Υλικά – Το φαγητό «των φτωχών»
300 γρ. φασόλια ξερά
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο (το λευκό μέρος)
1/2 ματσάκι σέλινο ή 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 καρότα
1 κουταλιά πελτέ
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι
200 γρ. ρύζι
Διαδικασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα φασόλια με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 8 ώρες να μουλιάσουν.
Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 – 35 λεπτά. Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες καθώς και τα φασόλια και ανακατεύουμε. Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε περίπου 2 λίτρα νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστεί την κατσαρόλα για περίπου 30-35 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ρύζι, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10- 15 λεπτά εωσότου ψηθεί το ρύζι και χυλώσει το φαγητό. Αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.