελέχη του χώρου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη «δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτό το εγχείρημα» και έτσι για την ώρα «αλιεύει συναισθηματικά, κυρίως ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας».
Οι αντιρρήσεις που αναμένεται να διατυπωθούν από ορισμένους διαφωνούντες δεν φαίνεται να ανησυχούν την ηγεσία, κάθε άλλο. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως πρόκειται για ένα «Συνέδριο χαμηλών προσδοκιών» επισημαίνοντας πως «η επιτυχία του θα είναι να μην κυριαρχήσουν οι αντιπαραθέσεις».
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου στις εργασίες του Συνεδρίου ενισχύει την εικόνα της ενότητας και της συσπείρωσης που επιδιώκει εδώ και καιρό η Χαριλάου Τρικούπη.
«Θέλουμε πλήρη συμπόρευση με Βενιζέλο, Σημίτη και Παπανδρέου. Ακόμη και με αυτούς που προς το παρόν εμφανίζονται διστακτικοί, όπως είναι η “Ωρα Αποφάσεων” και το “ΠΟΤΑΜΙ”», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτιμά πως η στρατηγική της σκληρής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει πολιτικά οφέλη στην παράταξη και για το λόγο αυτό η κ. Φώφη Γεννηματά το τελευταίο διάστημα ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους.
Χρονοδιάγραμμα
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (30 Ιουνίου-2 Ιουλίου) είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του νέου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά από το Συνέδριο επιδιώκεται να προκύψει ο «οδικός χάρτης για τη μετεξέλιξη της παράταξης». Το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα είναι:
1. Να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να εγκριθεί το «Σχέδιο Ελλάδα».
2. Το σχέδιο να πάει στα κόμματα για διαβούλευση.
3. Να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο.
4. Να αποφασιστεί η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος.
5. Να γίνει εκλογή αρχηγού του νέου φορέα από τη βάση, μέσα στο 2017.
6. Να γίνει το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα στις αρχές του 2018.
Νέο ή παλιό;
Πάντως, αυτό που περιμένουν πολλά στελέχη, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και από το ΠΟΤΑΜΙ, που τηρεί στάση αναμονής για να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στις διεργασίες αυτές, είναι να δουν αν αυτό που κυοφορείται είναι κάτι τελείως καινούργιο ή «μετεξέλιξη και αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ», την οποία απλά θα κληθούν να περιβάλλουν τα υπόλοιπα κόμματα.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Η ΔΗΜ.ΑΡ. και η ανανεωτική Αριστερά ενδιαφέρονται για τη μετεξέλιξη του εγχειρήματος σε ένα νέο ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει αλλαγή σελίδας και να ξεφύγουμε από την εσωκομματική μιζέρια» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Γιάννης Αργυρός.
«Αίνιγμα» η στάση του Ευ. Βενιζέλου
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν κρίσιμη τη στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις συζητήσεις για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος, αν και έχει δηλώσει πως ουσιαστικά δεν θα συμμετέχει σε αυτές τις διεργασίες, την περασμένη Τρίτη απάντησε θετικά στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά για να παρευρεθεί στο Συνέδριο και η ομιλία του το επόμενο Σάββατο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Συνομιλητές του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «θα αναπτύξει τις θέσεις του, αυτά που πιστεύει, που αφορούν στο χώρο και τα προβλήματα του τόπου».
Ο ίδιος πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα αν θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. «Θα το ανακοινώσει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα», λένε πηγές του περιβάλλοντός του. Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο πως «δεν θα τον βρουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας». Την ίδια στιγμή, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τονίζουν πως «οποιαδήποτε συζήτηση για το αν ο κ. Βενιζέλος θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή όχι, αυτή τη στιγμή είναι περιττή».
ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ
● Μορφή: Ενα από τα βασικότερα ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα είναι η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν δηλαδή τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και ο φορέας θα είναι πολυκομματικός ή αν τα κόμματα θα διαλυθούν και ο φορέας θα είναι ενιαίος.
● Συνεργασία: Η συμμετοχή του νέου φορέα σε μια πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις επόμενες εκλογές, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί από τώρα τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι «είναι αυτονόητο πως ο νέος φορέας πρέπει μετά τις εκλογές να είναι κομμάτι της επόμενης κυβέρνησης», άποψη που δεν φαίνεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τη ΔΗΜ.ΑΡ.
● Σύμβολα: Η επιλογή των συμβόλων και του ονόματος παραμένει ένα από τα «αγκάθια» για συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στις διεργασίες, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι τώρα.
● Εσωκομματικά μέτωπα: Στο ΠΑΣΟΚ οι πληγές που άφησαν οι αντιπαραθέσεις της Φώφης Γεννηματά με την εσωκομματική αντιπολίτευση (κυρίως την ομάδα Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη) είναι ακόμη νωπές. Στόχος της ηγεσίας είναι να κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα και να καταλαγιάσει ο θόρυβος, καθώς δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για συσπείρωση και ενότητα.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης πρόσφατα είχε εκφράσει τη διαφωνία μιας σημαντικής μερίδας στελεχών του κόμματος για τους χειρισμούς της κ. Φώφης Γεννηματά στις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα. «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ανοικτό ιδρυτικό Συνέδριο όπου θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Οποιος θέλει να μπορεί να έρθει να συμβάλει χωρίς προαπαιτούμενα. Αν θέλει να έρθει ένας πολίτης, πώς θα έρθει; Θα πρέπει πρώτα να γραφτεί σε ένα κόμμα; Πρέπει το εγχείρημα να αλλάξει χαρακτήρα, να ανοίξει προς την κοινωνία», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο ευρωβουλευτής.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής