Ποιο είναι το κλίμα που υπάρχει τώρα στις Βρυξέλλες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές;
Επρεπε να είχε κλείσει η συμφωνία εδώ και μήνες. Κάθε καθυστέρηση κοστίζει στους Ελληνες. Η κυβέρνηση για να πουλήσει την καθυστέρηση επικοινωνιακά μεταφέρει το κόστος στους Ελληνες φορολογουμένους. Αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι, όταν πει κάτι ο Σόιμπλε, αυτό είναι. Δεν θα εκτεθεί, δεν θα αλλάξει και δεν θα κάνει πίσω. Ολη η επένδυση ότι μπορεί να βγει ο Σουλτς και να καθυστερήσουμε μέχρι τον Οκτώβριο έχει ένα τεράστιο κόστος που μεταφράζεται σε νέα μέτρα.
Το κόστος που πληρώσαμε το 2015 για τη… φανταστική τους διαπραγμάτευση και αυταπάτη είναι γύρω στα 20 δισ., σύμφωνα με απάντηση που μου έδωσε δημοσίως ο Μοσκοβισί. Πλέον νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνουν για να δείξουν ότι η διευθέτηση του χρέους είναι για αυτούς σημαντική είναι μια απάτη. Και αυτό το λέω γιατί υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο λέει ότι το 2018 θα γίνει αυτή η κουβέντα. Προφανώς, η Γερμανία δεν θα φανεί αφερέγγυα, όπως ήταν πάντα η δική μας πλευρά.
Εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση;
Εγώ πιστεύω ότι η Ευρώπη με το ΔΝΤ έχουν αποφασίσει να κλείσει η αξιολόγηση ή να δοθεί και άλλος χρόνος. Η κυβέρνηση τα ψηφίζει όλα αλλά στην εφαρμογή είναι ανεπιτυχής. Τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχε κάνει δεν τις έχει κάνει και επιμένει στην υπερφορολόγηση και την περικοπή δαπανών που θα έπρεπε να είναι προσωρινά μέτρα για να υλοποιηθούν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή μείωση κρατικών δαπανών, ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτά δεν έχουν γίνει.
Η υπόθεση της Ελλάδας έχει κοστίσει και πολιτικά στην Ευρώπη, γιατί, από τη μια, η Ευρώπη φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμη να στηρίξει μια χώρα που ήταν σε πρόβλημα και, από την άλλη, είναι μια χώρα που εκμεταλλεύτηκε το πρόβλημα για να χτυπήσει την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση για όσα αρνητικά γίνονται κατηγορεί τους άλλους και προσπαθεί να επωφεληθεί από τα καλά που έγιναν για να κερδίσει και άλλο χρόνο στην εξουσία.
Στην Ευρώπη τα πράγματα λειτουργούν με κανόνες. Αρα, πιστεύω ότι το 2018 θα γίνει μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης. Προς το παρόν, η χώρα κερδίζει χρόνο. Πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο θα κλείσει η συμφωνία ή θα αναβληθεί για την οριστική της επίλυση. Το βασικό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το καλό της χώρας. Το χρέος θα είχε αποτέλεσμα στην τσέπη μας πολύ αργότερα, άρα θεωρώ ότι η συζήτηση όπως έγινε ήταν λάθος και για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση τώρα αλλάζει τη συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αυταπάτη πέρασε στην εξαπάτηση του λαού για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία.
Τι προβλέπει το EFSI, το γνωστό ως Σχέδιο Γιούνκερ, στο οποίο έχετε τοποθετηθεί ως εισηγήτρια; Θα στηριχθούν οι χώρες του Νότου;
Το Σχέδιο Γιούνκερ ξεκίνησε για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, που ήταν ο βασικός στόχος του Γιούνκερ για να εκλεγεί κιόλας. Αυτό ξεκίνησε φιλόδοξα, φάνηκε ότι πήγε καλά και με το δεύτερο Σχέδιο αυτό επεκτείνεται και διορθώνεται. Το ποσό που τελικά θα υπάρχει είναι γύρω στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εκανα μια τεράστια προσπάθεια για να ωφεληθούν οι χώρες που δεν ωφελήθηκαν μέχρι τώρα. Στα δύο πρώτα χρόνια το 90% των κονδυλίων το πήραν 15 χώρες και το 10% το πήραν 13 χώρες. Αρα, υπήρχαν τεράστιες ανισότητες. Βλέπω ότι υπάρχει θετική διάθεση να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Στην Ελλάδα γιατί καθυστερεί η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων;
Στην Ελλάδα υπήρξε πρόβλημα κατ’ αρχάς επειδή ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Fraport πήρε χρήματα για τα αεροδρόμια, άρα οι Γερμανοί ήρθαν με ευρωπαϊκό χρήμα για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι επίσης. Η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει κάποιος ξένος για να πιέσει, όχι μόνο δεν ασχολείται για να προωθήσει αυτό το πρόγραμμα αλλά δεν έχει και στρατηγική για να βοηθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό το έχουμε καταλάβει και νομίζω πως είναι θέμα ιδεοληψίας, δεν θέλει. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον αλλά ούτε και σχέδιο και διάθεση από αυτή την κυβέρνηση. Θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε πάρει χρήματα που δεν τα έχει πάρει.
Το Συνέδριο για την Κεντροαριστερά πρέπει να είναι ανοιχτό και δημοκρατικό
Θα συμμετέχετε στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς; Τι περιμένετε να προκύψει από τη δημιουργία του νέου φορέα;
Η Κεντροαριστερά βίωσε μια μεγάλη κρίση ταυτότητας, καθώς από δεξιά και από αριστερά μάς έχει χτυπήσει ο λαϊκισμός. Το αφήγημά μας δεν ήταν ξεκάθαρο. Δεν κρατήσαμε μια προοδευτική ισορροπία για να πάμε μπροστά αλλά προτιμήσαμε να κινηθούμε με λίγο άχαρο τρόπο προς τα αριστερά. Ο κόσμος θέλει να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό που δημιουργείται.
Αυτό που δεν έχει αλλάξει επαρκώς στη δική μας παράταξη και πρέπει να αλλάξει είναι να μπουν στην πρώτη γραμμή περισσότεροι νέοι, με μια ισορροπημένη αναλογία, αλλά το κάδρο πρέπει να είναι διαφορετικό για να φανεί ότι έχουμε αντιληφθεί τι πρέπει να αλλάξει. Θεωρώ ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη.
Θα παρευρεθείτε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Εγώ φυσικά και θα παρευρεθώ στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσπαθώντας ίσως να φέρω μια ευρωπαϊκή ατζέντα, βλέποντας πώς κινείται η Σοσιαλδημοκρατία για να επανέλθει στα πράγματα. Ο νέος φορέας, όπως προκύπτει και στο κείμενο εν όψει του Συνεδρίου, δείχνει ότι θα είναι ένα άθροισμα ανθρώπων που υπήρχαν στο χώρο, οι οποίοι θα επανέλθουν με διαφορετικές προτεραιότητες και με πιο ξεκάθαρους ρόλους στις εξελίξεις της χώρας μας.
Το πρώτο κείμενο που έχει βγει θεωρώ ότι είναι καλό και δείχνει ότι έχουμε καταλάβει ότι αλλάζουν και οι διαχωριστικές γραμμές. Θέλω να πιστεύω ότι θα αντέχουμε και διαφωνίες και συζήτηση και διάλογο. Περιμένω από αυτό το Συνέδριο να βγει μια επιτροπή που θα αποφασίζει πως θα προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό πρέπει να είναι ανοιχτό και δημοκρατικό, να πάψει να είναι αρχηγοκεντρικό. Αν δεν αποφασίσουμε σωστά το πώς θα γίνει και δεν είναι ανοιχτό και δεν αθροίσει δυνάμεις και στην κοινωνία, πέρα από επικεφαλής και στρατηγούς, αν δηλαδή δεν αθροίσει και στρατιώτες, τότε νομίζω ότι θα συνεχίσουμε το φαύλο κύκλο στην Κεντροαριστερά.
Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν δείξει ότι θέλουν να συνεργαστούμε και καλό είναι να αποφεύγουμε προφάσεις, προσχήματα ή λεπτομέρειες ή υποθετικά σενάρια και να αποφασίσουμε ξανά να αθροίσουμε βάζοντας τα πιο σημαντικά μπροστά.
Ιάσων Πιπίνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής