Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία
Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τρία από τα πέντε προαπαιτούμενα μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει η Ολομέλεια υπό την μορφή τροπολογιών στην Κύρωση Σύμβασης για την Αλιεία.
Το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στις τροπολογίες για το αφορολόγητο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις συντάξεις.
Οι άλλες τροπολογίες, οι οποίες τίθενται προς ψήφιση με την κανονική διαδικασία -δια της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων- αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στα οικονομικά των κομμάτων.
Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ αποχώρησαν από την Βουλή
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε στην ομιλία της πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι διατεθειμένη να νομιμοποιήσει την διαδικασία».
Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλει την απαράδεκτη διαδικασία και έδωσε το σύνθημα στους βουλευτές για αποχώρηση από την αίθουσα.
Υπενθυμίζεται πως κατά την έναρξη της συζήτησης αποχώρησε καταγγέλλοντας και το ΚΚΕ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο να λέει πως «δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».
Τσακαλώτος: Ψηφίστε τα μέτρα
Με την απειλή ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κλείσει η αξιολόγηση ούτε στο ερχόμενο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να πείσει την Βουλή για την ανάγκη ψήφισης του τελευταίου πακέτου μέτρων με διαδικασίες εξπρές.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Συγκεκριμένα είπε: «Ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε τόσο γρήγορα (σ.σ. την ψήφιση των πέντε τροπολογιών) είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος στην διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι» είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει «Υπάρχουν διαφωνίες και εντός της Κομισιόν και εντός του ΔΝΤ και μεταξύ τους. Είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης (σ.σ. το eurogroup της 15/6) ώστε αντί να συζητήσουμε για το χρέος να συζητήσουμε για τα προαπαιτούμενα. Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι όλα παίζονται.
Αχτσιόγλου: Δεν κόβουμε τις συντάξεις, αλλά παγώνουμε τις αυξήσεις τους
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που συζητείται φέρνουν «πάγωμα αύξησης» και όχι νέα περικοπή στις συντάξεις.
«Είναι ουσιώδης η τροπολογία για το πάγωμα αύξησης συντάξεων και για το 2022» είπε αρχικά η υπουργός Εργασίας για να προσθέσει πως «Δεν είναι περικοπή αλλά πάγωμα στην αύξηση» και να δικαιολογήσει την αναγκαιότητά της «στο γεγονός πως στο τελευταίο eurogroup αποσαφηνίστηκε πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να πάει και το 2022 άρα έπρεπε να παγώσουν οι συντάξεις».
Πυρά από τον Νίκο Δένδια
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «Η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει. Παραβιάζονται τα άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τις τροπολογίες που είναι άσχετες και κατατίθενται σε κύρωση συμφωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «νομοθετούνται πράγματα που δεν προκαλούν περηφάνια. Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι».
Ο κ. Δένδιας ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως «είναι αντισυνταγματική όλη η διαδικασία και συγκεκριμένη τροπολογία που το επισημαίνει και το ελεγκτικό συνέδριο και έχουμε γελιοποίηση της λαϊκής κυριαρχίας».
O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι αυτή η τακτική εξυπηρετεί την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης: «Ακούστηκαν εκφράσεις περί γελιοποίησης, υποτέλειας και άλλα. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χθες στη Διάσκεψη Προέδρων που το κλίμα της δεν έχει σχέση με κάποιες διαρροές δόθηκαν οι εξηγήσεις και αντικρούστηκαν από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε πολιτικό πλαίσιο. Δεν έχει νόημα να πούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Χωρίς διάθεση συμψηφισμού να υπενθυμίσω τις ΠΝΠ που ούτε καν ως τροπολογίες συζητούνταν. Υπήρξαν σειρά τέτοιων διαδικασιών προβλεπόμενων ή στα όρια του Συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «Ολοι γνωρίζουν ότι ευτυχώς η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση πήρε διεθνή χαρακτήρα. Ευτυχώς. Γνωρίζαμε και από τα site ότι γίνεται εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση. Η εξέλιξή της είμαι σίγουρος ότι θα είναι στην κατεύθυνση επικουρική βεβαίως η χώρα να πετύχει σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο των αγορών και στην τακτοποίηση του χρέους και σε όλα τα προαπαιτούμενα γιατί η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που μπορεί ως εφαλτήριο χωρίς επιπλέον μέτρα τώρα να προχωρήσει και να έχει ένα πολύ καλό οδικό χάρτη. Προς τα εκεί πηγαίνει αυτή η διεθνής συζήτηση που έχει και σκληρή αντιπαράθεση με οργανισμούς, υπουργεία οικονομικών ηγέτιδες δυνάμεις στην ΕΕ που παρακολουθούν και τον εκλογικό κύκλο. Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν δυνατότητες να πάμε την Δευτέρα διότι εξελίσσονται χθες, σήμερα μια σειρά συζητήσεις. Ειπώθηκε ότι θα έρθει και ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος σας υπενθυμίζω ότι πρότεινε μια σειρά σχεδίων καλύτερων από εκείνα που προτάθηκαν και απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Προτείνω να προχωρήσει λοιπόν η διαδικασία».
Επιχειρώντας να απαντήσει ο κ. Νίκος Ξυδάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνεί σε αρκετές από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε όμως ότι το «εθνικό συμφέρον» επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση νομοθέτηση.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «Η διαδικασία είναι εξευτελιστική. Έρχεστε και φέρνετε τροπολογίες το προηγούμενο βράδυ. Ξεπερνάτε και τον εαυτό σας. Σας είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να πάμε με επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία. Εσείς τα ξεπεράσατε όλα αυτά και φέρνετε τροπολογίες σε κύρωση. Υποτέλεια δείχνετε ακόμα και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση. Αν νομίζετε ότι το κοινοβούλιο και οι βουλευτές μπορούν να νομοθετούν τα δικά σας λάθη είστε γελασμένοι».
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έφερε ένα διαρκές Μνημόνιο
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι άνοιξε ένα διαρκές μνημόνιο για τη χώρα, χωρίς να καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, ούτε να διασφαλίσει την εκταμίευση ή την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος, έκανε λόγο για εθνική υποχώρηση και υποστήριξε ότι η χώρα μπήκε σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, και προσέθεσε ότι αυτή η εθνική διάψευση προκαλεί τεράστιο κόστος στην ελληνική οικονομία.
Μίλησε ακόμα για δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τόνισε ότι «χάθηκε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και προοπτικής από την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης που δεν είχε κανένα σχέδιο ούτε συγκεκριμένα αιτήματα στα κελεύσματα των δανειστών».
«Έπεσαν οι αφελείς, διαρκείς και συγκρουόμενοι μύθοι της επί παντός επιστητού, για το χρέος, τις γραβάτες, το QE, το αναπτυξιακό πακέτο, τη διευθέτηση του χρέους. Τίποτα από τις προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση δεν γίνεται. Αντίθετα, μπήκαμε σε ένα 4ο + διαρκές μνημόνιο, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίζει και να ξεψηφίζει διατάξεις, διότι στη διαπραγμάτευση δεν είχε καμία πρόταση και δεν έφερε καμία αντίσταση», τόνισε στη συζήτηση στη Βουλή των πρόσθετων μέτρων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικά και ηθικά ρευστοποιηθεί. Είναι έτοιμος να προσλάβει το σχήμα του δοχείου που στενεύει συνεχώς».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για «γκρίζα γραμμή σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα», ενώ υποστήριξε ότι οι απώλειες των συνταξιούχων θα φθάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στην απόλυτη φυλάκιση. Η έλλειψη στρατηγικής εκδικείται. Η ψευδολογία δεν αρκεί και εκεί που φτύνουμε να γλύφουμε. Οι “γερμανοτσολιάδες” που μας κατηγορούσαν εμάς είναι τίτλοι τιμής γιατί σε βρίζει και σε συκοφαντεί κάποιος που δεν έχει συνείδηση της πατριωτικής του ευθύνης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε:
«Δεν μπορείτε, ούτε έχετε ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση, αλλά μόνο ωμή νομή της εξουσίας. Αυτό μπορεί να αρκεί για να παρατείνετε το βίο σας στην εξουσία, βλάπτετε όμως το μέλλον της χώρας και αυτό είναι ασυγχώρητο».
Διαβάστε ακόμα
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει την στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα