Στα ελληνοτουρκικά, μάλιστα, ο κ. Γιλντιρίμ επιχείρησε ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής «επιχειρηματολογίας», και στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των κατηγοριών περί τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «εκατέρωθεν παραβιάσεις». Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των παραβιάσεων και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές.
Στο Κυπριακό, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να λυθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ο Τούρκος ομόλογός του έβαλε στη γωνία τα Ηνωμένα Εθνη, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί από τις δύο κοινότητες.
Στο γνωστό μήκος κύματος της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ), εν όψει και των ερευνών για ενεργειακούς πόρους, τον Ιούλιο, ο κ. Γιλντιρίμ, δίχως να κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι οι ενεργειακοί πόροι που υπάρχουν εκεί δεν ανήκουν μόνο σε έναν αλλά στην ανθρωπότητα.
Περί προκλήσεων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δήλωσε πως «ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση το διεθνές δίκαιο», τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αναχωρούσε για τη Θράκη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί πρωτοφανής κινητοποίηση για την «ιδιωτική» (!), όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, επίσκεψή του. Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία εντονότατη είναι η φημολογία ότι θα απομακρυνθεί από τη θέση του, προκειμένου να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Τελευταία, όπως προέκυψε από τα «Malta Files», το πρόσωπό του βρέθηκε στο επίκεντρο αποκαλύψεων για σκάνδαλα πλουτισμού.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας, αφού παρατήρησε ότι «η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας», τόνισε ότι «αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας και των υπερπτήσεων». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλό θα ήταν να ακολουθείται συνεννόηση των δύο πλευρών ώστε να λύνονται οι εντάσεις χωρίς να κορυφωθούν. Ο κ. Γιλντιρίμ, ναι μεν συμφώνησε, αλλά –άκουσον, άκουσον– είπε ότι «οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν».
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές εντυπώσεις διεθνώς από την επίδειξη των προκλήσεών της στο Αιγαίο και την Κύπρο, διαμαρτύρεται συνεχώς για ελληνικά σκάφη που εισέρχονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για το «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης νησιών» στο Αιγαίο, για «εγκλωβισμούς» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από ελληνικά κ.ά. Επίσης, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι με «εκατέρωθεν ευθύνη» παραβιάζεται η συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και, ως εκ τούτου, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι για να ξανασυζητήσουν όλα αυτά. Τακτικισμοί που δεν δείχνουν διάθεση ειλικρινούς συνεννόησης.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Για το Κυπριακό
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό («Γενεύη 2», στις 28 Ιουνίου) πρέπει «να είναι βήμα προς τα εμπρός», και πρόσθεσε: «Αυτό συζητήσαμε και αποφασίσαμε. Να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει».
Πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπάρθ Αϊντα, ότι η «Γενεύη 2» θα είναι το «τέλος του δρόμου», τόνισε με νόημα ότι η διαδικασία επίλυσης πρέπει να μείνει ανοικτή, χωρίς τελεσίγραφα και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο κ. Αϊντα είχε προβεί στη δήλωση ότι, εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, θα χαρακτηριστεί ως «μη επιλύσιμο πρόβλημα». Κάτι που πολλοί κατήγγειλαν ως απειλή. Το ενδιαφέρον είναι ότι με την αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού συμφώνησε ο κ. Γιλντιρίμ. Ουσιαστικά, ήταν το μοναδικό σημείο συμφωνίας μεταξύ τους.
Οι «οκτώ»
Τέλος, κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας, ο κ. Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που, μετά το πραξικόπημα, τον Ιούνιο του 2016, διέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως «εμείς στην Ελλάδα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις σεβόμαστε», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα εξαρχής τάχθηκε στο πλευρό της δημοκρατικής ομαλότητας στην Τουρκία και ότι, γενικότερα, οι πραξικοπηματίες είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας. Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε το «τροπάρι» της Αγκυρας ότι «επιθυμούμε την επιστροφή τους», κατέληξε: «Ελπίζουμε οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα εναντίον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ BAMBAKA
avamvaka@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου