Όσον αφορά την στάση της Ουγγαρίας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε «θα περιμέναμε περισσότερα από την Ουγγαρία. Δεν είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο», ωστόσο «ως Επίτροπος είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι τις Ευρωπαϊκές συνθήκες».
Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα περισσότερο από ότι η οικονομική κρίση και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Το θέμα δεν είναι πως θα σταματήσουμε τη μετανάστευση αλλά πως θα τη διαχειριστούμε»
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Οσον αφορα στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Επίτροπος τόνισε είναι απαραίτητο η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα ενιαίο ισχυρό σύστημα Ασύλου που θα μειώσει τα κίνητρα για εσωτερική μετακίνηση των προσφύγων στην Ε.Ε. αλλά και τα κίνητρα κατάχρησης από τους αιτούντες άσυλο.
«Οι Εθνικές κατακερματισμένες λύσεις δεν λειτουργούν Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να παρέχουμε προστασία στους πόλίτες μας και στους πρόσφυγες», τόνισε. Το νέο Δουβλίνο θα έχει σαφείς και δεσμευτικούς κανόνες για όλους, ξεκαθάρισε «έτσι ώστε να υπάρχει ένας μηχανισμός αλληλεγγύης που θα εγγυάται ότι κάθε κράτος μέλος δεν θα είναι μόνο του».
Ο Επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε την εποχή που αυξήθηκαν υπερβολικά οι ροές ωστόσο προσέθεσε ότι τώρα ελέγχει την κατάσταση εντελώς και όλοι δακτυλοσκοπούνται.
Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας μίλησε για επιτυχημένη εφαρμογή. «Φαίνεται από τα νούμερα των αφίξεων που έχουν πέσει στα πενήντα άτομα κατά μέσον όρο την ημέρα. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συνεχίσει να λειτουργεί», ανέφερε.